Παναγιωτης Σταθης
Η νέα ρύθμιση, την οποία επιβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα εξαλείφει το -τυχόν- αξιόποινο, αλλά θα μπλοκάρει την αυτόφωρη διαδικασία για διευθυντές ή προϊσταμένους (αλλά πιθανόν και συνολικά τους δασκάλους και καθηγητές) σχετικά με πράξεις που συνδέονται με τα καθήκοντά τους (π.χ. παράβαση καθήκοντος)
Τέλος στην αυτόφωρη διαδικασία για διευθυντές και προϊσταμένους σχολικών μονάδων, πιθανότατα και για το σύνολο των εκπαιδευτικών, προβλέπει νέα διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.
Η διάταξη αυτή (μετά από αίτημα της Ένωσης Διευθυντών σχολικών μονάδων που διατυπώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου) θα αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διευθυντές ή προϊστάμενοι σχολείων κατηγορούνται για πλημμελήματα που φέρεται να έχουν τελεστεί κατά την άσκηση και εξαιτίας των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.
Ουσιαστικά με τη διάταξη θα προβλέπεται πως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα εφαρμόζονται οι διατάξεις περί σύλληψης και αυτόφωρης διαδικασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια καταγγελία ή ποινική υπόθεση θα τίθεται στο αρχείο. Δηλαδή η διάταξη δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση το (τυχόν) αξιόποινο αφού η διερεύνηση θα γίνεται κανονικά και η υπόθεση θα παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο.
Σε όλους;
Δεν αποκλείεται δε η διάταξη αυτή, την επεξεργασία της οποίας επιβεβαίωσε προχθές ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης (εκπομπή «Ευθέως»- ERTnews), να περιλαμβάνει τελικά το σύνολο των εκπαιδευτικών όταν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η αυτόφωρη διαδικασία αφορά την άσκηση των καθηκόντων τους, δηλαδή το περιεχόμενο της διδασκαλίας ή συναφή αδικήματα. Κυρίως διοικητικής υφής.
Έτσι, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός, δεν θα διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου με αστυνομικούς να συλλαμβάνουν εκπαιδευτικούς, ακόμα και μπροστά στους μαθητές. Προφανώς το θέμα αυτό είναι μείζον για διευθυντές και συνολικά εκπαιδευτικούς, καθώς η ανάληψη διοικητικής ευθύνης μέσα σε ένα σχολείο συνεπάγεται καθημερινά τη λήψη αποφάσεων για μαθητές, προσωπικό, ασφάλεια, λειτουργία της σχολικής μονάδας και εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις μια σύγκρουση ή διαφωνία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μηνύσεις, δημιουργώντας όχι μόνο υπηρεσιακή πίεση αλλά και σημαντικό προσωπικό κόστος για τον διευθυντή που καλείται να αναζητήσει νομική υποστήριξη.
Πρόταση
Οι εκπαιδευτικοί εισέφεραν και σχετική πρόταση, το πνεύμα της οποίας είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό πλαίσιο για τους διευθυντές και προϊσταμένους σχολικών μονάδων όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με καταγγελίες για πράξεις που συνδέονται ευθέως με την άσκηση της διοικητικής τους αρμοδιότητας. Η πρότασή τους, που θα υιοθετηθεί, είναι στις περιπτώσεις πλημμελημάτων που φέρεται ότι τελέστηκαν κατά την άσκηση και εξαιτίας των καθηκόντων τους να μην ενεργοποιείται η διαδικασία του Αυτοφώρου και της άμεσης σύλληψης. Προφανώς η διάταξη βέβαια δεν ισούται με ποινική ασυλία.
Η καταγγελία θα ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές και, εφόσον συντρέχει λόγος, θα ακολουθείται η προβλεπόμενη δικαστική πορεία.
Οι εκπαιδευτικοί θέτουν επίσης ένα δεύτερο σημαντικό ζήτημα: τη δυνατότητα άμεσης νομικής συμπαράστασης των διευθυντών σχολικών μονάδων όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες υποθέσεις. Αυτό θα μπορούσε να αφορά την αξιοποίηση του θεσμού της νομικής βοήθειας που ισχύει ήδη για άλλες περιπτώσεις.
Αυτόφωρο για τους εκπαιδευτικούς: Η εγκύκλιος Πλιώτα
Για πρώτη φορά πάντως το θέμα της αυτόφωρης διαδικασίας τέθηκε την περίοδο του covid 19, όταν ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με εγκύκλιό του ουσιαστικά «έκοψε» την αυτόφωρη διαδικασία για καθηγητές, δασκάλους και γιατρούς-νοσηλευτές οι οποίοι μηνύονταν από »αντιεμβολιαστές» με «εμφανή την πρόθεση να αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που είχαν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου».
Πηγή :dikastiko.gr
