Οι αλλαγές στα αναμορφωτικά μέτρα για ανήλικους παραβάτες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και των υπουργών Οικονομίας και Παιδείας. Οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα.

Ένα νέο αναμορφωτικό πλαίσιο, λιγότερο “τιμωρητικού” και περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα με σαφή δείγματα ομαλής επανένταξης και κοινωνικοποίησης, διαμορφώνουν από κοινού ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης. Το επόμενο διάστημα ανήλικοι παραβάτες ηλικίας 12 έως 18 ετών, μετά τη θεσμοθέτηση του αναμορφωτικού μέτρου παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και συμμετοχής τους σε αθλητικά σωματεία αλλά και πολιτισμού με ένταξη σε θεατρικές παραστάσεις, θα δοκιμάσουν ένα άλλο πλέγμα επανένταξης. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η κοινωφελής εργασία, σε περίπτωση π.χ. βανδαλισμών, όπου ο ανήλικος θα μπορεί να συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας του δήμου που θα επανορθώσει τη ζημία την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο παραβάτης.

Το πλαίσιο εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου περιλαμβάνεται σε απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που συνυπογράφει μαζί με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Φλωρίδης, αποτελεί το πρώτο βήμα για αντίστοιχα μέτρα για ανηλίκους, καθώς έπονται αποφάσεις για συμμετοχή σε θεατρικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στόχος του νέου αναμορφωτικού μέτρου σύμφωνα και με όσα προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα είναι – όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ «αυτό να αξιοποιείται, είτε σωρευτικά είτε διαζευκτικά με άλλα αναμορφωτικά μέτρα, προκειμένου να διευκολύνεται μέσω αυτού, η κοινωνικοποίηση και διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων παραβατών, με γνώμονα την αποφυγή επανάληψης από μέρους τους παραβατικών συμπεριφορών. Ειδικότερα, η επιβολή του μέτρου αποβλέπει:

α) στην ενίσχυση της κοινωνικής επανένταξης των παραβατικών ανηλίκων, β) στην ψυχοκοινωνική τους ενδυνάμωση και γ) στην αξιοποίηση της ευεργετικής επίδρασης, που ασκεί στην προσωπικότητα των ανηλίκων, η συμμετοχή τους σε αθλητικά προγράμματα».

Γ. Φλωρίδης: «Να βοηθήσουμε τα παιδιά από το να εξελιχθούν από παραβάτες σε παράνομους»

Ενδεικτικές υπήρξαν οι προ ημερών δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. «Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, να τα γλιτώσουμε από το να εξελιχθούν από παραβάτες σε παρανόμους. Η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης των παιδιών και στο εσωτερικό της αλλά και δίπλα της με ειδικούς ψυχολόγους. Επίσης, ψηφίσαμε και θα εφαρμόσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου, δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή ανηλίκων να επιβάλλει αναμορφωτικά μέτρα και να οδηγήσει τον ανήλικο παραβάτη σε κοινωφελή εργασία, όπως για παράδειγμα να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Αντίστοιχη συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Πολιτισμού όπου στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, ένας νέος που έχει μουτζουρώσει ένα μνημείο θα μπορεί να δουλέψει με τους συντηρητές για τον καθαρισμό του» σημείωσε.

Στη… σέντρα οι ανήλικοι παραβάτες: Οι βασικές αρχές παρακολούθησης

Το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και της συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία επιβάλλεται σε ανηλίκους 12 ετών και άνω ενώ σημειώνεται πως στις θεμελιώδεις αρχές περιγράφεται ότι:

  1. Το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και της συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία έχει κατεξοχήν παιδαγωγικό χαρακτήρα και προϋποθέτει τον σεβασμό της προσωπικότητας του ανηλίκου καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του από τα εμπλεκόμενα μέρη.
  2. Η επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και της συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία, διέπεται από τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «η επιλογή του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και της συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία, το περιεχόμενο και η διάρκεια αυτού, διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με τη βαρύτητα της πράξης που έχει τελεστεί, την προσωπικότητα του ανηλίκου, την προηγούμενη ενασχόληση με τον αθλητισμό και τις δεξιότητες αυτού, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσής του».

Οι υποχρεώσεις των ανήλικων παραβατών

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου, ο ανήλικος οφείλει να τηρεί το προπονητικό πρόγραμμα και τον κανονισμό του αθλητικού σωματείου στο οποίο συμμετέχει και να συνεργάζεται με τον προπονητή και τους λοιπούς συναθλητές του. Σε περίπτωση ασθένειας ή άλλου σοβαρού κωλύματος, ο ανήλικος ενημερώνει τον επόπτη Επιμελητή Ανηλίκων και τον προπονητή του, προκειμένου να καλύψει μελλοντικά τις ώρες της απουσίας του, αν και εφόσον τούτο είναι εφικτό.

Παράλληλα, ο ανήλικος οφείλει να συνεργάζεται με τον Επιμελητή Ανηλίκων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο αθλητικό πρόγραμμα και να τον ενημερώνει για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την παρακολούθηση αυτού. Δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα πέραν των ωρών προπόνησης που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας για την εφαρμογή του επιβληθέντος αναμορφωτικού μέτρου, εκτός και αν ο ίδιος επιθυμεί να συμμετέχει και σε αθλητικούς αγώνες του σωματείου.

Ωστόσο, προβλέπεται πως σε περίπτωση που ο ανήλικος δεν τηρεί ή τηρεί ελλιπώς ή πλημμελώς τις υποχρεώσεις του μπορεί να υπάρξει μεταβολή ή άρση του επιβληθέντος αναμορφωτικού μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ανήλικος στον οποίο έχει επιβληθεί το αναμορφωτικό μέτρο της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία, υπάγεται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ κατά του κινδύνου ατυχήματος, σε περίπτωση που κανένας από τους φορείς της γονικής μέριμνας του ανηλίκου δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.

Οι προϋποθέσεις επιλογής αθλητικών σωματείων

Όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ ένα αθλητικό σωματείο, προκειμένου να είναι επιλέξιμο ως φορέας διεξαγωγής και εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου, πρέπει:

α) να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 παρ. 1 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) ή να λογίζεται ως αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 135 του ιδίου ως άνω νόμου,

β) να έχει εγγραφεί στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» που τηρείται στη Γ.Γ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148,) σε συνδυασμό με το άρθρο 18 του ν. 5085/2024 (Α’ 17) και

γ) να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην εφαρμογή του αναμορφωτικού μέτρου της περ. θβ της παρ. 1 του άρθρου 122 Π.Κ. έχοντας υπογράψει σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Παράλληλα, στα κριτήρια επιλογής αθλητικού φορέα για τη διεξαγωγή και εφαρμογή του αναμορφωτικού μέτρου αναφέρεται πως:

  1. Ο Επιμελητής Ανηλίκων, ο οποίος προτείνει την επιβολή του αναμορφωτικού μέτρου της παρακολούθησης προγραμμάτων αθλητισμού και της συμμετοχής σε αθλητικά σωματεία, επιλέγει το κατάλληλο αθλητικό σωματείο, στο οποίο ο ανήλικος θα παρακολουθεί το πρόγραμμα, στο πλαίσιο εφαρμογής του αναμορφωτικού μέτρου που του επιβλήθηκε
  2. Κατά την επιλογή αυτή συνεκτιμά τα εξής κριτήρια:

α) την ανταπόκριση του φορέα στις αθλητικές δεξιότητες, στις γνώσεις και στην προτίμηση αθλήματος εκ μέρους του ανηλίκου και

β) την κατά προτεραιότητα προτίμηση φορέων της τοπικής κοινωνίας όπου διαμένει ο ανήλικος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ
Source :
To Top