Στο κυνήγι του μαύρου χρήματος «βγαίνει» η Ε.Ε.

Σημαντικές αλλαγές προτείνει η Κομισιόν στις προτάσεις που παρουσίασε σήμερα, με πρώτη τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη στενότερη παρακολούθηση των συναλλαγών σε crypto

Τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η οποία θα επιτηρεί στενότερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχές, ώστε να αποτρέπει τη διακίνηση χρήματος από εγκληματίες και τρομοκράτες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση ήρθε σε απάντηση της έντονης κριτικής που έχει ασκηθεί προς τα θεσμικά όργανα και τα κενά που καταγράφηκαν μετά το σκάνδαλο της Danske Bank.

Θυμίζουμε πως πολλές χώρες ξεκίνησαν να ερευνούν τον τρόπο δράσης της Danske Bank, καθώς ύποπτες συναλλαγές άνω των 200 δισ. ευρώ φαίνεται πως «πέρασαν» μέσα από το εσθονικό βραχίονα της τράπεζας, μεταξύ 2007 και 2015. Μάλιστα, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς ο έλεγχος της δραστηριότητας της εσθονικής θυγατρικής δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε από την ίδια την Danske.

«Κάθε νέο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης πως η δουλειά μας στο να κλείσουμε τα κενά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ελλείψει κάποιας πανευρωπαϊκής αρχής για τον εντοπισμό και την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παράνομων συναλλαγών εγκληματικών οργανώσεων και τρομοκρατών, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές αρχές των κρατών μελών, οι οποίες ωστόσο δεν συντονίζονται πάντα ή σωστά. Και οι κανόνες καταστολής δεν είναι πάντα συμβατοί.

Η European Banking Authority (EBA) είχε από το 2019 την ευθύνη, μεταξύ άλλων, για τον συντονισμό των κανόνων, όμως κρίθηκε ότι η δημιουργία μιας νέας αρχής πλήρως επικεντρωμένης στην πάταξη του μαύρου χρήματος θα ήταν πιο αποτελεσματική λύση.

Η γέννηση της AMLA

Το κενό αυτό, λοιπόν, καλείται να καλύψει η προτεινόμενη αρχή του EU Anti-Money Laundering Authority/Countering Financing of Terrorism Authority (AMLA), η οποία θα εποπτεύει τις διασυνοριακές συναλλαγές και βέβαια θα συντονίσει τα αντίστοιχα εθνικά όργανα των κρατών μελών.

Η έδρα της AMLA θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη, ωστόσο στόχος είναι το όργανο να έχει συσταθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2026. Το πλάνο δε, είναι να περιλαμβάνει τουλάχιστον 250 εργαζομένους. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προτείνεται να καλύπτεται από ένα ειδικό τέλος προς τις εταιρείες υψηλού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα τα ανταλλακτήρια crypto.

Επίσης, το πακέτο των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνει και το «μάζεμα» των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. σε ένα ενιαίο και λεπτομερές πλαίσιο μέχρι τα τέλη του 2025, ώστε να καλυφθούν κενά που υπάρχουν και εκμεταλλεύονται οι εγκληματικές οργανώσεις.

Στο στόχαστρο τα crypto-assets 

Πέραν αυτού προτείνεται πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται virtual assets, όπως τα κρυπτονομίσματα, θα τεθούν στο μικροσκόπιο των κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρηματος, ενώ παράλληλα οι συναλλαγές σε crypto θα τεθούν υπό ένα πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που θα μεταφέρουν cryptoassets θα είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τα στοιχεία τόσο αυτών που αποστέλλουν τα ποσά όσο και εκείνων που τα παραλαμβάνουν, σύμφωνα και με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η διακυβερνητική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF). Τα στοιχεία θα είναι πλήρη, ήτοι το όνομα του πελάτη, τη διεύθυνση του, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό του λογαριασμού.

«Οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν βέβαιο ότι τα ίχνη των συναλλαγών σε crypto-assets θα μπορούν να εντοπιστούν πλήρως, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σύλληψη και αποτροπή του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή της διακίνησης τρομοκρατικών κονδυλίων» ανέφερε η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Για τον ίδιο λόγο τα ανώνυμα πορτοφόλια crypto-assets θα απαγορευτούν, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανώνυμους τραπεζικούς λογαριασμούς

Για τους ίδιους λόγους, η πρόταση της Κομισιόν είναι πως και οι μεταφορές μετρητών σε όλη την περιοχή της Ε.Ε. θα έχουν ένα ανώτατο πλαφόν στα 10.000 ευρώ.

 

To Top