e-Justice: Διασκέψεις εξ αποστάσεως σε όλα τα δικαστήρια προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης

Και επεξεργασία διαταγμάτων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Δύο ενδιαφέρουσες διατάξεις για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Διασκέψεις εξ αποστάσεως

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του σχεδίου νόμου, οι διασκέψεις σε όλα τα δικαστήρια της Χώρας μπορούν να γίνονται και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, εφόσον δεν είναι εφικτή η φυσική συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων δικαστών σε αυτές.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων δόθηκε προσωρινά η δυνατότητα στις συνθέσεις των δικαστηρίων της χώρας να πραγματοποιούν, κατά την περίοδο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού COVID19, διασκέψεις εξ αποστάσεως με την χρήση τεχνολογικών μέσων.

Η δυνατότητα αυτή κατέστησε ευχερέστερη τη διενέργεια των διασκέψεων, διευκόλυνε τα μέλη των συνθέσεων και συνεισέφερε στην επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων και της απονομής της δικαιοσύνης.

Για τους λόγους αυτούς, με την προτεινόμενη ρύθμιση παγιοποιείται η δυνατότητα της διενέργειας διασκέψεων εξ αποστάσεως με την χρήση τεχνολογικών μέσων, εφόσον δεν είναι εφικτή η φυσική συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων δικαστών σε αυτές.

Διαβάστε επίσης: Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Δημόσιες ακροάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία του

Επεξεργασία διαταγμάτων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Παράλληλα, με το άρθρο 41 του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η επεξεργασία διαταγμάτων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ενόψει της υλοποίησης, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την ηλεκτρονική διακίνηση σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων,του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας,της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι απαραίτητο να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του π.δ. 18/1989.

Ειδικότερα ορίζεται ότι τα σχέδια διαταγμάτων που αποστέλλονται προς επεξεργασία προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα στοιχεία που κατά νόμο τα συνοδεύουν και η σχετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου διακινούνται αποκλειστικά με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), που διατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.).

Τα σχέδια των διαταγμάτων,τα κρίσιμα στοιχεία που τα συνοδεύουν καιτο αντίγραφο της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου που αποστέλλεται στη Διοίκηση πρέπει να φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή.

Δεδομένης της υποχρέωσης της Διοίκησης να παρέχει στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους που υπηρετούν στο Δικαστήριο πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες και στα έγγραφα που είναι αναγκαία για την επεξεργασία των διαταγμάτων, ορίζεται ρητώς ότι η Διοίκηση οφείλει να αποστέλλει σε έγχαρτη μορφή οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει σκόπιμο ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας και το οποίο λόγω της φύσης του, είναι αναγκαίο για την επεξεργασία του σχεδίου.

Τέλος, ενόψει της εξέλιξης αυτής, προσαρμόζεται αναλόγως το περιεχόμενο του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 70α του π.δ. 18/1989.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/e-justice-diaskepseis-ex-apostaseos-se-ola-ta-dikastiria-provlepei-shedio-nomoy-toy-yp

To Top