Αθώος κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των ενόρκων, κρίθηκε χθες το βράδυ από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας ο 63χρονος πυροσβέστης που είχε κατηγορηθεί και δικαζόταν για τη δολοφονία της 35χρονης γυναίκας του και μητέρας των 4 παιδιών του το Δεκέμβριο του 2016 στους Γαργαλιάνους.
Αντίθετη άποψη, όπως ανακοινώθηκε κατά την εκφώνηση της απόφασης, είχαν οι τρεις τακτικοί δικαστές, που όμως αποτελούν τη μειοψηφία στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια και Εφετεία.
Διαφωνίες
Την Παρασκευή η δίκη είχε ολοκληρωθεί με την απολογία του κατηγορουμένου, ο οποίος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη με το φόνο της γυναίκας του και την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία είχε προτείνει την ενοχή του για τη δολοφονία, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως αυτός είναι ο δράστης του εγκλήματος.
Χθες το πρωί η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τις αγορεύσεις των δύο δικηγόρων υπεράσπισης, Βασίλη Καπερνάρου και Νίκου Νικολακόπουλου, οι οποίοι ανέλυσαν νομικά ζητήματα, αλλά κυρίως ότι τόσο από την αρχική έρευνα όσο και από την ακροαματική διαδικασία δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του κατηγορουμένου.
Το δικαστήριο αργά το μεσημέρι διέκοψε για διάσκεψη, ανακοινώνοντας αρχικά ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί νωρίς το απόγευμα.
Ωστόσο, η διάσκεψη δικαστών και ενόρκων διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες και εξ αρχής είχε φανεί πως δε θα ήταν μια εύκολη απόφαση και θα υπήρχαν διαφωνίες.
Αθώος κατά πλειοψηφία
Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διάσκεψη και κατά πλειοψηφία, με την ψήφο των τεσσάρων ενόρκων, ο κατηγορούμενος κρίνεται αθώος για όλες τις κατηγορίες.
Η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας ενημέρωσε ότι στην απόφαση μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχτεί ένοχος για όλες τις πράξεις για τις οποίες είχε κατηγορηθεί.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα με το οποίο ζήτησε τη διαβίβαση της δικογραφίας και της απόφασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας μαρτύρων. Στο εν λόγω αίτημα κατέφυγε η εισαγγελέας, καθώς, όπως είχε επισημάνει και κατά την αγόρευσή της, κάποιοι μάρτυρες άλλαξαν τις αρχικές τους καταθέσεις και παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο ισχυριζόμενοι άλλα.
Το δε δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελέως να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας.
Η συνεδρίαση του δικαστηρίου έληξε με την απόδοση των κατασχεμένων της υπόθεσης (τρία όπλα, ρούχα και χρήματα), ενώ αποφάσισε να μην αποδοθούν το κινητό του θύματος και το δίκαννο που είχε βρεθεί στην κατοχή του συζύγου της χωρίς να διαθέτει άδεια.
Της Βίκυς Βετουλάκη