Ηπιότερο ποινικό πλαίσιο για «βαρόνους» ναρκωτικών και όπλων με το νέο Ποινικό Κώδικα

Ριζικές αλλαγές στις ποινές που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια

Ριζικές αλλαγές στις ποινές που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια για ιδιαίτερα σκληρά αδικήματα, όπως αυτά της εμπορίας ναρκωτικών και εμπορίας όπλων, επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ). Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις καταργείται η απέλαση για τους αλλοδαπούς δράστες, οι οποίο αφού εκτίσουν την ποινή που τους έχει επιβάλει το δικαστήριο μπορούν να παραμείνουν στη χώρας μας.

Ειδικότερα,  με το άρθρο 463 του νέου ΠΚ, αλλάζει το πλαίσιο ποινών που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα στους δράστες των αδικημάτων της εμπορίας ναρκωτικών και εμπορίας όπλων.

Συγκεκριμένα, το νέο άρθρο προβλέπει:

  • Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται ποινή φυλάκισης, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 57 του παρόντος κώδικα.
  • Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται κάθειρξη έως δέκα έτη, αυτή μετατρέπεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή.
  • Όπου σε ειδικούς νόμους απειλείται μόνο ποινή ισόβιας κάθειρξης, προστίθεται διαζευκτικά και η πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών

 «Ειδικά για την περίπτωση των ναρκωτικών η μέχρι πρότινος ισόβια κάθειρξη για τις επιβαρυντικές περιπτώσεις αλλάζει αφού μπορεί διαζευκτικά να επιβληθεί κάθειρξη από 10 έως 15 έτη», εξηγεί μιλώντας στο «Lawandorder» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος. Το ίδιο συμβαίνει, όπως αναφέρει και στις επιβαρυντικές περιπτώσεις που αφορούν το εμπόριο όπλων.

Κατάργηση απέλασης

Την ίδια ώρα, με τις νέες τροποποιήσεις καταργείται το άρθρο 74 του ΠΚ, το οποία αφορά στη δικαστική απέλαση αλλοδαπού δράστη μετά την έκτιση της ποινής του.

Σύμφωνα με το ισχύον δικαστικό σύστημα για τους αλλοδαπούς δράστες στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές καθείρξεως για κακουργηματικές πράξεις επιβαλλόταν και η παρεπόμενη ποινή της δικαστικής απέλασης. Δηλαδή, ο δράστης μετά την έκτιση της ποινής του θεωρούνταν ανεπιθύμητος για την ελληνική έννομη τάξη και απελαύνονταν στη χώρα προέλευσής του. Με το νέο νομοσχέδιο, ωστόσο, τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη συγκεκριμένη παρεπόμενη ποινή, με αποτέλεσμα ο δράστης αφού εκτίσει την ποινή του να παραμένει στη χώρα.

 «Η παρεπόμενη ποινή της δικαστικής απέλασης αποτέλεσε για τα ποινικά χρονικά κορυφαίας αξίας διάταξη» αναφέρει ο κ. Γώγος και σημειώνει πως το μέτρο αυτό «είχε σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της έννομης τάξης ακόμα και μετά την έκτιση ποινής του δράστη».

To Top