Αρχειοθετήσεις – εξπρές με νέα διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Πως εφαρμόστηκε η αλλαγή στη “διάρρηξη” στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η επιτάχυνση στη διαδικασία, που θεσπίστηκε με τις νέες διατάξεις του ΚΠΔ, ήταν εμφανής στην περίπτωση της καταγγελλόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών την έθεσε στο αρχείο, χωρίς να ζητήσει τη συναίνεση του Εισαγγελέα Εφετών, όπως απαιτούνταν μέχρι τώρα…

Διαδικασία εξπρές για την αρχειοθέτηση προφανώς αβάσιμων καταγγελιών ή υποθέσεων, κινητοποιεί πλέον ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με τις νέες διατάξεις του που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η  Μαΐου 2024. Η νέα διαδικασία ουσιαστικά “κόβει” ένα στάδιο και συγκεκριμένα αυτό που επέβαλλε τη συναίνεση του Εισαγγελέα Εφετών για να τεθεί στο αρχείο μια δικογραφία με προδήλως αβάσιμα χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η ποινική διαδικασία κατά πολύ.

Η “διάρρηξη”

Η διάταξη αυτή έκανε “πρεμιέρα” στην υπόθεση της καταγγελλόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου οι καταγγελίες για παραβίαση σε υπηρεσίες εκλογικής διαδικασίας κατέληξαν στο αρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης έστειλε την υπόθεση στο αρχείο αφού τόσο από την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και από την έρευνα των εισαγγελικών αρχών που είχε διαταχθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο δεν βρέθηκαν στοιχεία τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.

Σημειώνεται, πως μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης οι εισαγγελικές αρχές φαίνεται πως θα προβούν σε διερεύνηση για τον καταγγέλλοντα τη διάρρηξη, διευθυντή για την εκλογική διαδικασία.

Με δική του διάταξη

Έτσι η αρχειοθέτηση έγινε η διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών αφού με την νέα διατύπωση του άρθρου 43παρ.3 “αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στον νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο με συνοπτικά αιτιολογημένη πράξη του”.

Υπενθυμίζεται πως στην παλιά διατύπωση αναφερόταν :

Αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στον νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο και, υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για

τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος, αν δεν συμφωνεί, έχει υποχρέωση να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση αν πρόκειται για κακούργημα ή πλημμέλημα για το οποίο αυτή είναι υποχρεωτική, είτε την άσκηση ποινικής δίωξης στις λοιπές περιπτώσεις προσδιορίζοντας σαφώς τα νομικά χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης”.

To Top