Αθώοι κρίθηκαν δύο Ροδίτες που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για μη απόδοση ΦΠΑ

Με απόφαση, που εξέδωσε προχθές το Τριμελές Εφετείο επί κακουργημάτων Αθηνών κρίθηκαν αθώοι δύο κάτοικοι της Ρόδου που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ακόμη δύο κατοίκους Αθηνών για μη απόδοση ΦΠΑ στο Δημόσιο.
Οι δύο Ροδίτες παραπέμφθηκαν συγκεκριμένα ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών ως εκμεταλλευτές ατομικής επιχείρησης εμπορίας κλιματιστικών μηχανημάτων – ηλεκτρονικών συσκευών, Η/Υ και ειδών κινητής τηλεφωνίας που διατηρούσε ένας εκ των δύο συγκατηγορούμενων τους Αθηναίων, στην Καλλιθέα Αττικής.
Ειδικότερα παραπέμφθηκαν με την κατηγορία ότι δεν απέδωσαν στο Δημόσιο εισπραχθέντα ποσά Φ.Π.Α. συνολικού ύψους 999.236,27 ευρώ που αφορούσαν τις οικονομικές χρήσεις των ετών 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005.
Το Γ’ Μονομελές Εφετείο κακουργημάτων Αθηνών το έτος 2015 τους κήρυξε ένοχους άμεσης συνέργειας του επίσης ένοχου ως αυτουργού συγκατηγορούμενου τους και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών.
Η παραπάνω αξιόποινη συμπεριφορά του αυτουργού διαπιστώθηκε με δύο εκθέσεις ελέγχου Οικονομικών Υπηρεσιών και ειδικότερα:
-Της από 13/9/2006 έκθεσης ελέγχου της Δ.Ο.Υ. (Α») Καλλιθέας Αττικής στην οποία βεβαιώνεται ότι παρά τις αναζητήσεις της δεν βρέθηκε ο Αθηναίος για να παραδώσει προς έλεγχο τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης του με αποτέλεσμα ο έλεγχος να γίνει ερήμην αυτού εξωλογιστικά.
– Της από 28/96/2010 έκθεσης ελέγχου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην Σ.Δ.Ο.Ε.) σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος έγινε ερήμην του ελεγχόμενου χωρίς να τεθούν υπ’ όψη των ελεγκτών της Οικονομικής Υπηρεσίας τα λογιστικά βιβλία και τα σχετικά τιμολόγια διότι παρά την αναζήτηση του ο ένας εκ των δύο Αθηναίων δεν βρέθηκε.
Από τις δύο αυτές εκθέσεις των Οικονομικών Ελεγκτών βεβαιώνεται ότι η ατομική επιχείρηση που διατηρούσε ο έτερος Αθηναίος στην Καλλιθέα και στη Θήβα ήταν εικονική και ότι τα εκδοθέντα από αυτόν τιμολόγια ήσαν επίσης εικονικά στο σύνολο τους με βάση τη διασταύρωση που έκαναν με τους παραλήπτες των τιμολογίων.
Αιτιολογώντας την εικονικότητα των τιμολογίων η έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι ο έλεγχος διενεργήθηκε χωρίς τα βιβλία και στοιχεία του ελεγχόμενου.
Με δεδομένο ότι ο ελεγχόμενος επιτηδευματίας Αθηναίος δεν υπέβαλε καταστάσεις και τιμολόγια για την απόδοση του Φ.Π.Α. που αντιστοιχούσε στις χρήσεις 2001 – 2005 ο οφειλόμενος Φ.Π.Α. υπολογίσθηκε στο ως άνω ποσό.
Ωστόσο, όπως εξέθεσε στο δικαστήριο ο συνήγορος τους δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος, το ποσό αυτό δεν αποτελεί Φ.Π.Α. κατά την έννοια του Ν. 2525/1997 διότι δεν αφορούσε πραγματικές αλλά εικονικές συναλλαγές και συνεπώς το ποσό των 999.236,37 ευρώ αποτελεί ουσιαστικά οικονομική κύρωση που επιβάλλουν τα φορολογικά όργανα.
Αν ο Νομοθέτης επιθυμούσε η παραπάνω οικονομική κύρωση να έχει αξιόποινο χαρακτήρα θα το όριζε ρητά, επεσήμανε ο κ. Κουτσούκος.

To Top