16 Ιανουαριου 2025 08:06
Με την υπ’ αρίθμ. 1309/2024 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», η αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλε η Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 224/2023 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων και συγκεκριμένα κατά του αθωωτικού τμήματος αυτής με την οποία απηλλάγη μία μητέρα σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή σχετική εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χρήστου Μπαρδάκη, που συντάχθηκε με τις σχετικές ενστάσεις του συνηγόρου της κ. Μανώλη Κουτσούκου και έκρινε την αίτηση αναιρέσεως απαράδεκτη.
Το Κακουργιοδικείο είχε επιβάλει την 21η Σεπτεμβρίου 2023 ποινή φυλάκισης 5 ετών σε έναν 24χρονο Αλβανό κατηγορούμενο σε υπόθεση διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών ενώ αθώα κρίθηκε η 46χρονη μητέρα του, προσωρινά κρατούμενη επί 17μηνο. Η υπόθεσή της αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα του δικαστικού συστήματος και της προσωρινής κράτησης.
Η εργαζόμενη και μητέρα δύο παιδιών, παρέμεινε στη φυλακή για 478 ημέρες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για συμμετοχή σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, για τις οποίες τελικά αθωώθηκε πανηγυρικά.
Η ιστορία της ξεκινά τον Ιούνιο του 2022, όταν, επιστρέφοντας από την εργασία της ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο στη Ρόδο, βρέθηκε αντιμέτωπη με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι της, βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να την συνδέει με τις ουσίες αυτές, κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη διακίνηση, σε συνεργασία με τον γιο της και τον απελαθέντα σύζυγό της. Αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη. Παρουσίασε αποδείξεις για την απέλαση του συζύγου της και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που επιβεβαίωναν τη διαμονή του στην Αλβανία. Ωστόσο, διετάχθη η προσωρινή της κράτηση, αγνοώντας τη μόνιμη διαμονή της στη Ρόδο και το γεγονός ότι φρόντιζε τη 12χρονη κόρη της.
Η προσωρινή κράτηση είχε καταστροφικές συνέπειες για την ίδια και την οικογένειά της. Η ανήλικη κόρη της αναγκάστηκε να φιλοξενηθεί σε φιλικό σπίτι, ενώ η ίδια παρέμεινε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, η κοινωνική και επαγγελματική της φήμη υπέστη σοβαρό πλήγμα. Η τοπική κοινωνία στο χωριό Αφάντου, όπου διέμενε, αντιμετώπισε την υπόθεσή της με καχυποψία, διασύροντάς την αδίκως ως άτομο που εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις. Διεκδικεί πλέον αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 29.503,10 ευρώ.
Η εξέταση της αιτήσεώς της αναβλήθηκε χθες για την 6η Μαΐου 2025 προκειμένου το δικαστήριο να λάβει γνώση της απόφασης του Αρείου Πάγου αφού καθαρογραφεί.
Πηγή:www.dimokratiki.gr