Ένοχος κρίθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ο 62χρονος πρώην διευθυντής της ΑΤΕ Καρπάθου αλλά και ο 69χρονος επιχειρηματίας συγκατηγορούμενός του, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι δύο άνδρες κατάφεραν χθες να μειώσουν τις «βαριές» ποινές που πρωτόδικα τους είχαν επιβληθεί και ειδικά ο 62χρονος πρώην διευθυντής στον οποίο είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Πιο αναλυτικά, η υπόθεση είχε ξεκινήσει να εκδικάζεται  από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή, όπως κατηγορείται, του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 69χρονου συνέταιρού του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Η απόφαση ωστόσο του δικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019 και με αυτή καταδικάστηκε ο πρώην διευθυντής στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 69χρονο συνέταιρο και συγκατηγορούμενό του, στον οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το δικαστήριο.

Κατά της απόφασης αυτή οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (δευτεροβάθμιο δικαστήριο).

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Νικήτα Μπόλκα και Κώστα Διακονή, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στον 62χρονο πρώην διευθυντή ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών (8 έτη και 5 έτη κάθειρξη για κάθε κατηγορία) και του πρότερου σύννομου βίου στον 69χρονο επιχειρηματία στον οποίο και επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Ενώπιον του δικαστηρίου απολογούμενοι και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται και ειδικότερα ο 62χρονος πρώην διευθυντής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όλα τα χρήματα διακινήθηκαν εντός τραπέζης με τα «πλαστά ρέπος» και ουδέποτε εκταμιεύθηκαν χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για λογαριασμό της τράπεζας για την υποστήριξη της κατηγορίας παρέστη στη δίκη ο δικηγόρος κ. Ιωάννης Πάππου, μόνο όμως ως προς το πρόσωπο του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, μετά από ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορος του 69χρονου επιχειρηματία, κ. Κώστας Διακονής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το οποίο, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 62χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε REPO, δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρισε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

https://www.rodiaki.gr/article/465291/apo-isobia-se-katheirxh-10-etwn-katadikasthke-o-dieythynths-trapezas

 

To Top