Ποιες μεγάλες υποθέσεις μπαίνουν στον «πάγο» λόγω κορονοϊού

Επιστρατεύεται η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στα δικαστήρια

Στην ηλεκτρονική εποχή φαίνεται να περνά η δικαιοσύνη, λόγω κορονοιού, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν κρίσιμες υποθέσεις στις οποίες κρίνεται πως δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των δικαστικών λειτουργών.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Το «πράσινο φως» για τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και στα δικαστήρια άναψε η κοινή υπουργική απόφαση στην οποία προβλέπεται το μέσο της τηλεδιάσκεψης για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

Με αυτό τον τρόπο λύνονται τα χέρια των δικαστικών λειτουργών στα ανώτατα δικαστήρια προκειμένου να μην μπουν στο συρτάρι σοβαρές υποθέσεις που αφορούν χιλιάδες πολίτες οι οποίες εκκρεμούν στις Ολομέλειες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν σχετικά με τις αστικές υποθέσεις πως οι δικαστικοί λειτουργοί που μετέχουν σε συνθέσεις πολυμελών δικαστηρίων μπορούν να προχωρούν σε «διασκέψεις» με την βοήθεια της τεχνολογίας κάτι που ζητεί και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όσο για τις ποινικές υποθέσεις που έχουν διακόψει τις συνεδριάσεις τους προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα δικαστήρια εξετάζεται το ενδεχόμενο, μετά από τηλεδιάσκεψη, να ανακοινώνονται με τη βοήθεια των μέσων τεχνολογίας στους παράγοντες της δίκης οι επόμενες δικάσιμοι.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τακτική ακολουθήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπου το δικαστήριο, μέσω του γραμματέα της έδρας, ενημέρωσε τους παράγοντες της δίκης για τη διακοπή των συνεδριάσεων και τη νέα δικάσιμο στις 30 Μαρτίου 2020.

Πρόκειται για μια υπόθεση που άνοιξε την αυλαία της τον Απρίλιο του 2015 και πλέον έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την απόφαση. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν έβαλε φρένο στις αγορεύσεις των δικηγόρων με αποτέλεσμα ο χρόνος έκδοσης της απόφασης να εξαρτάται πλέον από τις οδηγίες των ειδικών για την πανδημία.

Στον «πάγο» μπήκε και η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα. Η δίκη ξεκίνησε με προβλήματα καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και συνηγόρων ήταν δύσκολο να βρεθεί δικαστική αίθουσα για να την φιλοξενήσει. Ο κορονοιός έδωσε ένα ακόμη «χτύπημα» στην διαδικασία με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας να διακόπτει για την 1η Απριλίου 2020, χωρίς να είναι εκ των προτέρων σε θέση οι δικαστές να γνωρίζουν αν χρειαστεί και άλλη διακοπή της δίκης.

Σε διακοπή, λόγω της πανδημίας, οδηγήθηκε και η δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Το δικαστήριο, διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 2 Απριλίου 2020. Στην συγκριμένη υπόθεση, ωστόσο, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς οι δυο κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι και υπάρχει κίνδυνος λήξης του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Η πολύκροτη υπόθεση Novartis είναι μεταξύ αυτών που βάζουν φρένο, λόγω κορονοιού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο σχετικά με τους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης θα συνεχιστεί μετά την άρση των μέτρων για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Οι υποθέσεις που εκδικάζονται αφορούν μόνο σε αυτόφωρα πλημμελήματα και κακουργήματα, παραγραφές ποινικών αδικημάτων και δικογραφίες για τις οποίες λήγει το 18μηνο κράτησης για τους κατηγορούμενους.

Ενδεικτικό, είναι πως τις τελευταίες ημέρες το πινάκιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κατακλείστηκε από υποθέσεις που αφορούν σε παραβάσεις από επιχειρηματίες των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοιού.

Αν και τα δικαστήρια, τα οποία εκτιμάται ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες καθημερινά κινούνται περισσότερα από 20.000 άτομα , είναι άδεια δεν λείπουν οι φωνές που αναφέρουν πως «πρέπει να σφραγιστούν» για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό, πως ο χώρος των δικαστηρίων και πριν την εμφάνιση του κορονοιού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα καθώς οι συνθήκες ατομικής υγιεινής ήταν στα κατώτερα ανεκτά επίπεδα.

https://www.newsbeast.gr/society/arthro/6135847/poies-megales-ypotheseis-mpainoyn-ston-pago-logo-koronoioy

To Top