Γιατί το ΣτΕ δεν ακύρωσε την πειθαρχική ποινή σε αρχαιοφύλακα παρότι αθωώθηκε σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας

Το ΣτΕ κρίνει ότι αυτός κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας και ότι η συμπεριφορά αυτή συνιστά το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής ή συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας

ΣτΕ υπόθεση αρχαιοφύλακα: Με την υπ’ αρίθμ. 745/2021 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απορρίφθηκε η αίτηση που υπέβαλε ένας αρχαιοφύλακας από την Κω για την εξαφάνιση, άλλως τη μεταρρύθμιση, της από 9.4.2014 αποφάσεως του πειθαρχικού συμβουλίου της γενικής γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (νυν υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), με την οποία του επιβλήθηκε, η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσεως για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς διαγωγής εκτός υπηρεσίας.

ΣτΕ υπόθεση αρχαιοφύλακα

Τι προηγήθηκε

Την 7η Ιανουαρίου 2019 ο αρχαιοφύλακας, που συνελήφθη σε ηλικία 52 ετών, το έτος 2012, με διεθνές ένταλμα της Interpol, μετά από σχετικό αίτημα των εισαγγελικών αρχών της Κύπρου, κατηγορούμενος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, είχε κριθεί αθώος, με ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

Το πρωτόδικο δικαστήριο με απόφαση που είχε λάβει κατά πλειοψηφία, τόσο για την ενοχή του κατηγορούμενου όσο και για την αναγνώριση ελαφρυντικών, την επιμέτρηση της ποινής και την μετατροπή της ή μη σε χρηματική, του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών με 3ετή αναστολή υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου, που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, τον έκρινε αθώο διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, έπαυσε υφ’ όρων μερικότερες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις οποίες κατηγορήθηκε και ένοχο προμήθειας και κατοχής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

ΣτΕ υπόθεση αρχαιοφύλακα

Πώς έφτασε στα ίχνη του η αστυνομία

Ο 58χρονος σήμερα άνδρας, εφέρετο να γνώρισε μέσω του internet σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης το έτος 2009, ένα 14χρονο τότε κοριτσάκι και να κατόρθωσε με πειθώ και παραινέσεις, εκμεταλλευόμενος τo νεαρό της ηλικίας του, να το πείσει, να του αποστέλλει γυμνές της φωτογραφίες και βίντεο μέσω του συστήματος επικοινωνίας msn messenger!!

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, την 30ή Απριλίου 2009, μετά από καταγγελία ψυχολόγου από την Πάφο, ξεκίνησε έρευνα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του κοριτσιού, το οποίο είχε αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου με τον οποίο συνομιλούσε στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας «MSN Messenger» την έπεισε να του αποστέλλει γυμνές της φωτογραφίες με αποτέλεσμα να αρχίσει να την εκβιάζει συνεχώς για δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, αν σταματούσε.

Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι θύμα ήταν μια 14χρονη μαθήτρια από την Πάφο, που από το έτος 2008 είχε αρχίσει να συνομιλεί με έναν άγνωστο χρήστη του διαδικτύου, τον οποίον γνώρισε μέσω του συστήματος «Ηi5». Εφέρετο να την έπεισε και του απέστειλε γυμνές της φωτογραφίες και βίντεο και όταν τις παρέλαβε άρχισε να την απειλεί ότι θα τις δημοσίευε στο διαδίκτυο αν δεν του απέστελλε κι άλλα βίντεο.

Η ανήλικη εφέρετο παραπέρα να υπέκυπτε συνεχώς στους εκβιασμούς του και να απέστελλε βίντεο και φωτογραφίες της, είτε μέσω του MSN Messenger είτε μέσω email. Φέρεται να προέκυψε ότι τα βίντεο και τις φωτογραφίες τραβούσε με το κινητό της τηλέφωνο και την απεικόνιζαν να αυνανίζεται γυμνή σε διάφορους χώρους της οικίας της. Την 1η Δεκεμβρίου 2009 διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του δράστη, παρουσία της συζύγου του και παρελήφθησαν 14 τεκμήρια, ενώ την επομένη έδωσε κατάθεση στην οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Από έρευνα στον υπολογιστή του βρέθηκαν 55 αρχεία εικόνας και βίντεο με παιδικό πορνογραφικό υλικό και η μητέρα του θύματος αναγνώρισε την κόρη της σε δύο βίντεο στα οποία αυνανίζεται γυμνή, στο δωμάτιό της. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δράστη και μηνύματα προς και από την ανήλικη.

Ο ίδιος απολογούμενος εξέθεσε ότι δεν γνωρίζει ούτε και συνομίλησε με την ανήλικη κι ότι όταν αγόρασε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή έκανε χρήση του για να συμμετέχει σε διαδραστικό παιχνίδι στρατηγικής με πολλούς χρήστες. Εφτιαχναν, όπως είπε, στρατό και κατελάμβαναν εικονικά περιοχές και για τη συμμετοχή απαιτείτο η σύνδεσή του στο πρόγραμμα με κωδικούς που του έδιναν έτεροι χρήστες – «σύμμαχοί» του.

Οι κωδικοί αυτοί συγχρόνιζαν το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο με αυτό του αρχικού χρήστη και κατέβαζαν αυτόματα αρχεία και μηνύματά του, τα οποία ο ίδιος διέγραφε.Τόνισε, ότι πράγματι ορισμένα από τα μηνύματα τα οποία συγχρονίστηκαν στον υπολογιστή του περιείχαν υλικό πορνογραφίας πλην όμως δεν τα αποθήκευσε αλλά τα έσβησε, με αποτέλεσμα στον έλεγχο που έγινε να φαίνονται στα αρχεία που είχαν διαγραφεί και ανακτήθηκαν.

ΣτΕ: Το σκεπτικό της απόφασης

ΣτΕ υπόθεση αρχαιοφύλακα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο στην απόφαση του έκρινε μεταξύ άλλων ότι μεταξύ των κατασχεθέντων τεκμηρίων από την οικία και το αυτοκίνητο του προσφεύγοντος, βρέθηκαν 4 ψηφιακοί δίσκοι στους οποίους περιέχονται, μεταξύ άλλων, αρχεία βίντεο και φωτογραφίες πορνογραφίας, τα οποία, σύμφωνα με την οπτική εξέταση του υλικού αυτού, απεικονίζουν ανήλικες γυμνές ή με αδαμιαία περιβολή, όπως φαίνεται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός τους.

Θεωρεί, έτσι, πως ως προς τα πραγματικά αυτά περιστατικά, τα οποία αποτελούν και αυτά έρεισμα της πειθαρχικής διώξεως του προσφεύγοντος και της προσβαλλόμενης αποφάσεως (που αφορά στην κατοχή από αυτόν υλικού παιδικής πορνογραφίας), δεν τίθεται ζήτημα δεσμεύσεως του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της κρινόμενης προσφυγής από τις προαναφερθείσες αμετάκλητες ποινικές αποφάσεις.

Το ΣτΕ κρίνει ότι αυτός κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας και ότι η συμπεριφορά αυτή συνιστά το πειθαρχικό αδίκημα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής ή συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας

 

To Top