Σε 3 αλλοδαπούς από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων
Πολυετείς ποινές επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε αλλοδαπούς κατηγορούμενους για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.
Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 114 ετών και φυλάκιση 3 μηνών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 64.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, σε 42χρονο Τούρκο, ο οποίος συνελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι για την μεταφορά 55 αλλοδαπών στην Κω.
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, στις 13 Αυγούστου 2018 τα ξημερώματα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ» στην Κω, πολυεστερικό σκάφος να κινείται προς τις ακτές, στο οποίο επέβαιναν οι 55 αλλοδαποί.
Το σκάφος ακινητοποιήθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ο 42χρονος αλλοδαπός χειριστής του συνελήφθη για παράνομη είσοδο και παράνομη διακίνηση προσώπων, ενώ οι πενήντα πέντε (55) αλλοδαποί που επέβαιναν στο σκάφος μεταφέρθηκαν στην Κω.
Από το Λιμεναρχείο Κω που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος, ενώ ο συλληφθείς διακινητής παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια υπόθεση κατηγορείται ένας ακόμη αλλοδαπός, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και σε βάρος του έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Διάκος και Νινέτα Κατσιμπρή.
Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και δύο Σύριοι ηλικίας 36 και 27 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ήταν οι κυβερνήτες σε ιστιοφόρο σκάφος που πριν ένα χρόνο βρέθηκε ακυβέρνητο ανοικτά της Ρόδου και στο οποίο επέβαιναν συνολικά 70 πρόσφυγες και μετανάστες.
Το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 144 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (από τα οποία θα εκτίσει τα 20 έτη), καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 79.500 ευρώ στον 36χρονο Σύριο και συνολική ποινή φυλάκισης 12,6 ετών στον 27χρονο με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 36χρονος είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές της χώρας μας, καθώς έχει συλληφθεί ξανά για διακίνηση αλλοδαπών και μάλιστα είχε καταδικαστεί.
Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου (στις 3.05 το πρωί), όταν εμπορικό πλοίο εντόπισε το ιστιοφόρο σκάφος να πλέει ανοικτά της Ρόδου και να εκπέμπει SOS, καθώς βρισκόταν σε δυσχερή θέση.
Στη συνέχεια, ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη ακυβέρνητου ιστιοφόρου σκάφους, όπου επέβαινε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Ρόδου.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εντοπίζοντας το Ι/Φ “DOGA DENIZ”, με 70 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίοι μεταβιβάστηκαν με ασφάλεια, παρουσία δύο (02) περιπολικών σκαφών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Δ/Ξ “LUCKY SAILOR” σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για παροχή συνδρομής.
Το “LUCKY SAILOR” οδηγήθηκε, συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου, όπου κατέπλευσε με ασφάλεια αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν οι αλλοδαποί Κυβερνήτες του ιστιοφόρου ηλικίας 36 και 27 ετών και παραπέμφθηκαν αρμοδίως. Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Μαριέττα Ξενάκη και Αχιλλέας Δασκαλάκης.