Ηλεκτρονικη τιμολόγηση (my data): Πρακτικές οδηγίες για δικηγόρους/δικηγορικές εταιρείες

Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

Σε συνέχεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε την Παρασκευή, 04.12.2020, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κ. Πιτσιλή, και στελεχών αυτής και εν όψει της επικείμενης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων περί ηλεκτρονικών βιβλίων από 01.01.2021, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε πρακτικές οδηγίες και ανακοίνωσε νέο σεμινάριο για τις 14 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις από τους Ευστάθιο Μπακάλη (Φορολογικό Σύμβουλο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος) και Ανδρέα Τσουρουφλή, (Επίκουρο Καθηγητή Φορολογικού Δικαίου Νομική Σχολή Αθηνών):

1. Η υποχρέωση ψηφιακής διαβίβασης των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA της Α.Α.Δ.Ε., που ισχύει από 01.01.2021, αφορά στην υποβολή, έως την 20η ημέρα του επομένου μηνός, μιας σύνοψης των παραστατικών, που εκδόθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, χωρίς να θίγεται η δυνατότητα χειρόγραφης έκδοσης αυτών και ο παραδοσιακός τρόπος καταχώρισής τους στα οικεία βιβλία.

Αντιθέτως, δεν διαβιβάζονται τα παραστατικά που λήφθηκαν, παρά μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α) Συναλλαγών με μη υπόχρεη οντότητα της αλλοδαπής, όπως ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, εισαγωγές από τρίτες χώρες και λήψεις υπηρεσιών (ενδοκοινοτικές, τρίτων χωρών)

β) Λήψης παραστατικών λιανικής από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή, όπως κοινόχρηστα, συνδρομές, λιανικές συναλλαγές αλλοδαπής,

γ) Συναλλαγών που αφορούν σε πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού (Ε.Υ.Δ.Α.Π., λοιποί πάροχοι κ.λπ.), καθώς και παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης,

δ) Συναλλαγών με τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος,

ε) Παραστατικά καταβολής εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτά που εκδίδονται από τον ΕΦΚΑ και

στ) Μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τον εκδότη.

2. Οι τυχόν πλημμέλειες στην εφαρμογή των νέων διατάξεων κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2021 δεν θα επισύρουν την επιβολή κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν η μη επιβολή κυρώσεων περιορίζεται στην εκπρόθεσμη ή ανακριβή υποβολή των στοιχείων ή καταλαμβάνει και τη μη υποβολή.

3. Η διαβίβαση των παραπάνω δεδομένων μπορεί να γίνεται με τους εξής τρόπους:

α) μέσω των πιστοποιημένων από την ΑΑΔΕ Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, οι οποίοι προς το παρόν είναι έξι (6). Τονίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτική η ανάθεση της έκδοσης τιμολογίων σε πιστοποιημένους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, αλλά τα τιμολόγια μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδονται από τον ίδιο τον δικηγόρο ή τον λογιστή του.

β) μέσω ειδικών λογιστικών προγραμμάτων (εμπορικό/λογιστικό, ERP) που διατίθενται στην αγορά και διασυνδέονται με την Α.Α.Δ.Ε. μέσω σχετικής διεπαφής. Σημειώνεται ότι τέτοια προγράμματα θα διαθέτουν τα λογιστικά γραφεία, αλλά μπορούν να αγοράσουν, εφόσον το επιθυμούν και οι δικηγόροι/δικηγορικές εταιρείες.

γ) μέσω ειδικής φόρμας καταχώρησης της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι προσβάσιμη μόνο για δικηγόρους/δικηγορικές εταιρείες που πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια (διαζευκτικά):

γα) τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους (χωρίς Φ.Π.Α.) δεν υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι το ίδιο όριο μέχρι το οποίο μπορεί ένας δικηγόρος να υποβάλει ο ίδιος φορολογική δήλωση, χωρίς την υπογραφή λογιστή.

γβ) εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια ετησίως

δ) μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) (δεν βρίσκει εφαρμογή σε δικηγόρους/δικηγορικές εταιρείες)

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες στο dsa.gr

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ilektroniki-timologisi-my-data-praktikes-odigies-gia-dikigoroys-dikigorikes-etaireies

To Top