Ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Κανονισμός για την επεξεργασία δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Προσωρινή νομοθεσία προκειμένου οι υπηρεσίες επικοινωνιών να συνεχίσουν να εντοπίζουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν προσωρινό κανονισμό που θα δώσει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακής επικοινωνίας τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και να αφαιρούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το προσωρινό αυτό μέτρο είναι αναγκαίο διότι με την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών από την 21η Δεκεμβρίου 2020, ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ανταλλαγής μηνυμάτων, θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Η εν λόγω οδηγία δεν περιέχει ρητή νομική βάση για την εθελοντική επεξεργασία περιεχομένου ή δεδομένων κίνησης για τον εντοπισμό περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο και οι πάροχοι θα αναγκάζονταν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, εκτός εάν τα κράτη μέλη θέσπιζαν ειδικά εθνικά μέτρα. Η σημερινή πρόταση θα επιτρέψει στις υπηρεσίες διαδικτυακής επικοινωνίας να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο προτεινόμενος κανονισμός παρέχει εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Το πεδίο εφαρμογής του είναι στενό και περιορίζεται στο να επιτρέπει τη συνέχιση των σημερινών εθελοντικών δραστηριοτήτων, με την επιφύλαξη του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων, ενώ η επεξεργασία των δεδομένων θα περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για τον εντοπισμό και την αναφορά ύποπτων περιστατικών.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή νομοθεσία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η στρατηγική μας για την Ένωση Ασφάλειας συνδέει την πραγματικότητα εντός και εκτός διαδικτύου για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους από το έγκλημα. Η προστασία των παιδιών μας από τα εγκλήματα αυτά αποτελεί προτεραιότητα της εν λόγω στρατηγικής».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Όπως δεν θα αφήναμε τα παιδιά μόνα τους σε σκοτεινά δρομάκια, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε εκτεθειμένα στους εκμεταλλευτές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Χρειαζόμαστε ένα αναλογικό νομικό πλαίσιο και αξιόπιστες τεχνολογίες για την αποτελεσματική καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις αξίες μας».

Η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, προσέθεσε: «Η διαδικτυακή ανταλλαγή υλικού που απεικονίζει κακοποίηση παιδιών θέτει σε κίνηση ένα φαύλο κύκλο εγκληματικών πράξεων. Με τη σημερινή πρόταση διασφαλίζεται η δυνατότητα των παρόχων διαδικτυακών επικοινωνιών να συνεχίσουν τις σημερινές εθελοντικές τους προσπάθειες να αναφέρουν τέτοια περιστατικά υπεύθυνα».

Οι εθελοντικές αυτές δραστηριότητες είναι καθοριστικής σημασίας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων, για τη μείωση της περαιτέρω διάδοσης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και συμβάλλουν στον εντοπισμό και την έρευνα των δραστών, καθώς και στην πρόληψη αδικημάτων. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν την πρόταση. Θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ilektronikes-epikoinonies-kanonismos-gia-tin-epexergasia-dedomenon-me-skopo-tin

To Top