Τι αναφέρει για την Ελλάδα η έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση σε επίπεδο ΕΕ για το κράτος δικαίου, η οποία εξετάζει την κατάσταση στην ΕΕ συνολικά και αφιερώνει κεφάλαια για κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι νέες εξελίξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την έκθεση να εμφαθύνει στην αξιολόγηση των θεμάτων που εντοπίστηκαν στην προηγούμενη έκθεση και λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «η έκθεση δείχνει πολλές θετικές εξελίξεις στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην έκθεση 2020. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες σε ορισμένα κράτη-μέλη έχουν αυξηθεί, όπως για παράδειγμα η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ισχυρή ανθεκτικότητα των εθνικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτή η πανδημία κατέδειξε επίσης τη σημασία της ικανότητας διατήρησης ενός συστήματος ελέγχου και ισορροπίας, τηρώντας το κράτος δικαίου».

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, σημείωσε από την πλευρά της ότι «η έκθεση για το κράτος δικαίου είναι ένα χρήσιμο προληπτικό εργαλείο που έχει ενθαρρύνει την απαραίτητη συζήτηση μεταξύ των κρατών- μελών και άλλων παραγόντων. Η δεύτερη έκδοση δείχνει ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση ζητημάτων κράτους δικαίου. Ωστόσο, η έκθεση ήταν άνιση και υπάρχουν αιτίες σοβαρής ανησυχίας σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Επιπλέον, δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν τους τελευταίους μήνες- αυτό δεν είναι αποδεκτό. Η έκθεση ζητεί αποφασιστική δράση για τη βελτίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού. Κατά το επόμενο έτος, αναμένουμε από τα ευρήματα της έκθεσης του 2021 να θρέψουν τις συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών καθώς εργάζονται για την ενίσχυση του κράτους δικαίου».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε: «Τον τελευταίο χρόνο, η έκθεση για το κράτος δικαίου του 2020 ενθάρρυνε θετικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη. Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών το χρησιμοποίησε για τον εκσυγχρονισμό του διαλόγου για το κράτος δικαίου, με τακτικές συζητήσεις ανά χώρα. Έχω συζητήσει επίσης την έκθεση σε 20 εθνικά Κοινοβούλια. Φέτος, εμβαθύνουμε περαιτέρω την αξιολόγησή μας, η οποία επωφελήθηκε από ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση από ό,τι πέρυσι. Η έκθεση μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε έναν πραγματικό διάλογο ως Ένωση, δίπλα-δίπλα, με ειλικρινές και ανοιχτό πνεύμα. Η έκθεση του 2021, βασισμένη σε αυτή του περασμένου έτους, θα προωθήσει αυτήν τη διαδικασία»

Στόχος η βελτίωση του ελληνικού δικαστικού συστήματος

Όσον αφορά την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει: «Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα μέτρα με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Ο Κώδικας Δικαστικού Προσωπικού εγκρίθηκε στις 24 Απριλίου 2021 και η επεξεργασία του Κώδικα Συμπεριφοράς για τη Διοικητική Δικαιοσύνη συνεχίζεται, αν και κανένα σχέδιο δεν έχει δημοσιευτεί. Λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, ιδίως όσον αφορά τη συλλογή δικαστικών στατιστικών και τη δημιουργία εξειδικευμένων επιμελητηρίων σε δικαστήρια και μέτρα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές και την πλήρη εφαρμογή την ηλεκτρονική κατάθεση. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη αποτελεί προτεραιότητα. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αστική διαδικασία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις αποτελεσματικότητας. Εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στις ανώτερες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων.

Προτείνεται ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 για το καθεστώς ασυλίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους υπουργούς οδήγησε σε παράταση του νόμιμου ορίου για τις έρευνες και άρχισαν να αίρονται οι ασυλίες σε ορισμένες υποθέσεις διαφθοράς, τερματίζοντας ένα σημαντικό εμπόδιο στη δίωξη διαφθοράς υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τους πόρους για τη διερεύνηση της διαφθοράς και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των δικαστικών φακέλων».

https://www.kathimerini.gr/politics/561440062/ti-anaferei-gia-tin-ellada-i-ekthesi-tis-ee-gia-to-kratos-dikaioy/

To Top