Με την απόφαση 3023/1/2-α’/2022 καθορίζεται η νέα διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικής καταγγελίας στις αρμόδιες αρχές για τέλεση εγκλήματος κυβερνοχώρου, όπως ορίζεται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) και αποστολή της στην θυρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ηλεκτρονική καταγγελία για εγκλήματα κυβερνοχώρου (άρθρο 1)
Η καταγγελία για εγκλήματα κυβερνοχώρου, όπως αυτά ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και σε άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, δύναται να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ). Για την υποβολή της καταγγελίας ηλεκτρονικά απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου/καταγγέλλοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.
Διαδικασία Ηλεκτρονικής καταγγελίας για ηλεκτρονικά εγκλήματα (άρθρο 2)
1. Η καταγγελία υποβάλλεται ηλεκτρονικά προς την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
2. Η καταγγελία περιλαμβάνει τα απαραίτητα ταυτοποιητικά στοιχεία του καταγγέλλοντος, ιδίως ονοματεπώνυμο, αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, στοιχεία επικοινωνίας του, μνεία αν η καταγγελία αφορά στον ίδιο ή σε τρίτο πρόσωπο, ιδίως ανήλικο άτομο, το είδος της καταγγελίας, ημερομηνία και τόπο τέλεσης, σύντομη περιγραφή της, καθώς και την εκτίμηση τυχόν οικονομικής ζημίας που υπέστη ο παθών. Δεν υφίσταται υποχρέωση κατάθεσης παραβόλου για την υποβολή της καταγγελίας.
3. Μετά την υποβολή της στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η καταγγελία αποστέλλεται στη θυρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και ακολουθούνται όσα ορίζονται στην υπό στοιχεία 5620 ΕΞ 26-02-2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και την υπ’ αρ. 246/08-03-2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας (Β’ 968).
Απάντηση στον ενδιαφερόμενο
(άρθρο 3)
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της καταγγελίας, αποστέλλεται στην Θυρίδα του καταγγέλλοντος μήνυμα για την πορεία διεκπεραίωσής της και τις περαιτέρω διενεργούμενες ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικές ρυθμίσεις (άρθρο 4)
1. Το πληροφοριακό σύστημα της παρούσας διαλειτουργεί με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 84) και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την παροχή υπηρεσίας αυθεντικοποίησης στους πολίτες και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
2. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση να εκδώσει οδηγίες για την ασφαλή διαχείριση και χρήση των θυρίδων από το προσωπικό της.
Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Τεχνικά και Οργανωτικά Μέτρα (άρθρο 5)
1. Η Ελληνική Αστυνομία είναι υπεύθυνη επεξεργασίας, κατά την έννοια της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4624/2019 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τους σκοπούς της λειτουργίας της εφαρμογής της παρούσας.
2. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ανεξάρτητος υπεύθυνος επεξεργασίας για την λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών, της διασφάλισης της ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.
Έναρξη ισχύος (άρθρο 6)
Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ΦΕΚ Β’ 2238/06-05-2022)
Τελευταία ενημέρωση στις 13-05-2022 – Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:
Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο έχουν από σήμερα οι πολίτες, μετά την υπογραφή κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Η καταγγελία γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».
Ειδικότερα, ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την καταγγελία του προς την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, για
– αδικήματα τελούμενα σε βάρος ανηλίκων μέσω διαδικτύου
– παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
– παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου
– παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών
– περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή
– οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα
Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, ο πολίτης ενημερώνεται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τυχόν επόμενα βήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις.
Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από την Ελληνική Αστυνομία, την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.