Η Εισαγγελία Εφετών μελετά να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης Λιγνάδη με βάση την (καταδικαστική) πρόταση του Εισαγγελέα

22

Οι εισαγγελείς θα μελετήσουν εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών

Επείγουσα παραγγελία προκειμένου να διαβιβαστεί η απόφαση και τα πρακτικά του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ.
Σκοπός είναι να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης, ενώ η κα. Γκανε ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει αναφορά, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.
Οι εισαγγελείς θα μελετήσουν εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους δυο βιασμούς, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους 2 βιασμούς που καταδικάστηκε και για την αποφυλάκιση του μετά την καταδίκη, με την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr  λίγο πριν τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε τη διαβίβαση στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας των πρακτικών της δίκης, των μηνύσεων της υπεράσπισης σε βάρος όλων των μηνυτών του Δ. Λιγνάδη και των μαρτύρων.

Μαλιστα, οι δικαστές ζήτησαν ακόμη από την εισαγγελία να διερευνήσει εάν έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του καταγγέλλοντα Δ. Μ σε εξουσιοδότηση που προσκομίστηκε στη δίκη από τον δικηγόρο του. Να σημειωθεί ότι ο Δ.Μ. είναι ο άντρας που δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη για να καταθέσει.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα Λιγνάδη να του επιστραφεί το κινητό του και του λαπτοπ του και του αφαίρεσε ομόφωνα το χρόνο της προφυλάκισή του από την ποινή που του επέβαλλε.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του ηθοποιού Αλέξης Κούγιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με βάση τις ψήφους των μελών του ΜΟΔ επί της ενοχής φαίνεται ότι ο εντολέας του ‘κατά την κρίση των τακτικών δικαστών είναι αθώος”. Είπε επίσης ότι “Αποδεικνύεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αθώος και ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε πως είναι κατασκευασμένη η υπόθεση”.

Από την πλευρά της η εκ των συνηγόρων των θυμάτων για τους βιασμούς των οποίων καταδικάστηκε ο ηθοποιός, Μαρία Κουρτέση δήλωσε πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές και συνέστησε ψυχραιμία καθώς εκκρεμεί η έφεση της πολύκροτης υπόθεσης.

Ο έτερος συνήγορος των άλλων δύο καταγγελλόντων κ. Γιάννης Βλάχος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι προσανατολίζονται στην άσκηση έφεσης ως προς το αθωωτικό σκέλος της απόφασης, θέμα που θα κριθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.