Δύο ένοχοι, ένας αθώος…- Κάθειρξη εννέα ετών για τη φυτεία με τα 1750 δενδρύλλια στην Πιτίτσα


Αθώος πανηγυρικά κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ένας 45χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας. ο οποίος είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί ότι είχε οργανώσει την φυτεία με τα 1.750 δενδρύλλια κάνναβης στην Αγία Ελεούσα στην Πιτίτσα.

Οι δύο νεαροί, ομοεθνείς του, ηλικίας 23 και 24 ετών, οι οποίοι «μοιράστηκαν» το εδώλιο καθώς είχαν συλληφθεί μέσα στον χώρο της φυτείας στις 31-7-2018, στην Αγία Ελεούσα Πιτίτσας, κρίθηκαν με επιείκεια.

Το Δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τους «τιμώρησε» με συνολική ποινή καθείρξεως 9 ετών και 3μηνών, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για την καλλιέργεια ναρκωτικών και την παράνομη παραμονή τους στην χώρα, αλλά αθώοι για την εγκληματική οργάνωση.

«ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ… ΒΟΣΚΟΙ»

Ομολόγησαν στο Δικαστήριο πως ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν ως βοσκοί με αντίτιμο 500 ευρώ το μήνα, ύστερα από παρότρυνση από ομοεθνή τους που έμενε στην Ελλάδα. Όμως, όπως είπαν απολογούμενοι, όταν ήρθαν στην Πάτρα, τούς ανάγκασε ο ομοεθνής τους να «δουλέψουν» ως φύλακες στην φυτεία, που βρίσκονταν σε δύσβατη περιοχή, στην Πιτίτσα. Εκεί, τόνισαν πως έμεναν κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς είχαν ανάγκη τα χρήματα. Δήλωσαν στο Δικαστήριο πως δεν γνώριζαν τον πρώτο κατηγορούμενο και πως δεν είχαν καμία απολύτως επαφή μαζί του. Παραδέχθηκαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο πρώτος κατηγορούμενος στην απολογία του ανέφερε πως δεν είχε έρθει ποτέ στην Αχαΐα, πως δεν είχε καμία ανάμειξη με την υπόθεση και πως συνελήφθη όταν είχε έρθει για διακοπές με την οικογένειά του. «Εξεπλάγην όταν με συνέλαβαν. Άφησα την οικογένειά μου στο δρόμο και την επιχείρησή μου στην χώρα μου. Είμαι άδικα 17 μήνες στη φυλακή, δεν έχω καμία εμπλοκή με την υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής που οργάνωσαν την επιχείρηση σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών και την Ε.Κ.Α.Μ, οι οποίοι ανέφεραν πως μέχρι και εναέρια μέσα είχαν χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί το «δάσος» από τα δενδρύλλια. Περιέγραψαν το πως έγιναν οι συλλήψεις των τριών κατηγορουμένων και πως εμπλέκονται στην υπόθεση δύο ακόμα άτομα, τα οποία διώκονται.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε το Δικαστήριο στη διερεύνηση της εμπλοκής του πρώτου κατηγορούμενου, που σύμφωνα με την δικογραφία προέκυψε από την άρση του απορρήτου και την φωνή που ακούγονταν από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες. Ωστόσο, ο ειδικός πραγματογνώμονας που όρισε ο κατηγορούμενος εξεταζόμενος δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν ταυτοποιήθηκε η φωνή του, δίνοντας επιστημονική εξήγηση. Μάλιστα, από τους συνηγόρους υπεράσπισής του πρώτου κατηγορούμενου Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο και  Γεωργία Σακαρέλου επισημάνθηκε πως ο ίδιος ζήτησε να γίνει ταυτοποίηση της φωνής του, με τιςκαταγεγραμμένες συνομιλίες καθώς από την πρώτη στιγμή έλεγε πως είναι αθώος.

Ο Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του πρότεινε την αθώωση του καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή του, ενώ πρότεινε την ενοχή των δύο νεαρών τονίζοντας όμως πως ήταν «εκτελεστικά όργανα» και ωθήθηκαν στην πράξη τους από τους ανθρώπους που θα εκμεταλλεύονταν τα ναρκωτικά.



To Top