Ο αριθμός των απαιτούμενων θέσεων πολιτικού και αστυνομικού προσωπικού συστήνεται με π.δ..
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΆρθρα 1-44:Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται, κυρίως, το ζήτημα της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, της ευταξίας των δικαστικών συνεδριάσεων, της φύλαξης των δικαστικών καταστημάτων, της υποστήριξης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών κατά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, καθώς και της παροχής προς αυτούς συνδρομής για την επίλυση περίπλοκων νομικών και πραγματικών ζητημάτων, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές ή τεχνικές γνώσεις.
Συγκεκριμένα, με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, ως μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιδιώκονται η αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού που πρόκειται να τη στελεχώσει, η λειτουργική κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τομέων της, η ύπαρξη της αναγκαίας υπηρεσιακής συνοχής για την εκπλήρωση των σκοπών της και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, που περιγράφονται παραπάνω, η Δικαστική Αστυνομία διαιρείται σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα.
Άρθρο 45:Διορθώνονται παροράματα που εμφιλοχώρησαν στο άρθρο 86 κατά τη ψήφιση του ν. 4938/2022 (Α’ 109).
Άρθρο 46:Με την προτεινόμενη διάταξη καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής της δυνατότητας αμοιβαίας μετάταξης μεταξύ παρέδρου του πρωτοδικείου και παρέδρου της εισαγγελίας.
Άρθρο 47:Με την προτεινόμενη διάταξη διευκρινίζεται η αληθής έννοια του τρίτου εδάφιου της παρ. 5, του δεύτερου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 17 και του τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4938/2022, που απαγορεύουν σε δικαστικούς λειτουργούς να ασκήσουν εκ νέου καθήκοντα διεύθυνσης στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, ενόψει αμφιβολιών που γεννήθηκαν κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής τους.
Άρθρο 48:Διασαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Άρθρο 49:Εν όψει της επικείμενης εγκατάστασης της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και του αναγκαίου εξοπλισμού σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανά την επικράτεια, με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στα Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι παράγοντες της δίκης να συμμετέχουν, με αίτησή τους, εξ αποστάσεως μέσω συστήματος τηλεματικής, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής.
Άρθρο 50:Με την προτεινόμενη διάταξη διευκρινίζεται η αληθής έννοια της παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4690/2020 (Α’ 104) ως προς την αναστολή των καταχρηστικών προθεσμιών ασκήσεως ενδίκων μέσων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας [π.δ. 503/1985, (Α’ 182), ΚΠολΔ], χάριν της ασφαλείας δικαίου και προς αποτροπή του κινδύνου απώλειας δικονομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, ενόψει της ύπαρξης αντιφατικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου [βλ. υπ’ αρ. 460/2022 και 987/2022 αποφάσεις του ΑΠ και την αντίθετη κρίση της υπ’ αρ. 762/2022 απόφασης του ΑΠ (Α1 τμήμα)].
Άρθρο 51:Με την προτεινόμενη διάταξη προστίθενται στην παρ. 2 του άρθρου 147 ΚΠολΔ προθεσμίες οι οποίες αναστέλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου και αφορούν στη διαδικασία των μικροδιαφορών και στη δυνατότητα σχολιασμού της πραγματογνωμοσύνης που κατατίθεται στην γραμματεία του δικαστηρίου.
Άρθρο 52:Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η υποχρέωση καταχώρισης των πληρεξουσίων και λοιπών νομιμοποιητικών εγγράφων που υποβάλλονται στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια με αριθμό πρωτοκόλλου στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΔΔ).
Δείτε τις προτεινόμενες διατάξεις εδώ: