Νομοσχέδιο για Κώδικες: «Ασυλία» για τράπεζες στο αδίκημα της απιστίας – Μόνο με μήνυση η δίωξή τους

Ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσπίζεται τελικά – όπως έγραψε το dikastiko.gr – η διάταξη με την οποία θεσπίζεται «ασυλία» στις τράπεζες από την αυτεπάγγελτη δίωξη του αδικήματος της απιστίας, είτε ως πλημμέλημα, είτε ως κακούργημα.

Η συγκεκριμένη διάταξη -που αξιώνει μήνυση από τον θιγόμενο για να προχωρήσει η ποινική διαδικασία για αυτό το αδίκημα σε βάρος τραπεζικών στελεχών- περιγράφεται ως προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση δανείων και να αναπτυχθεί η οικονομία .

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς κώδικες που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «με την συμπλήρωση του εδαφίου γ στην παράγραφο 1 του άρθρου 390 ΠΚ, ενισχύεται ουσιωδώς το νομικό πλαίσιο, ώστε να προστατεύεται η ελευθερία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας η οποία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δημοκρατικής λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας στην άμεση και καθημερινή οικονομική δραστηριότητα του».

Άλλωστε τα τραπεζικά στελέχη  ζητούσαν από καιρό τη συγκεκριμένη τροποποίηση  υποστηρίζοντας πως ο φόβος αυτεπάγγελτης δίωξης από τους εισαγγελείς δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο ενόψει της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Η διάταξη

Όπως προστέθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή μήνυση απαιτείται σε όλες τις μορφές του αδικήματος αν πρόκειται για τράπεζες:

«Άρθρο 5 παρ. 2:

Στη διάταξη του άρθρου 390 παράγραφος 1 προστίθεται εδάφιο γ’ ως εξής:

«Αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος η δίωξη ασκείται μόνο κατ’ έγκληση».

4 μήνες

Παράλληλα για υποθέσεις του παρελθόντος που αφορούν στο αδίκημα της πλημμεληματικής απιστίας (κάτω των 120.000 ευρώ)  και για την απιστία κατά τραπεζικού ιδρύματος ανεξάρτητα αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα πλέον τίθεται  προθεσμία  τεσσάρων μηνών ώστε να υποβληθεί μήνυση από τους θιγόμενους για να μην τεθούν στο αρχείο. Αναφέρει η νέα διάταξη:

«Άρθρο 6 παρ. 2 Μεταβατική διάταξη

Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις απιστίας για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα νόμο ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προισχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλλει έγκληση, δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

https://www.dikastiko.gr/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1/%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%8e%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/

To Top