Νέος Δικαστικός Χάρτης: Συγκριτικοί Πίνακες νέων και παλαιών ρυθμίσεων (Ν. 5134/2024)

Οι αλλαγές σε Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Εισαγωγικό Νόμο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Κώδικα Δικηγόρων με το Ν. 5134/2024

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των εμπλεκομένων μερών σχετικά με το νέο δικαστικό χάρτη, αναρτώνται συγκριτικοί πίνακες με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Εισαγωγικό Νόμο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Κώδικα Δικηγόρων με το Ν. 5134/2024 «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε εναρμόνιση με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας με τον ν. 5108/2024 – Διατάξεις για τη Δικαστική Αστυνομία και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α΄ 146).

Τους πίνακες επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Δικηγόρος – ΔΝ, Σύμβουλος – τ. Αντιπρόεδρος ΔΣΑ.

Όπως αναφέρεται στην έκδοση, ως νομοθετικός σκοπός της εν λόγω «μεταρρύθμισης» αναφέρεται «η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, η συμβολή στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδίως με την αποφυγή της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων», χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζεται κανένα από τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος απονομής της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως είναι η δραματική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι πρωτόγονες υλικοτεχνικές υποδομές.

Εν έτει 2024 μ.Χ., σε καμία άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν νοείται τα δικαστήρια να λειτουργούν χωρίς τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και το μεγαλύτερο, το κεντρικό Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας να μη διαθέτει καν δικό του κτήριο και να στεγάζεται σε διατηρητέα κτίσματα μιας πρώην στρατιωτικής σχολής.

Προς διευκόλυνση των συναδέλφων, αλλά και όλων των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης, τα τροποποιούμενα άρθρα παρατίθενται σε μορφή πίνακα με συγκριτική επισκόπηση των παλαιών και νέων ρυθμίσεων, ώστε ο ερμηνευτής και ο εφαρμοστής του δικαίου να έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν ανά πάσα στιγμή τι ακριβώς αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Για την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων χρησιμοποιήθηκαν:

α) η κωδικοποίηση των «παλαιών» κωδίκων από το Lawspot.gr, και

β) το ψηφισθέν κείμενο του Ν. 5134/2024, από τα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκδοση, η οποία διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο, είναι διαθέσιμη εδώ.

Source :
To Top