Την κίνηση για να ξεμπλοκάρουν οι αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων από πλευράς τραπεζών που παραμένουν “στοιχειωμένες” από τον φόβο της υπογραφής, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το θέμα της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών μπαίνει στην νομοθετική ατζέντα, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.  

Το βασικό ζητούμενο  των τραπεζών προκειμένου να προχωρήσουν “παγωμένες” αναδιαρθρώσεις, αλλά και μελλοντικά νέες χορηγήσεις για τις οποίες οι τραπεζίτες δεν θα έχουν το αντικίνητρο μελλοντικών διώξεων, εφόσον έχουν κινηθεί στο μέτρο των αξιολογικών και συναλλακτικών πρακτικών που διέπουν διεθνώς την τραπεζική, τέθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υπόψιν του Υπουργού. Ο τελευταίος έχει εκδηλώσει εξαρχής σαφή πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου, όπως φάνηκε με τη μεσολάβησή του στις διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την Creta Farms, ενώ ζήτησε από τους τραπεζίτες και στοιχεία για τους μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες δανειολήπτες. 

Το θέμα της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών είχε φτάσει σε στάδιο ψήφισης από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, αλλά τελικώς δεν συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο. 

Το αίτημα των τραπεζών σχετικά με την παροχή νομικής κάλυψης έχει να κάνει όχι με το ακαταδίωκτο, – κάτι που θα ήταν, άλλωστε, αντισυνταγματικό -, αλλά με το… εύλογο της δίωξης. Ειδικότερα, για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τραπεζικού στελέχους, ζητούν να υπάρχει συναίνεση του παθόντος (δηλαδή της τράπεζας, η οποία θα έχει υποστεί τη ζημία από τις αποφάσεις του στελέχους). Κατόπιν αυτού, η δίωξη τραπεζικών στελεχών ζητείται να γίνεται όχι αυτεπάγγελτα όπως σήμερα, αλλά κατ΄ έγκληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η ρύθμιση που ζητείται για το θέμα της νομικής κάλυψης αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα (δηλ. και επιχειρηματίες κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων), ενώ αυτεπάγγελτη θα είναι η δίωξη κατά λειτουργών του Δημοσίου για τον λόγο ότι οι πράξεις τους αφορούν το δημόσιο συμφέρον. 

Η ρύθμιση της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και τη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Με καθυστερήσεις στο 45% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης επισφαλειών βρίσκεται στο 3%, οι τράπεζες δεν μπορούν να γυρίσουν σελίδα, επιστρέφοντας υγιείς στον παραδοσιακό τους ρόλο του χρηματοδότη της Οικονομίας.

Περαιτέρω, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους σχεδόν κατά 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Η πώληση δανείων μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος (και θα συμβάλει τουλάχιστον κατά το ήμισυ, μαζί με τις τιτλοποιήσεις, στην υλοποίησή του), είναι μια πολύ ακριβή λύση για τις τράπεζες. Το ζητούμενο, επομένως, είναι οι τράπεζες να μπορέσουν να αυξήσουν τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, επαναφέροντάς τα, με αναδιαρθρώσεις και “κουρέματα”, σε ομαλή αποπληρωμή.

Σήμερα, οι τραπεζίτες αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις και “κουρέματα”, αφού το ισχύον καθεστώς τούς αφήνει έρμαια σε αυτεπάγγελτες διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές και κάθε επιχειρηματική τους απόφαση μπορεί να τους εμπλέξει σε πολυετείς δικαστικές περιπέτειες. 
Είναι ενδεικτικό π.χ. ότι για μία μόνο υπόθεση (συγκεκριμένα, δάνεια προς τον όμιλο Μπόμπολα), διώκονται αυτή τη στιγμή 40 στελέχη από 3 τράπεζες. Όπως είναι και προφανές για το παράλογο της υπόθεσης να κρίνονται επιχειρηματικές αποφάσεις αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές, το ότι ως μάρτυρες υπεράσπισης των στελεχών που διώκονται καταθέτουν πρόεδροι των ίδιων των τραπεζών, ή το ότι οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων έχουν επανεκλέξει περισσότερες από μία φορά τα στελέχη που διώκονται. 

Πέραν της νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών, στην ατζέντα του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται η προώθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού για την οποία έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στο Υπουργείο. Τόσο η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού, όσο και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, είναι θέματα αυξημένης προτεραιότητας.

To Top