Δαμιανός Αθανασίου

Η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που κόστισε την ζωή στον 26χρονο Κρητικό ιχθυολόγο και δύτη Νικόλαο Τζανόπουλο σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2018, απασχόλησε την Παρασκευή την συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή στη νόμιμη εκπρόσωπο-διαχειρίστρια της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο άτυχος νέος, καθώς και στον σύζυγό της, που κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια χωρίς ελαφρυντικά.
Απασχολούσαν στην μονάδα της ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, τον 26χρονο κι έναν ακόμα εργαζόμενο, πακιστανικής καταγωγής, ως δύτες για καταδυτικές εργασίες της μονάδας, χωρίς αυτοί να διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα και χωρίς η εταιρεία να διαθέτει εξιδεικευμένο καταδυτικό συνεργείο, όπως αυτό ορίζεται από τον σχετικό Κανονισμό Λιμένος 10.
Την ημέρα του δυστυχήματος, ο άτυχος Νίκος καταδύθηκε εντός της ιχθυοκαλλιέργειας, μόνος του, κατ΄ εντολή των κατηγορουμένων, για την εκτέλεση συγκεκριμένης καταδυτικής εργασίας, χωρίς την συνδρομή δεύτερου δύτη ασφαλείας.
Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας των κατηγορουμένων, ήταν ο εγκλωβισμός του Νίκου Τζανόπουλου στα φθαρμένα, όπως αναφέρεται, δίκτυα των ιχθυοκλωβών και η αδυναμία απελευθέρωσής του, γεγονός που σύμφωνα με τον αρμόδιο Εισαγγελέα θα είχε με βεβαιότητα αποφευχθεί αν υπήρχε συνοδός δύτης κατά την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, όπως ορίζει ο νόμος.
Η ενέργεια της εταιρείας να αναθέσει την διενέργεια καταδυτικών εργασιών σε ανειδίκευτους εργάτες, στερούμενους επαγγελματικής άδειας αυτοδυτών, αποδείχθηκε μοιραία για το νεαρό εργαζόμενο, με τον Εισαγγελέα να ασκεί διώξεις για παράβαση των άρθρων του Γενικού Κανονισμού Λιμένα 10 περί ορθής εκτέλεσης καταδυτικών εργασιών.
Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο, ως επαγγελματίας δύτης και εργολάβος καταδυτικών εργασιών, όφειλε να γνωρίζει την ορθή πρακτική καταδυτικών εργασιών από δύτες, καθώς και ότι ο Νικόλαος Τζανόπουλος δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία για την εκτέλεση καταδυτικών εργασιών, εντούτοις σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που έδωσε εντολή στις 13/12/2018 στον Νικόλαο Τζανόπουλου να καταδυθεί μόνος του για συγκεκριμένη καταδυτική εργασία με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό του.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διέθετε τεχνικό Ασφαλείας για την ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας στην εργασία όπως αυτό ορίζεται ρητά ως υποχρέωση των επιχειρήσεων, βάσει των κείμενων διατάξεων, προσθέτει ακόμα μια σημαντική παράλειψη – κατηγορία στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο.
Η μητέρα του εκλιπόντος ανήρτησε στο Facebook το ακόλουθο σχόλιο:
«Έχουν περάσει πεντέμισι σχεδόν χρόνια από το θανατηφόρο ατύχημα (?) του Νίκου σε ιχθυοκαλλιέργεια της Ρόδου και την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 η πόρτα του δικαστηρίου θα ανοίξει ξανά για τους δύο κατηγορουμενους για το θάνατο του Νίκου.
Με την δικογραφία να κλείνει το 2020 δύο χρόνια μετά το ατύχημα, με ένα βαρύ κατηγορητήριο για τους “άριστους” εργοδότες και με τέσσερις αναβολές της δίκης εως σήμερα, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο αγώνας που δίνω για τη δικαίωση του Νίκου είναι πλέον μονόδρομος.
Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει πιο μεγάλο βάρος στην καρδιά του γονιού που χάνει το παιδί του, από τον αγώνα που δίνει για την δικαίωση της μνήμης του μέσα σε δικαστικές αίθουσες. Όσοι γονείς το ζήσαμε και το ζούμε αυτό, γνωρίζουμε ότι για εμάς είναι ένας ακόμα θάνατος, είναι ο μόνος δρόμος για να νιώσουμε ότι τα παιδιά μας θα είναι έστω δικαιωμένα στους ουρανούς που ταξιδεύουν.
Για ένα γονιό που περνάει το κατώφλι του δικαστηρίου και αντικρίζει κάθε φορά τους υπαίτιους για το θάνατο του παιδιού του, είναι μια σκληρή δοκιμασία για το πόσο θα αντέξει η καρδιά του και δεν θα σπάσει.
Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς την ψυχραιμία σου απέναντι σε βλέμματα κενά, απέναντι σε πρόσωπα που κοιτάζουν το ταβάνι με υπεροψία, αντί να κοιτάζουν το πάτωμα από συντριβή για το θάνατο ενός παιδιού.
Δυστυχώς όμως για κάποιους, οι γονείς που χάνουν τα παιδιά τους εξαιτίας τρίτων, είναι πλέον ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει σ’ αυτόν το κόσμο. Ο πόνος σε κάνει σκληρό, σαν βράχο και ό,τι κι αν σου κάνουν, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο για να σε σπάσει. Στέκεις εκεί όρθιος και όσα κύματα κι αν έρθουν παραμένεις ακλόνητος στη θέση σου ξέροντας ότι τώρα ο πόνος σου είναι η δύναμή σου.
Κι εγώ κύριοι εκεί στη Ρόδο, πονάω πάρα πολύ. Τόσο όσο χρειάζεται για να μπορώ να σταθώ για άλλη μια φορά απέναντί σας, με το κεφάλι ψηλά, κοιτώντας σας κατάματα και πολεμώντας το άδικο που φέρατε στη ζωή μας.
Θα είμαι εκεί λοιπόν γιατι το χρωστάω στο Νίκο. Γιατί το χρωστάω στο Μ. Ε. και τον Αιγύπτιο Η. S. που δεν δικαιώθηκαν ποτέ.
Θα είμαι εκεί γιατί σε αυτή τη ζωή ό,τι απέμεινε να ελπίζουμε είναι η δύναμη της δικαίωσης».

To Top