Δαμιανός Αθανασίου

  

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε τέσσερις ημεδαπούς, που κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικά για σωματική βλάβη από αμέλεια πατ’ υπόχρεων και δια παραλείψεως (κατά παραυτουργία).
Το δικαστήριο εξέτασε μία σοβαρή υπόθεση εργατικού ατυχήματος, που προκάλεσε τον βαρύ τραυματισμό ενός εργαζομένου στο εργοτάξιο ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 5 Μαΐου 2018, έχει φέρει στο φως σημαντικές παραλείψεις ως προς τη λήψη μέτρων ασφαλείας από τις υπεύθυνες εταιρείες και τα άτομα που εμπλέκονται στην κατασκευή.
Ενας 27χρονος αλλοδαπός, εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρεία, εκτελούσε εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ασκληπιείο.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ βρισκόταν πάνω σε ικρίωμα, έχασε την ισορροπία του εξαιτίας της έλλειψης βασικού εξοπλισμού ασφαλείας και της ανεπαρκούς σταθερότητας του ικριώματος. Η πτώση του εργαζομένου στο έδαφος και η δεύτερη πτώση του μέσα στην πισίνα του εργοταξίου του προκάλεσαν κατάγματα στο κρανίο, επισκληρίδιο αιμάτωμα και μικρές αιμορραγίες στον υπαραχνοειδή χώρο, γεγονός που επέφερε μακροχρόνια αναπηρία και τον καθήλωσε από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για σοβαρές παραλείψεις και αμέλειες και συγκεκριμένα:
– Διαχειριστής της εργολαβικής εταιρείας που κατηγορήθηκε για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία ασφαλείας και την παράλειψη παροχής βασικών μέτρων προστασίας στους εργαζομένους, όπως κράνος και ζώνη ασφαλείας.
– Δύο εκπρόσωποι της υπεργολαβικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να μην έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοτάξιο, ενώ η συμφωνία υπεργολαβίας που υπέγραψαν καθόριζε ρητές ευθύνες στον τομέα αυτό.
-Ο τεχνικός ασφαλείας του εργοταξίου, υπεύθυνος για την κατάρτιση και την εποπτεία εφαρμογής σχεδίων ασφαλείας που κατηγορήθηκε ότι δεν συνέταξε ούτε επέβλεψε τη σωστή εγκατάσταση του ικριώματος και δεν εξασφάλισε τη χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού προστασίας.
Το κατηγορητήριο, το οποίο βασίστηκε σε πλήθος νομοθετικών διατάξεων, περιλαμβάνει σοβαρές κατηγορίες για παράβαση υποχρεώσεων εκ του νόμου, αμέλεια και έλλειψη προσοχής.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν νομική υποχρέωση να λάβουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αποτρέψουν το ατύχημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
-Το ικρίωμα όπου εκτελούνταν οι εργασίες δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς δεν διέθετε χειρολισθήρα και αγκύρωση για αποτροπή ταλάντωσης.
-Ο εργαζόμενος δεν είχε εξοπλιστεί με ζώνη ασφαλείας πέντε σημείων και προστατευτικό κράνος, παρότι αυτά θεωρούνται απαραίτητα για την αποτροπή τραυματισμών από πτώσεις.
-Δεν είχε συνταχθεί ούτε εφαρμοστεί σχέδιο χρήσης του εξοπλισμού και των μέτρων ασφαλείας από τον τεχνικό ασφαλείας.
Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα στους τομείς της κατασκευής.
Σύμφωνα με τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα και τους κανονισμούς ασφαλείας που παρατέθηκαν στο κατηγορητήριο, οι εργολάβοι και οι τεχνικοί ασφαλείας έχουν υποχρέωση να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Οι μάρτυρες περιελάμβαναν συναδέλφους του θύματος και τεχνικούς που εργάζονταν στο ίδιο εργοτάξιο, ενώ αναγνωστέα έγγραφα, όπως η τεχνική έκθεση του ατυχήματος και η ιατροδικαστική γνωμάτευση, καταδεικνύουν την αλυσίδα των παραλείψεων.
Παράλληλα, η έκθεση πιστοποίησης αναπηρίας υπογραμμίζει τον μακροχρόνιο αντίκτυπο του ατυχήματος στην επαγγελματική και προσωπική ζωή του θύματος.

 

Source :
To Top