Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας: Αθώα η Δούρου – Ένοχη η τότε Δήμαρχος και άλλοι 7 κατηγορούμενοι

12

Η διαδικασία συνεχίζεται και εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επι των ποινών.

Βγήκε η απόφαση στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας Αττικής το 2017. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου η Ρένα Δούρου κρίθηκε αθώα για όλα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε.

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας-απόφαση: Αθώα η Δούρου για όλες τις κατηγορίες

Ειδικότερα, ομόφωνα αθώα κρίθηκε για την παράβαση καθήκοντος και κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, της πλημμύρας εξ αμέλειας και των σωματικών βλαβών εξ αμέλειας.

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας-Ρένα Δούρου:

eurokinissi

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ομόφωνα αθώους 12 εκ των 21 κατηγορουμένων για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που κατηγορούνταν, ανάμεσα τους ο τότε δήμαρχος Μεγάρων και ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

 

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας-απόφαση: Ένοχη η τότε Δήμαρχος και άλλοι 7 κατηγορούμενοι

 

Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Η διαδικασία συνεχίζεται και εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας

eurokinissi

Εισαγγελέας κατά Δούρου

Κόλαφος υπήρξε η εισαγγελέας κατά της πρώην περιφερειάρχη Αττικής. «Η κατηγορούμενη αναφέρεται σε αντιπλημμυρικά έργα πριν από την εκλογή της και μάλιστα έκανε κριτική στον προκάτοχο της για το θέμα αυτό. Κατά τις δηλώσεις της ένα σχέδιο τέτοιο αντιπλημμυρικό θα μπορούσε να εκπονηθεί σε έξι μήνες. Σε τηλεοπτική συνέντευξη ρίχνει ευθύνη σε περιφερειάρχη Βορείου Ελλάδος για πλημύρες με έναν νεκρό. “Δεν μπορούν κάποιοι να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους» ανέφερε η κατηγορούμενη μεταξύ άλλων το 2015”» είπε κατά την αγόρευση της η εισαγγελέας.

Πρόσθεσε επίσης πως «το έργο εκτροπής Αγιας Αικατερινης – Σούρες χαρακτηρίστηκε πρώτης προτεραιότητας και άρα εκ της ιδιότητας της γνώριζε τη σημασία του». Όμως, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η κυρία Δούρου «δεν έλαβε υπόψη τον κατάλογο προτεραιοποίησης και όταν ερωτήθηκε αν κάποιο από τα έργα προχώρησε δεν ήξερε να απαντήσει».

Επικαλέστηκε η εισαγγελέας τις δηλώσεις του τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου και συγκατηγορούμενου της Ρένας Δούρου, για να καταδείξει πως η πρώην επικεφαλής της περιφέρειας είχε γνώση της σημασίας του αντιπλημμυρικού έργου. «Ο συγκατηγορούμενος της κ. Βασίλειου λέει ότι: “Θέλω να πω πως αυτό το εύστοχο που ακούστηκε για την πλημμύρα του 2015 αν ακούσαμε το καμπανάκι, όταν σου τυχαίνουν τέτοιες πλημμύρες και κουφός να είσαι θα το ακούσεις”».

Πλημμύρες Μάνδρα

eurokinissi

Δίκη για πλημμύρες Μάνδρας-απόφαση: «Δεν θα θυσιαστώ σαν άλλη Ιφιγένεια» είπε η Δούρου

Στην απολογία της η Ρένα Δούρου είχε δηλώσει πως αναλαμβάνει την πολιτική, αλλά όχι και την ποινική ευθύνη. «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είχε πει μεταξύ άλλων η κυρία Δούρου.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής κατά την απολογία της, αν και -όπως δήλωσε- αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν ευθύνες στην υπόθεση, έκρινε πως τις καταλογίζονται περισσότερες από εκείνες που της αναλογούν.

Ρένα Δούρου

eurokinissi

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είχε πει κατά την έναρξη της απολογίας της και αναφέρθηκε στην κατάθεση του κ. Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την πλημμύρα αυτή.

«Το να αναζητείς ευθύνη αλλωνών στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θελω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι απο αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη. Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγω την πολιτική για τις πράξεις τους» σημείωσε.

Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι» και στη συνέχεια απαρίθμησε σειρά αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν στη θητεία της. «Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. Ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί».

Πλημμύρες Μάνδρα

eurokinissi

Οι ευθύνες του Δήμου

Παραλείψεις και καθυστερήσεις επισημάνθηκαν και στην περίπτωση της νυν δημάρχου Μάνδρας Γιάννας Κριεκούκη, η οποία φέρεται να «παρέλειψε να αναλάβει, δρομολογήσει και ολοκληρώσει την εκτέλεση του έργου εισόδου και διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης εντός του τμήματος οικισμού της πόλης της Μάνδρας, αν και το συγκεκριμένο έργο περιλαμβανόταν στην μελέτη οριοθέτησης που ανέθεσε ο δήμος Μάνδρας βάση της οποίας επικυρώθηκαν οι οριογραμμές του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στην επέκταση του σχεδίου πόλης.

Παρέλειψε να δρομολογήσει την εκπόνηση μελετών έργων ανάσχεσης και ορεινής υδρονομίας, όπως έργα τεχνικής διευθέτησης των χειμάρων και αποκατάστασης των ορεινών εδαφών των λεκανών απορροής, δια υποβολής αιτήματος στην αρμόδια προς αυτό Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κάτι που έπραξε μόνο μετά την εκδήλωση και του δεύτερου πλημμυρικό φαινομένου 28 Ιουνίου 2018».