Αλλαγές στους Kώδικες: Επιτρέπεται τελικά και δεύτερη αναβολή στις δίκες για λόγους ανωτέρας βίας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε νέα νομοτεχνική βελτίωση, στο άρθρο 349 του ΚΠΔ, με την οποία προβλέπεται ότι χωρεί δεύτερη αναβολή στην ίδια υπόθεση αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας.

Δικαίωμα δεύτερης αναβολής στις δίκες, προβλέπει τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τους Κώδικες, την οποία πραγματοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης. Η συγκεκριμένη προσθήκη ήταν αίτημα των δικηγόρων. Όπως είχε προαναγγείλει το dikastiko.gr ο υπουργός προχωρεί σε σειρά επιμέρους αλλαγών στο νομοσχέδιο για τους Κώδικες , χωρίς να αλλοιώνει τη βασική φυσιογνωμία του.

Έτσι ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των δικηγόρων που αφορούσε το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , το οποίο εισήχθη με την αλλαγή στον αριθμό των αναβολών να περιορίζεται στη μια και μόνη και μάλιστα σε περίπτωση που το αίτημα αφορά την απασχόλησή τους σε άλλη δίκη να καταβάλλεται και χρηματικό παράβολο. Αν δε, αφορά λόγους υγείας, αυτό να πιστοποιείται είτε από δημόσιο λειτουργό , είτε ιδιωτικό θεραπευτήριο Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα επ αυτού και τελικά το Υπουργείο προσέθεσε δυνατότητα δεύτερης αναβολής , σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, “ανωτέρας βίας” (π.χ λόγοι υγείας).

Οι άλλες μέχρι στιγμής νομοτεχνικές βελτιώσεις που έχει προχωρήσει ο Υπουργός είναι:

-Η βασική αλλαγή, μέχρι στιγμής, είναι η επέκταση της υποχρεωτικής παρουσίας συνηγόρου και στα πλημμελήματα που ανήκουν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, δεδομένου ότι πλέον είναι ανοιχτός ο κίνδυνος φυλάκισης κατηγορουμένων και για πλημμελήματα. Το θέμα αυτό αποτελεί βασικό αίτημα των δικηγόρων, που ζητούν όμως η υποχρεωτικότητα (που δεν ισχύει μέχρι τώρα για τα πλημμελήματα) να επεκταθεί και στα αδικήματα αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, δεδομένου ότι πλέον θα δικάζουν πολλά αδικήματα με ορατό ενδεχόμενο φυλάκισης κατηγορουμένων.

– Προστίθεται η υποχρέωση προκαταρτικής ή αυτεπάγγελτης προανάκρισης και σε πλημμελήματα αρμοδιότητας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου (πχ πλαστογραφία ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, απιστία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκβίαση)

-Διευρύνεται η καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

-Αυξάνεται η προθεσμία κλήτευσης των αστυνομικών, με αίτημα του κατηγορουμένου, από 5 σε 10 ημέρες, μετά την αποστολή απο τον εισαγγελέα του καταλόγου μαρτύρων

-Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίζει για την κύρια ποινή, τις περιστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται το είδος και το μέτρο της, καθώς και για τους λόγους αύξησης ή μείωσής της. Για τα υπόλοιπα θα αποφασίζουν οι τακτικοί Δικαστές.

Η βία κατά γυναικών

Μέχρι την τελευταία στιγμή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετούν αν στις ήδη εκτεταμένες αλλαγές στο τμήμα του Κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία ενταχθεί και η “τυποποίηση” του αδικήματος της βίας κατά γυναικών, χωρίς όμως την χρήση του όρου “γυναικοκτονία”. Συγκεκριμένα να υιοθετηθεί η άποψη (την οποία εξέφρασαν και μέλη της αντιπολίτευσης π.χ ο Γ. Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ) και να τροποποιηθεί το άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα περί εγκλήματος με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να προβλεφθεί επιβαρυντική περίσταση για την τέλεση εγκλήματος που στρέφεται κατά ενήλικης ή ανήλικης γυναίκας. Σε μια τέτοια περίπτωση , π.χ ανθρωποκτονίας με θύμα γυναίκα, φυσικά η βασική ποινή δεν αλλάζει αφού βρίσκεται ήδη στο ανωτατο όριο (ισόβια) αλλά σχεδόν εξαλείφεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο ώστε να μειωθεί αυτή η ποινή. Η τελική απόφαση επ΄αυτού πάντως δεν έχει ληφθεί ακόμα.

To Top