«Έκπτωση» στον δολοφόνο του Ιάκωβου Εμμανουήλ – Από τα ισόβια, στα 15χρόνια

58

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναβίωσε η υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου επιχειρηματία Ιάκωβου Εμμανουήλ, που σόκαρε το νησί πριν από περίπου τρία χρόνια. Για τον 38χρονο ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά την απόδρασή του από τις Φυλακές Κορυδαλλού, διατηρήθηκε η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επιφύλαξε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση στον 28χρονο συγκατηγορούμενό του, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια. Αν και ο 28χρονος κρίθηκε εκ νέου ένοχος για την ανθρωποκτονία, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και έσπασαν τα ισόβια, με την ποινή του να μειώνεται στα 15 έτη.

Το δικαστήριο μείωσε κατά δύο χρόνια και την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης για τον τρίτο κατηγορούμενο, τον αποκαλούμενο «μποξέρ», στον οποίο επέβαλε κάθειρξη δέκα ετών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12 έτη για ανθρωποκτονία διά παραλείψεως και τώρα του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Το απαγορευτικό των πλοίων κράτησε μακριά από την Κρήτη και τη δικαστική αίθουσα τη μητέρα του δολοφονημένου, η οποία στην πρώτη δίκη είχε ταξιδέψει από την Αθήνα στο Ηράκλειο για να καταθέσει ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το πόδι της. «Για εμάς ο χαρακτηρισμός και η απαξία της πράξης δεν αλλάζει ούτε για το δικαστήριο, που τους έκρινε και πάλι ένοχους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η ποινή που επιβλήθηκε δεν αλλάζει ότι σκότωσαν άνθρωπο και έβαψαν τα χέρια τους με αίμα» δήλωσε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κώστας Φανουράκης.