Δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα

Τροπολογία για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών σε θέματα απιστίας κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με βάση την τροπολογία, στον έλεγχο για πιθανή απιστία – στην περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο η εισαγγελική αρχή – θα ζητείται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος ως το πλέον αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Όπως επισημαίνεται, «κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο (2) επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύφος αυτής».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση προχώρησε στην επίμαχη Τροπολογία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τεχνική πολυπλοκότητα που διέπει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η οποία συνθέτει ένα πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ζήτημα υποβοήθησης των εισαγγελικών αρχών να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα κατά στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης για έγκλημα απιστίας μέσω σύνταξης σχετικής έκθεσης επιθεωρητών από Τράπεζα Ελλάδος», σημειώνεται.

Source :
To Top