Η προαναγγελία του Υπ. Οικονομικών για στήριξη των δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών με «επιταγές κατάρτισης» ύψους 600 ευρώ, δεν αφορά επίδομα που συνίσταται σε καταβολή χρηματικού ποσού, αντίστοιχο με αυτό των 800 ευρώ που θα δοθεί σε πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους και είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα δινόταν και στους δικηγόρους.
Αντιθέτως , η παροχή συνίσταται στο λεγόμενο Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (Training Voucher) όπως αυτό ορίζεται στο «Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου των Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης».
Σύμφωνα με την υπ’αρ. μ. 1.5188/οικ.3.968 /2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011), το Σύστημα Επιταγών Κατάρτισης (Training Voucher) αφορά τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους από το ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικο Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης) σύμφωνα με προκαθορισμένες μονάδες τιμολόγησης των εν λόγω υπηρεσιών.
Η επιταγή κατάρτισης (training voucher) ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή της με υπηρεσίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Η χρήση του ανωτέρω μοντέλου παροχής υπηρεσιών δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και τον φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, σύμφωνα με τις προσωπικές τους ανάγκες.
Είναι προφανές ότι η προαναγγελία ενός τέτοιου μέτρου στήριξης στους αυτοπασχολούμενους δικηγόρους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητική σε σύγκριση με την καταβολή του ποσού των 800 ευρώ που η κυβέρνηση είχε αρχικά υποσχεθεί, καθώς η παροχή κουπονιών κατάρτισης σε αυτή την οικονομικά δύσκολη συγκυρία για χιλιάδες επαγγελματίες δεν αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα αλλά ανεπιτυχή προσπάθεια διασκέδασης εντυπώσεων. (legalnews24.gr)