Ενδεχόμενη υπηρεσιακή αδιαφορία και αδράνεια των αρμόδιων εισαγγελέων συνεπάγεται διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης κατά τον ΚΟΔΚΔΛ
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απευθυνόμενη στους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, εξέδωσε εγκύκλιο με γενικές οδηγίες αναφορικά με τις προβλεπόμενες εισαγγελικές ενέργειες γνωστοποίησης ποινικών αποφάσεων κατά ιατρών στο πλαίσιο του Πειθαρχικού Δικαίου (Εγκύκλιος ΕισΑΠ 6/2021).
Έντονο προβληματισμό δημιούργησε η εισαγγελική παράλειψη ανακοίνωσης της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για ανθρωποκτονία από ιατρική αμέλεια κατά χειρούργου, ο οποίος προσφάτως καταγγέλθηκε από τον πατέρα ανήλικης θανούσας, ύστερα από χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από τον εν λόγω ιατρό.
Η Εισαγγελία υπενθύμισε την υποχρέωση, η οποία προβλέπεται στο Πειθαρχικό Δίκαιο των ιατρών (άρ. 320 παρ.9 Ν. 4512/2018), περί αμελλητί ανακοίνωσης στον Πρόεδρο του οικείου Ιατρικού Συλλόγου όλων των βουλευμάτων και αποφάσεων, καταδικαστικών και απαλλακτικών, καθώς και κάθε άσκηση ποινικής δίωξης ή έγκλησης κατά ιατρών, τονίζοντας πως οι αμετάκλητες καταδικαστικές ποινικές αποφάσεις δεσμεύουν τα πειθαρχικά συμβούλια των ιατρών ως προς την ενοχή του δράστη και μπορούν να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις προσωρινής αναστολής του ιατρικού επαγγέλματος – λειτουργήματος.
Περαιτέρω, επεσήμανε πως εισαγγελικά καθήκοντα δεν προβλέπονται μόνο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, αλλά σε όλο το φάσμα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας οφείλουν να παρεμβαίνουν οργανωτικά και συντονιστικά στη λειτουργία της εισαγγελίας που διευθύνουν, ώστε να διασφαλίζεται η πιστή τήρηση του εν λόγω καθήκοντος γνωστοποίησης. Ομοίως, την ίδια ευθύνη φέρει και κάθε εισαγγελικός λειτουργός που επιλαμβάνεται δικογραφίας κατά ιατρού είτε κατά την προδικασία είτε στο ακροατήριο.
Αντίστοιχα, ανάλογη προσοχή οφείλουν να επιδεικνύουν οι εισαγγελείς και σε περιπτώσεις που αφορούν δημόσιους υπαλλήλους, διάφορους κλάδους λειτουργών και επαγγελματιών, όπως οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους ο νόμος προβλέπει τέτοιου είδους καθήκοντα – υποχρεώσεις γνωστοποίησης.
Τόνισε δε πως ενδεχόμενη υπηρεσιακή αδιαφορία και αδράνεια συνεπάγεται διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης κατά τον ΚΟΔΚΔΛ.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ.