Πως λειτουργούν τα δικαστήρια λόγω κορονοϊού στην Ευρώπη

331

Μέτρα στα δικαστήρια λόγω κορωνοιού έχουν λάβει όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις περισσότερες, όπως και στην Ελλάδα, συνεχίζονται μόνο όσες  λειτουργίες σχετίζονται με επείγουσες καταστάσεις όπως σε υποθέσεις με προσωρινή κράτηση. Επιπλέον εφαρμόζεται ή συστήνεται   η εξ αποστάσεως εργασία, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και οι βιντεοδιασκέψεις.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τόσο το Δικαστήριο όσο και το Γενικό Δικαστήριο έχουν κλείσει μερικώς. Τα δικαστήρια θα εξετάσουν μόνο επείγοντα θέματα μέχρι νεωτέρας. Όλες οι άλλες υποθέσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 27 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στις 3 Απριλίου στο Γενικό Δικαστήριο θα συζητηθούν  αργότερα. Οι προθεσμίες κατάθεσης για όλες τις περιπτώσεις δεν θα αλλάξουν.

Tο κτίριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο στεγάζει επίσης το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,έχει  κλείσει και τα περισσότερα από 2.000 μέλη του προσωπικού του έχει  ζητηθεί να εργαστούν από το σπίτι.

Όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχαν  προγραμματιστεί να εκδοθούν για την εβδομάδα που άρχισε στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκαν σε μία συνεδρίαση την Πέμπτη 19 Μαρτίου. Οι αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης σε μια συνεδρίαση στις 26 Μαρτίου.

Το Γενικό Δικαστήριο θα εκδώσει όλες τις αποφάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο που κλείνει σε δύο συνεδριάσεις στις 26 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου στις 11 π.μ.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις βασικές του δραστηριότητες «καταρχήν» και θα επικεντρωθεί σε υποθέσεις προτεραιότητας. Το δικαστήριο εργάζεται με τηλεργασία και το κτίριό του δεν είναι ανοικτό στο κοινό.

Επίσης έχει ακυρώσει όλες τις ακροάσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Μάρτη και τον Απρίλη και ανέστειλε την προθεσμία των έξι μηνών για την υποβολή προσφυγών  για ένα μήνα ξεκινώντας από  τις 16 Μαρτίου. Άλλες προθεσμίες σε εκκρεμείς υποθέσεις θα ανασταλούν για ένα μήνα.

ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Ηνωμένο Βασίλειο

Αγγλία και Ουαλία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να λειτουργούν τα δικαστήρια στην Αγγλία και στην Ουαλία, αλλά περιόρισε τις νέες υποθέσεις μέσω της πολιτικής του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που ενθαρρύνει την« κοινωνική απομάκρυνση για να μειώσει το ποσοστό μόλυνσης του COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Αργά την Τρίτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Αγγλίας και της Ουαλίας, IanBurnett, ζήτησε περιορισμούς στις νέες δικαστικές υποθέσεις.

Μόνον οι δίκες που αναμένεται να διαρκέσουν τρεις μέρες ή λιγότερο μπορούν να συζητηθούν  στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ποινικές δίκες με διάρκεια άνω των τριών ημερών που η συζήτησή τους είχε οριστεί πριν από τα τέλη Απριλίου θα αναβληθούν, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Οι δίκες που έχουν ήδη ξεκινήσει  θα πρέπει να συνεχιστούν με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέτουμε ότι θα συνεχίσομε να εργαζόμαστε μας όπως πριν σε οποιοδήποτε δικαστικό τομέα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μην σταματήσει η λειτουργία της δικαιοσύνης», δήλωσε ο δικαστής Burnett νωρίτερα την Τρίτη.

Ο ανώτερος δικαστής, ζήτησε οι διαδικασίες αστικών και οικογενειακών δικαστηρίων στις «προεπιλεγμένες δικασίμους»  να γίνονται χρησιμοποιώντας ακροάσεις όπου μερικοί ή όλοι οι διάδικοι θα συμμετέχουν από απόσταση. Ο  ανώτερος δικαστής επίσης παρότρυνε τους δικηγόρους να συνεργαστούν για να γίνει αντιληπτό πώς αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη αντί για την αναζήτηση  εύκολα αναβολών, γεγονός που θα οδηγήσει μόνο σε καθυστερήσεις σε ένα «μη ανεκτό επίπεδο».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πιεστεί από τη  νομική κοινότητα να αναστείλει τις δίκες μετά τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες προς το κοινό, αλλά ο Λόρδος Buckland  είπε ότι τα δικαστήρια πρέπει να παραμένουν ανοιχτά ακόμη και με μειωμένο προσωπικό.

Ο Buckland υπογράμμισε ότι περίπου το 75% των δικών στα δικαστήρια του Ηνωμ. Βασιλείου θα είχαν την δυνατότητα να προχωρήσουν τις δίκες κάτω από αυτόν τον περιορισμό.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Burnett είπε επίσης ότι υφίσταται «επείγουσα ανάγκη» να αυξηθεί η χρήση της τηλεφωνικής και τηλεοπτικής τεχνολογίας για τη διεξαγωγή ακροάσεων εξ αποστάσεως και είπε ότι η εκδοθείσα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα των ποινικών δικαστηρίων να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή σε μεγαλύτερο εύρος ακροάσεων.

Οι αλλαγές ήρθαν μετά τη συνέντευξη Τύπου Johnson το απόγευμα της Δευτέρας, καλώντας τους κατοίκους να εργαστούν από το σπίτι και να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές, ιδιαίτερα  στο Λονδίνο.

Το Τμήμα Υπηρεσιών των Δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει δημοσιεύσει οδηγίες για όλους τους χρήστες των δικαστηρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα ενημερώνονται τακτικά, δεδομένου ότι δίνονται νέες συμβουλές για την αντιμετώπιση της επιδημίας κοροναϊών από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες  δημόσιας υγείας της Αγγλίας.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι ενώ οι υπηρεσίες των δικαστηρίων παραμένουν ανοιχτές, οι τυχόν αλλαγές στις ατομικές ακροάσεις θα κοινοποιηθούν απευθείας στους ενδιαφερόμενους.

Το HMCTS ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι οι εργαζόμενοι, μάρτυρες, δικαστές και κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι να εισέλθουν στα κτίρια εκτός εάν έχουν συμπτώματα του ιού και πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της κυβέρνησης για αυτοαπομόνωση. Οι οδηγίες καθορίζουν τις πολιτικές υγιεινής του δικαστηρίου και επιβεβαιώνουν  ότι η πολιτική ασφαλείας έχει αλλάξει για να επιτρέψει στους ανθρώπους να μεταφέρουν απολυμαντικό χεριών.

Οι δικαστές μπορούν επίσης να εξετάσουν ηχητικές  ή βιντεοσκοπικές συνδέσεις κατά τη διάρκεια των ακροάσεων όπου ο κατηγορούμενος δεν χρειάζεται να παρευρίσκεται αυτοπροσώπως.

Τα εργατικά δικαστήρια στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Σκωτία θα αλλάξουν αυτόματα όλες τις ακροαματικές διαδικασίες  ενώπιον των δικαστηρίων που έχουν προγραμματιστεί από τις 23 Μαρτίου σε τηλεφωνικές ακροάσεις για να συζητήσουν πώς να προχωρήσουν. Οι διάδικοι θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι οποιεσδήποτε προγραμματισμένες ακροάσεις που θα διαρκέσουν άνω της μιας ημέρας  τις επόμενες ημέρες θα ακυρωθούν.

Το Τμήμα Queen’sBench του High Court μειώνει επίσης το προσωπικό του δικαστηρίου, κλείνοντας αρκετά τμήματα που εξυπηρετούν αυτό το τμήμα του Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου και οποιεσδήποτε  καταχωρίσεις θα μετατραπούν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία θα λειτουργεί με τρία ανοικτά τμήματα  καθώς και μέσω πιστοποιημένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης, το Εφετείο αντικατέστησε το Τμήμα καταχώρησης Εφέσεων με ένα κουτί που θα ρίχνουν μέσα τα έγγραφα μέχρι νεωτέρας.

Βόρεια Ιρλανδία

Ο ανώτατος δικαστής της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι από τις 18 Μαρτίου οι δικαστές δεν θα πρέπει να απαιτούν από κανέναν να εμφανίζεται στο δικαστήριο που δεν χρειάζεται να είναι παρόν  ή που έχει «εκφράσει συγκεκριμένες ατομικές ανησυχίες». Οι διάδικοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αναβολή εγγράφως ή μέσω  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εν τω μεταξύ, τα δικαστήρια θα δώσουν προτεραιότητα σε υποθέσεις που αφορούν  την ατομική ελευθερία, την υγεία και την ασφάλεια, όπως υποθέσεις για εγγυήσεις, απαγωγές παιδιών και επειγουσών θεμάτων.

Τα δικαστήρια αποφάσισαν να μην ξεκινήσουν νέες δίκες αυτή τη περίοδο, αλλά δήλωσαν ότι οι δικαστές που βρίσκονται τώρα σε δίκη σε εξέλιξή ή ενεργούν ανάκριση πρέπει να επικοινωνήσουν με το δικαστήριο όπου υπηρετούν.

Γενικά, θα επιδιωχθούν δημιουργικοί και ευέλικτοι μηχανισμοί και θα δοκιμαστούν σε προσπάθειες να διατηρηθεί μια λογική ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διατήρησης της ασφάλειας δικαίου και της αποτελεσματικότητας, ανέφεραν τα δικαστήρια.

Σκωτία

Στις 19 Μαρτίου, τα δικαστήρια της Σκωτίας ανακοίνωσαν ότι τα κτίρια θα παραμείνουν ανοιχτά για «βασικές υπηρεσίες», αλλά δήλωσαν ότι τα άτομα δεν πρέπει να προσέρχονται μέχρι να τους ζητηθεί.Δεν θα υπάρξουν νέες ποινικές δίκες, οι οποίες θα ξεκινήσουν με  μελλοντική Κλήτευση. Οι δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθούν εάν είναι δυνατόν. Τα ποινικά δικαστήρια σκοπεύουν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των συνοπτικών διαδικασιών, εστιάζοντας στις δίκες που οι κατηγορούμενοι είναι κρατούμενοι. Οι μόνες άλλες ποινικές δίκες που επιτρέπεται να συζητηθούν, αν υπάρχουν μάρτυρες, αναμένεται να είναι αυτές που αφορούν ενδοοικογενειακή βία ή άλλης μορφής  βία.

Τα δικαστήρια αναβάλουν όλες τις αστικές υποθέσεις που απαιτούν μάρτυρες, αλλά θα εκδικαστούν οι αστικές υποθέσεις  που δεν «έχουν τη δυνατότητα αναβολής». Οι ακροάσεις μπορούν να προχωρήσουν με βάση γραπτές δηλώσεις ή με τηλεφωνικές επικοινωνίες ή βιντεοδιασκέψεις, εφόσον συμφωνούν οι διάδικοι. Οι φάκελοι των δικογραφιών μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικά ή να κατατίθενται στη γραμματεία.Οι περισσότερες ακροάσεις δικαστηρίων αναβάλλονται. Οποιαδήποτε επείγοντα θέματα θα επιλυθούν μέσω τηλεφωνικής επαφής.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία έχει περιορίσει τα δικαστήρια στην ακρόαση μόνο επειγουσών υποθέσεων και αυτών που δεν έχουν εξέταση μαρτύρων μέσα στις επόμενες βδομάδες. Η υπηρεσία των ιρλανδικών  δικαστηρίων επισήμανε ότι θα επιτρέψει σε περιορισμένο αριθμό ατόμων να εισέρχονται  στις δικαστικές αίθουσες για τις υποθέσεις που θα συζητηθούν. Οι διάδικοι μπορούν να αφήσουν τα έγγραφα σε ειδικά κουτιά στα δικαστήρια ή να υποβάλουν γραπτή συναίνεση για την αναβολή των αστικών υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας και το Εφετείο έχουν αναβάλει την εκδίκαση των ενδίκων μέσων  που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τις 3 Απριλίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα περιορίσει τις ακροάσεις του σε επείγοντα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών και του habeascorpus. Οι ακροάσεις έκδοσης και εγγύησης θα διεξάγονται χρησιμοποιώντας βιντεοδιάσκεψη.

Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μόνο επείγουσες δικαστικές υποθέσεις θα συζητηθούν και ζήτησαν από τα δικαστήρια να ακυρώσουν τις συνεδριάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι οι δίκες θα μπορούσαν να αναβληθούν για εύλογο χρονικό διάστημα και για υποθέσεις προσωρινής κράτησης εντός των ορίων αυτής.

Ιταλία

Το δικαστικό σώμα της Ιταλίας διέκοψε όλες τις ακροάσεις μέχρι τις 22 Μαρτίου με περιορισμένες εξαιρέσεις και ζήτησε τη χρήση τηλεδιάσκεψης ή άλλων απομακρυσμένων ακροάσεων για επείγουσες ποινικές υποθέσεις.

Γερμανία

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας δήλωσε ότι θα περιορίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 19 Απριλίου. Το δικαστήριο ακύρωσε όλες τις ακροάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και θα συζητήσει μόνο επείγουσες υποθέσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν. Το κτίριο είναι κλειστό για το κοινό, αλλά το δικαστήριο θα συνεχίσει να δέχεται καταθέσεις, όπως συνήθως.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας  δεν έχει δημοσιεύσει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με αλλαγές που σχετίζονται με τους περιορισμούς των κορονοϊών, αλλά έχει ανακοινώσει τουλάχιστον μία ματαίωση για συζήτηση που είχε προγραμματιστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Ένα άλλο γερμανικό δικαστήριο έχει περιορίσει το εύρος μιας δίκης ορόσημο (cum-ex), έτσι ώστε η δίκη να μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και ενόψει της μαζικής επιβράδυνσης της δημόσιας δραστηριότητας για την καταπολέμηση του coronavirus.Το δικαστήριο ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα  ότι απέκλεισε τέσσερις από πέντε χρηματοπιστωτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να χάσουν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι  οι  δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης, προχωρώντας μόνο με τους κατηγορουμένους και τον όμιλο Warburg.

Οι υποθέσεις κατά της BNY Mellon, SociétéGénérale, Hansainvest και WarburgInvest μπορούν να εκδικαστούν αργότερα, αν κριθεί σκόπιμο, ανέφερε το δικαστήριο.

Φινλανδία

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Φινλανδίας δήλωσε ότι ορισμένες υποθέσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι συνήθως για να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

Δανία

Το δικαστικό σώμα της Δανίας ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στα δικαστήρια αυτόνομα  να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης, αλλά δήλωσε ότι στα δικαστήρια θα συνεχίσουν να εκδικάζονται επείγοντα θέματα, ωστόσο δεν θα είναι σε θέση να δώσουν προτεραιότητα στις περισσότερες νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών και αστικών υποθέσεων.Το περιφερειακό δικαστήριο της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εκδικάζει θέματα με επείγουσες προθεσμίες, διατάξεις ή εντάλματα συλλήψεων, αλλά ματαιώνει τα περισσότερα άλλα ποινικά και αστικά ζητήματα.

Πορτογαλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι έκλεισε προσωρινά για δύο εβδομάδες, αλλά ανέφερε ότι η κίνηση δεν θα προδικάζει επείγουσες υποθέσεις που αφορούν κρατουμένους.

Νορβηγία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας ανέβαλε όλες τις ακροάσεις έως τις 26 Μαρτίου. Η ενέργεια αυτή  δεν θα επηρεάσει τη γραπτή διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής Εφέσεων. Το δικαστήριο ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ακροάσεις όπου η αναβολή δεν είναι δυνατή.

Ισλανδία

Η Ισλανδία, ανακοίνωσε την  προηγούμενη εβδομάδα  ότι θα περιορίσει τις διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων σε όλο το δικαστικό σώμα, περιορίζοντας τις ακροάσεις στα περισσότερα δικαστήρια για επείγοντα θέματα, όπως η προστασία των παιδιών και ποινικές υποθέσεις που αφορούν άτομα υπό κράτηση ή ακροάσεις όπου τα μέρη δεν χρειάζεται να εμφανίζονται αυτοπροσώπως.

Ολλανδία

Τα δικαστήρια των Κάτω Χωρών έκλεισαν. Οι μόνες διαδικασίες που θα προχωρήσουν είναι επείγοντα θέματα όπως τα αυτόφωρα  και επείγοντα οικογενειακά θέματα. Τα δικαστήρια θα χρησιμοποιούν, όπου είναι δυνατόν, τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνικές ακροάσεις. Τα δικαστήρια θα είναι κλειστά για το κοινό μέχρι τις 6 Απριλίου και κανείς με κρύωμα ή πυρετό δεν θα επιτραπεί να εισέλθει στα δικαστήρια.

Αυστρία

Το ανώτατο αυστριακό δικαστήριο έχει περιορίσει την πρόσβαση ξεκινώντας από τη Δευτέρα, ζητώντας από τους διάδικους να υποβάλλουν αιτήματα τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου είναι δυνατόν. Η πρόσβαση του κοινού θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

Τσεχία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας δήλωσε ότι δεν θα είναι εντελώς κλειστό στο κοινό, αλλά παρότρυνε όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει να το κάνει τηλεφωνικά ή γραπτά εκ των προτέρων. Από τη Δευτέρα, το δικαστήριο δήλωσε ότι όλοι οι επισκέπτες θα έχουν την υποχρέωση   να επιτρέψουν να τους πάρουν  τη θερμοκρασία και σε οποιονδήποτε  διαπιστωθεί πυρετός θα απαγορευτεί  η είσοδος. Οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν έχουν επισκεφθεί περιοχές υψηλού κινδύνου ή έχουν εκτεθεί σε όσους έχουν προσβληθεί.Το δικαστήριο ενθάρρυνε την ηλεκτρονική κατάθεση.

Σλοβενία

Το δικαστικό σώμα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις δικογράφων πρέπει να υποβάλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά και οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να προσέλθουν στο δικαστήριο εκτός από επείγουσες περιπτώσεις. Για όσους επιτρέπεται να εισέλθουν στο δικαστήριο, θα πρέπει να φτάσουν νωρίτερα για να λάβουν προληπτικά μέτρα, να απολυμάνουν τα χέρια τους και να ενημερώσουν το δικαστήριο εάν έχουν σημεία λοίμωξης ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Ουγγαρία

Από την Κυριακή, τα ουγγρικά δικαστήρια έχουν αναστείλει τις περισσότερες διαδικασίες εκτός από επείγοντα θέματα ή ακροάσεις που μπορούν να διεξαχθούν εξ αποστάσεως. Το δικαστικό σώμα παρότρυνε τα μέρη να επιλέξουν ηλεκτρονικές καταθέσεις, αλλά δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν δικόγραφα με χαρτί ταχυδρομικώς ή να τα τοποθετήσουνσε κουτιά στις εισόδους των δικαστηρίων. Για οποιεσδήποτε επείγουσες υποθέσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτοπροσώπως, ο καθένας πρέπει να απέχει τουλάχιστον δύο μέτρα.

Βουλγαρία

Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ανέστειλε τις περισσότερες δίκες, με εξαίρεση ορισμένες επείγουσες υποθέσεις όπως υποθέσεις έκδοσης  και ενδοοικογενειακής βίας.

Σλοβακία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας διέταξε το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εισέλθουν στο κτίριο σε επείγουσα κατάσταση μόνον εφόσον τους ζητηθεί από συγκεκριμένο δικαστή ή απαιτείται από το νόμο.

Το Συνταγματικό δικαστήριο της Σλοβακίας έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση του κοινού έως τις 27 Μαρτίου. Το γραφείο του στη Μπρατισλάβα είναι κλειστό. Οι προσωπικές υποβολές μπορούν να γίνουν μόνο από τις 8 έως τις 11 το πρωί στην αίθουσα αλληλογραφίας της τοποθεσίας του Košice.

Λετονία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τους επισκέπτες την είσοδο μέχρι τις 14 Απριλίου. Οι διάδικοι μπορούν να καταθέσουν έγγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομείου, ηλεκτρονικής υποβολής ή σε ταχυδρομικό κουτί στο ισόγειο του δικαστηρίου.

Τα δικαστήρια της Λετονίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά θα περιορίσουν τις ακροάσεις σε επείγουσες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν κρατούμενους.

Εσθονία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Εσθονίας δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις της ενδέχεται να καθυστερήσουν λόγω τόσο του ιού όσο και της μετεγκατάστασής του. Το δικαστήριο ενθάρρυνε την απομακρυσμένη εργασία και είπε ότι οποιοσδήποτε φέροντα συμπτώματα ή που έχει εκτεθεί στον ιό δεν θα μπορούσε να εισέλθει στο κτίριο.Το Συμβούλιο της χώρας που είναι υπεύθυνο για τη διοίκηση των δικαστηρίων παρότρυνε επίσης τα δικαστήρια να χειρίζονται τα θέματα γραπτώς, όπου είναι δυνατόν. Τα θέματα που απαιτούν προφορική ακρόαση είτε θα αναβληθούν ή θα συζητηθούν εξ αποστάσεως. Μόνο σημαντικές υποθέσεις θέματα θα συζητηθούν αυτοπροσώπως στη μεγαλύτερη διαθέσιμη αίθουσα του δικαστηρίου που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να κρατήσουν αποστάσεις. Το Συμβούλιο δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα απολυμανθούν αμέσως μετά.Μόνο όσοι έχουν σχέση με τις δικαστικές διαδικασίες ή στην απονομή της δικαιοσύνης θα μπορούν να προσέρχονται στο δικαστήριο.

Ισπανία

Τα δικαστήρια της Ισπανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα κλείσουν, εκτός εάν το ζητήσουν οι υγειονομικές αρχές, αλλά ανέστειλαν τις διαδικασίες και τις διαδικαστικές προθεσμίες για να επικεντρωθούν να παράσχουν τις βασικές υπηρεσίες.

Λιχτενστάιν

Τα δικαστήρια του Λιχτενστάιν ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ώστε οι διάδικοι  να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά έλαβαν μέτρα για τη μείωση των κινδύνων. Τα δικαστήρια ανέφεραν ότι οι μόνοι που θα πρέπει να παρευρίσκονται στα δικαστήρια είναι εκείνοι των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη, συνιστώντας να υπάρχει επικοινωνία   μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου είναι δυνατόν. Σε όλους τους εργαζόμενους έχουν δοθεί οδηγίες να εργάζονται από το σπίτι εκτός αν είναι απολύτως αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Ελβετία

Το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας έκλεισε όλα τα ακροατήρια στο κοινό, αλλά δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν συστηματικά το δικαστήριο, για τυχόν αποφάσεις.

Λιθουανία

Τα δικαστήρια της Λιθουανίας θα εκδικάσουν μόνο επείγουσες υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν συλλήψεις ή θέματα ασφαλείας ανηλίκων κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, όλα τα άλλα θέματα έχουν ματαιωθεί. Για τις υποθέσεις που πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη εμφάνιση, οι διάδικοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά ο ένας από τον άλλον  και οι αίθουσές των δικαστηρίων  θα αερίζονται συνεχώς και θα απολυμαίνονται.

Μάλτα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Μάλτας ανακοίνωσε ότι τα τοπικά δικαστήρια θα κλείσουν προσωρινά μέχρι νεωτέρας.

Κύπρος

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια της χώρας θα αναστείλουν όλες τις ακροάσεις έως τα τέλη Απριλίου, με εξαίρεση επείγουσες υποθέσεις, όπως αυτές που έχουν ως θέμα τη σύλληψη κατηγορουμένων  και τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις  υποθέσεις πολιτικού ασύλου.

https://www.dikastiko.gr/%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1/pos-leitoyrgoyn-ta-dikastiria-logo-koronoioy-stin-eyropi/