Δικαιοσύνη για τον Μιχαήλ. Ποινές φυλάκισης για τους υπευθύνους του θαλάσσιου δυστυχήματος στη Μύκονο

Επιδικάστηκε φυλάκιση 4 ετών στον χειριστή του θαλάσσιου παιχνιδιού, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και την συνιδιοκτήτρια- σύζυγο του.

Ήταν 11 Αυγούστου του 2014 στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, όταν ο 10χρονος τότε Μιχαήλ έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια διασκέδασης με τη γνωστή φουσκωτή «μπανάνα», την οποία έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ.

Ο χειριστής του μοιραίου σκάφους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, καθώς και η συνιδιοκτήτρια και κατά το νόμο υπεύθυνη ασφαλείας καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 2019 σε κάθειρξη 5-7 ετών κατά περίπτωση.

Ωστόσο, το τελευταίο σκηνικό του δράματος γράφτηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγαίου 10 χρόνια μετά. Εκεί, όπου όπως αναφέρεται υπήρξε δικαίωση για το θύμα.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση: «Προσπάθησε να τον απεγκλωβίσει, με την ελπίδα ότι ήταν ακόμα ζωντανός, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ διαπίστωσε ότι ο ανήλικος είχε ήδη αποβιώσει, αφού τα σωθικά του ήταν εκτός του σώματός του μέσα στο νερό».

Στη συνέχεια άρχισε να κουνάει τα χέρια του για να τον δουν από την ακτή, αφού στο ταχύπλοο «δεν υπήρχαν ούτε φωτοβολίδες, ούτε βεγγαλικά, ούτε και κάποιο ασύρματο μέσο ώστε να ειδοποιήσει κάποιον στη στεριά». Τελικά, τον 10χρονο τον απεγκλώβισε δύτης.

Όπως αποκαλύφθηκε η επιχείρηση που εκμεταλλευόταν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής «δεν διέθετε την αναγκαία εκ του νόμου άδεια λειτουργίας», ούτε είχε λάβει «από τη Λιμενική Αρχή την απαιτούμενη άδεια εκμίσθωσης», ούτε όμως είχε εγκριθεί η εκμίσθωση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής «από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του YEN».

Οι παρατυπίες της επιχείρησης: Δεν είχαν άδειες

Όπως αναφέρει το protothema.gr το θαλάσσιο παιχνίδι έλκυαν με σκοινί δύο ίδια ταχύπλοα. Σε εκείνο που συνέβη το τραγικό ατύχημα ο κυβερνήτης του διέθετε μόνο άδεια χειριστή ταχύπλοου και όχι -όπως απαιτεί η νομοθεσία- άδεια προπονητή θαλάσσιου σκι ή πτυχίο ΤΕΦΑΑ θαλάσσιου σκι. Στο ταχύπλοο δεν υπήρχε δεύτερο άτομο (βοηθός), όπως προβλέπεται.

Το μοιραίο εκείνο απόγευμα έπνεαν άνεμοι 5-6 μποφόρ, με ριπές που έφταναν τα 7, ακόμη και τα 8 μποφόρ, και ο κυματισμός είχε ύψος τουλάχιστον μισού μέτρου. Δηλαδή, «άνεμοι ιδιαίτερα ισχυροί που καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτική τη διενέργεια θαλάσσιων μέσων αναψυχής».

Περίπου 8 λεπτά αφότου ξεκίνησαν και 400 μ. από τη βόρεια ακτή και 70 μ. από τη δυτική ακτή, δύο ανήλικοι έπεσαν στη θάλασσα. Λίγο μετά «έπεσαν ξαφνικά στη θάλασσα και οι άλλοι δύο ανήλικοι από το δεύτερο μέσο αναψυχής».

Ο 22χρονος, τότε, χειριστής του ενός ταχύπλοου δεν αντιλήφθηκε άμεσα την πτώση των παιδιών στη θάλασσα και όταν το αντιλήφθηκε έκανε «με το σκάφος ελιγμούς προκειμένου να τους περισυλλέξει».

Η κραυγή απόγνωσης του πατέρα του 10χρονου Μιχαήλ

Μιλώντας το dikastiko.gr ο πατέρας του 10χρονου Μιχαήλ, Παναγιώτης Πασχαλάκης είχε απευθύνει κραυγή απόγνωσης. “Εκδικάστηκε 4 φορές στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Δικαστήρια και θα δικαστεί άλλες 2 στον Άρειο Πάγο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου κάθισαν τον Φεβρουάριο του 2022 οκτώ χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του 10χρονου Μιχάλη Πασχαλάκη το 2014 στη Μύκονο σε ένα θαλάσσιο παιχνίδι, που στοίχισε τη ζωή του, οι δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης και ο οδηγός του ταχύπλοου, που ευθύνονται για το δυστύχημα.

Το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 11 Αυγούστου του 2014 στην παραλία Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Τότε ο μικρός Μιχαήλ έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια διασκέδασης με τη γνωστή φουσκωτή «μπανάνα», την οποία έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ.

Η δίκη ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο για την τραγική υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί αρχικώς σε ποινές κάθειρξης έως 7 ετών, αλλά δεν μπήκαν ποτέ φυλακή λόγω αναστολής ενόψει του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Η απόφαση του Εφετείου

Το Πενταμελές Εφετείο Αιγαίου έκρινε ένοχους τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, την κόρη του (κατ’ ανάθεση εκπρόσωπο της επιχείρησης) και τον χειριστή του σκάφους για το κακούργημα της θανατηφόρου έκθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο 10 χρόνος Μιχαήλ Πασχαλάκης.

Οι ποινές, που τους επιβλήθηκαν ήταν για τον ιδιοκτήτη 5 χρόνια κάθειρξη, για την κόρη του, 3 χρόνια φυλάκιση και για τον χείριστη του σκάφους 4 χρόνια φυλάκισης.

Ωστόσο, από λάθος του νομοθέτη με τον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ποινή στον τραυματισμό, αλλά όχι στο θανατηφόρο ατύχημα. «Δεν είχε πρόβλεψη ποινής» αναφέρει ο κ. Πασχαλάκης.

Για το λόγο αυτό παρά την καταδίκη των υπαιτίων του 10χρονου Μιχαήλ αναιρέθηκε η απόφαση και θα εκδικαστεί εκ νέου μετά τη μετατροπή του νομικού χαρακτηρισμού από διατάραξη συγκοινωνιών σε έκθεση σε κίνδυνο και για το λόγο αυτό απαιτείται να πάει σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Χρησιμοποιούνται όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει» τονίζει ο κ. Πασχαλάκης. «Δεν υπάρχει πιο ψυχοφθόρο πράγμα και πλήρωνε δίκες…» λέει και αναρωτιέται: «Η Πολιτεία δεν πρέπει να παρέμβει;».

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όταν το τερματίζεις μπορείς να μπεις μέσα. Στην οικοδομή αν δεν έχεις κανόνες υπάρχουν διώξεις. Εδώ έχουν περίπτωση στυγνών εγκληματιών, έχουν παραβιάσει 11 άρθρα».

Source :
To Top