Δίκη “ψευτογιατρού”: Ομόφωνα ένοχος ο Dr Kontos για 7 ανθρωποκτονίες και 6 απόπειρες

15

Αθωώθηκαν οι 16 συγκατηγορούμενοι του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο “ψευτογιατρός” Dr Kontos για επτά ανθρωποκτονίες και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Οι δικαστές τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών ασθενών. Αθώοι κρίθηκαν οι 16 συγκατηγορούμενοι του «ψευτογιατρού, ενώ οι δικαστές έκριναν ενοχο το κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης για αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος, όπως για σειρά άλλων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και κακουργήματα, όπως πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών κατ εξακολούθηση, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή μνημείου.

Η απόφαση ήρθε  μετά την εισαγγελική πρόταση- κόλαφο, που διήρκεσε πάνω από 8 ώρες. Ο Dr. Kontos είχε βρεθεί στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με τις κατηγορίες 12 ανθρωποκτονιών και 14 αποπειρών ανθρωποκτονίας.

Χρησιμοποιούσε τους ασθενείς

«Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τους ασθενείς και συγγενείς τους ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν. Τα θύματα τόνισαν ότι εκείνος ήταν ιδιαίτερα χειριστικός» ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας.

Ανάμεσα στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε, περιλαμβάνονται και αυτές δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας, τις οποίες είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr

«Όπως μας είπε ο πατέρας του Θεοδόση το στήσιμο του ήταν τέτοιο που δεν έδινε το περιθώριο να αμφισβητήσεις τον ρόλο του. Τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός εξηγώντας ότι παραπλάνησε «συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα».

«Ο Θεοδόσης είχε τη  δυνατότητα να υποβληθεί σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση ενω είχε στη διάθεση του κι εναλλακτικές θεραπείες. Η Δέσποινα θα μπορούσε να συνεχίσει τη θεραπεία της ή να κάνει άλλες» είπε χαρακτηριστικά για τα δυο ανήλικα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ακολουθώντας τις θεραπείες του.

Όφελος πάνω από 687.000 ευρώ

Ο εισαγγελέας έχει αναφερθεί σε 21 περιπτώσεις απάτης από τις οποίες ο ψευτογιατρός απεκόμισε 687.104 ευρώ. «Ο (…) συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει. Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού. Φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο.  Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως Μαριάννα Βαρδινογιάννη» είπε ο εισαγγελέας.