Θεσσαλονίκη: 14 χρόνια κάθειρξη σε 39χρονο για συνέργεια σε φόνο 29χρονου ιδιοκτήτη ΠΡΟ-ΠΟ το 2003

Ως φυσικός δράστης του εγκλήματος καταδικάστηκε αμετάκλητα σε ισόβια κάθειρξη (και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών) 55χρονος Έλληνας, πρώην σερβιτόρος, ενώ παρά τις έρευνες που διενήργησαν οι διωκτικές Αρχές δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί ο άμεσος συνεργός του

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε την ποινή της 14ετούς κάθειρξης  σε έναν 39χρονο από την Αλβανία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε ληστεία μετά φόνου, σε έγκλημα που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2003 με θύμα 29χρονο ιδιοκτήτη ΠΡΟ-ΠΟ στην Πολίχνη.Ως φυσικός δράστης του εγκλήματος καταδικάστηκε αμετάκλητα σε ισόβια κάθειρξη (και επιπλέον κάθειρξη 12 ετών) 55χρονος Έλληνας, πρώην σερβιτόρος, ενώ παρά τις έρευνες που διενήργησαν οι διωκτικές Αρχές δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί ο άμεσος συνεργός του, που στα διωκτικά έγγραφα κατονομάζεται ως «ΗΛΙΑ» και είναι αλβανικής καταγωγής.

Ο 39χρονος, ο οποίος δικάστηκε σήμερα, κατηγορήθηκε όταν κατά τη δευτεροβάθμια δίκη του 55χρονου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης, εξεταζόμενος ως μάρτυρας ομολόγησε ότι συμμετείχε στην συγκεκριμένη πράξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες κινήθηκε αυτεπάγγελτα η διαδικασία της ποινικής δίωξης εναντίον του, ενώ από την ανάκριση προέκυψε ότι μετέφερε τον -άγνωστο- συμπατριώτη του με μηχανή στον τόπο του εγκλήματος, περίμενε κοντά στην πυλωτή όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος άνδρας και με την ίδια μηχανή τον βοήθησε να διαφύγει.

Απολογούμενος ο 39χρονος, που εκτίει ήδη από το 2011 ποινή ισόβιας κάθειρξης για άλλη υπόθεση θανατηφόρας ληστείας, ανακάλεσε την αρχική του ομολογία.

Υποστήριξε ότι ενέπλεξε τον εαυτό του ύστερα από συμφωνία που έκανε με τον 55χρονο μέσα στις φυλακές, προκειμένου να καταθέσει υπέρ του στο Εφετείο, ενώ ως αντάλλαγμα θα εισέπραττε το ποσό των 30.000 ευρώ.

Οι δικαστές δεν πείστηκαν από τους παραπάνω ισχυρισμούς και τον έκριναν ένοχο κατά πλειοψηφία (6-1) για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με πρόθεση και συνέργεια σε ληστεία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα, χωρίς να τού αναγνωρίσουν ελαφρυντικό.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ζήτησε συγγνώμη από τους δικαστές, εκφράζοντας την λύπη του που έκανε κακό στον εαυτό του, ενώ υποστήριξε ότι «δεν είναι αυτός που έπρεπε να δικαστεί σήμερα».

Πώς εξιχνιάστηκε η δολοφονία Η δολοφονία του άτυχου πράκτορα παρέμενε ανεξιχνίαστη για αρκετά χρόνια και η δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο με την ένδειξη αγνώστων δραστών.

Ανασύρθηκε όμως το 2009, όταν συνελήφθη για άλλο λόγο ο 55χρονος και αποτυπώματά του ταυτοποιήθηκαν με ορφανά αποτυπώματα από την πυλωτή της οδού Δερβενακίων 51, όπου διέμενε ο 29χρονος.

Το περιστατικό συνέβη στις 23 Νοεμβρίου του 2003, όταν το θύμα επέστρεφε στο σπίτι του έχοντας πάνω του τις εισπράξεις από το πρακτορείο.

Σύμφωνα με την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, την ώρα που πάρκαρε το όχημα στην πυλωτή, τον πλησίασε ο άγνωστος Αλβανός και υπό την απειλή πυροβόλου όπλου (πιστόλι ή υποπολυβόλο) τού ζήτησε το τσαντάκι με τα χρήματα.

Το θύμα αντέδρασε, προσπάθησε να τον αφοπλίσει, ενώ ακολούθησε συμπλοκή.

Κατά την πάλη, οι δύο άνδρες έπεσαν στο έδαφος και τότε ο 55χρονος πήρε από τα χέρια του συνεργού του το όπλο πυροβολώντας δύο φορές το θύμα από απόσταση 70 εκατοστών.

Ο 29χρονος εξέπνευσε επί τόπου καθώς οι σφαίρες έπληξαν ζωτικά του όργανα, ενώ οι δύο δράστες άρπαξαν το τσαντάκι που περιείχε 4000 και διέφυγαν.

To Top