Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, γνωστός ιατρός της Καρπάθου, που κατηγορήθηκε για διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Ο ιατρός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι η επιλογή του να εγκαταλείψει την επιτυχημένη ιατρική του σταδιοδρομία σε Κεντρικό Νοσοκομείο των Αθηνών και να εγκατασταθεί μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάρπαθο, σαν μοναδικό κίνητρο είχε τη θέλησή του να προσφέρει τις ιατρικές του φροντίδες στους πατριώτες του και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας, γεγονός που έχει έμπρακτα αναγνωριστεί στο πρόσωπό του από τις Αρχές και την κοινωνία του νησιού.
Τόνισε ότι λόγω της εμπειρίας του και των γενικών ιατρικών του γνώσεων αλλά και της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων στο νησί επιλαμβάνεται συχνά περιστατικών που ανήκουν στη σφαίρα άλλων ειδικοτήτων (ψυχίατρου, δερματολόγου, κλπ.).
Ανάμεσα στα περιστατικά που αντιμετώπισε στα 30 περίπου χρόνια της υπηρεσίας του αφορά και την επίμαχη συνταγογράφηση του ηρεμιστικού φαρμάκου VULBEGAL το οποίο χορηγείται ως ηρεμιστικό στους πάσχοντες με ειδική διαγραμμισμένη συνταγή διότι το συγκεκριμένο σκεύασμα ανήκει στον πίνακα «Δ» των ναρκωτικών ουσιών.
Επεσήμανε ότι το σκεύασμα VULBEGAL ανήκει στην κατηγορία των ηρεμιστικών φαρμάκων, έχει αγχολυτική, αντισπασμωδική και κατασταλτική δράση, μειώνει την ψυχοκινητική λειτουργία, περιέχει την κατασταλτική ουσία «φθοριονιτραζεπάμη» και σύμφωνα με την διεθνή ιατρική βιβλιογραφία η περιστασιακή του χρήση δεν προκαλεί εξάρτηση.
Στις 6 Μαρτίου 2015 τον επισκέφθηκε έντονα ανήσυχος ο ασθενής και του ζήτησε να του συνταγογραφήσει το συγκεκριμένο σκεύασμα διότι όπως του ανέφερε τον διακατείχε άγχος, ανησυχία και είχε αϋπνίες.
Μάλιστα του δήλωσε ότι είχε νοσηλευθεί σε Ψυχιατρική Κλινική των Αθηνών και ότι για τη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου υπήρχε σχετική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού από την Αθήνα, την οποία και ζήτησε.
Ο ιατρός εξάλλου γνώριζε ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε πρόσφατα νοσηλευθεί σε Ψυχιατρική Κλινική στην Αθήνα, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την όλη του εμφάνιση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του να εκδώσει και να χορηγήσει στον ασθενή 3 κουτιά του φαρμάκου με μονόγραμμη συνταγή του Ν. 3459/2006 την οποία ο ασθενής εκτέλεσε σε φαρμακείο.
Η συνταγογράφηση αυτή, όπως τόνισε ο ιατρός, έγινε καλόπιστα (χωρίς να λάβει οποιαδήποτε αμοιβή) και σκοπός του ήταν να προσφέρει ανιδιοτελώς τις ιατρικές του υπηρεσίες σε ένα ψυχοπαθητικό άτομο που υπέφερε από αϋπνίες και άγχος.
Την επόμενη ημέρα, όπως τόνισε, δέχθηκε την επίσκεψη της οργισμένης μητέρας του ασθενούς η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συνταγογράφηση του φαρμάκου.
Τους εξήγησε ότι η συνταγογράφηση έγινε προκειμένου να βοηθήσει τον ασθενή ώστε να κοιμηθεί και να ηρεμήσει και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναζήτησε τον ασθενή και εκείνος τόνισε ότι του είπε ψέματα ότι υπήρχε γνωμάτευση του ψυχίατρου της Αθήνας για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου ότι τον εξαπάτησε και κυρίως ότι αν δεν του χορηγούσε τη συγκεκριμένη συνταγή θα προμηθευόταν ναρκωτικές ουσίες από την πιάτσα των ναρκομανών της Καρπάθου.
Τότε αξίωσε από τον ασθενή να επιστρέψει τα τρία κουτιά του σκευάσματος και αυτός αμέσως συμμορφώθηκε και τα παρέδωσε στο Α.Τ. Καρπάθου.
Αργότερα πληροφορήθηκε ότι ο ασθενής το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν πολύ διεγερτικός και βίαιος, μετείχε σε επεισόδια ξυλοδαρμού αρνούμενος να λάβει τα φάρμακα που του συνέστησε ο ψυχίατρος που τον παρακολουθούσε.
Και ενώ ο ιατρός θεώρησε το «περιστατικό» λήξαν ωστόσο στις 22 Ιουλίου 2016 κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις διότι η μητέρα του ασθενούς υπέβαλε εναντίον του μηνυτήρια αναφορά.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.