Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο στον Κορυδαλλό του πρώην μεγαλομέτοχου της Ασπίς, Π. Ψωμιάδη

  • Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο στον Κορυδαλλό του πρώην μεγαλομέτοχου του Ομίλου Ασπίς, Π. Ψωμιάδη
  • Καταγγελίες ότι ψήνονταν στον πυρετό και δεν του έδιναν καν θερμόμετρο
  • Το σκάνδαλο της Ασπίς και η αποκάλυψη το 2016 του ereportaz με το βούλευμα- καταπέλτης

Ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή ανακοπή. Σοβαρά όμως ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του και τις τελευταίες του στιγμές στη φυλακή. Μετά από καταγγελίες ότι ήταν βαριά άρρωστος και δεν νοσηλεύτηκε ενώ «ψηνόταν» στον πυρετό, (δεν του έδιναν καν θερμόμετρο), θα διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα για τα όσα συνέβησαν πίσω από το κάγκελα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ereportaz στις 7.30 και στην καταμέτρηση τον βρήκαν πεσμένο πίσω απο την πόρτα του κελιού του. Αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου έγινε προσπάθεια για καρδιολογική αναζωογόνηση χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Παύλος Ψωμιάδης λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για παλαιότερα προβλήματα υγείας.

O γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να απαντήσει για το αν ευσταθούν οι καταγγελίες, δεν εμφανίστηκε, επικαλούμενος συσκέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ασπίς, είχε καταδικαστεί για την υπόθεση σε κάθειρξη 22 ετών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη 

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για τον θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη πρώην μεγαλομετόχου του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, σε ηλικία 78 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Αναλυτικά:

Ο κρατούμενος στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Παύλος Ψωμιάδης, γεννηθείς το 1939, βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός.

Μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο Νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα.

Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή.

Τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο.

Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου.

assets_LARGE_t_942_43455620_type12128

Η υπόθεση Ασπίς

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έστειλε τον επιχειρηματία Παύλο Ψωμιάδη και 15 ακόμη πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειάς του) το υπ΄αριθ. 665/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που αποκάλυψε το ereportaz το 2016 και ο Πέτρος Κουσουλός. Άπαντες εμπλέκονταν στο μεγάλο σκάνδαλο της Aspis, αποτελώντας -σύμφωνα με το πολυσέλιδο δικαστικό εγγραφο- τον πυρήνα εγκληματικής οργάνωσης που συγκροτήθηκε το 2000 και έδρασε μέχρι και το 2010 οπότε και οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι εφέτες δικαστές περιέγραφαν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο την δράση της οργάνωσης με επικεφαλής τον έλληνα… Μέιντοφ ο οποίος κατέγραψε αλματώδη βήματα, καθώς από απλός εργαζόμενος (το 1976), βρέθηκε στο τιμόνι της (το 1986) όπου και παρέμεινε μέχρι και το 2009όταν ανακλήθηκε η άδειά της.

Βαρύ κατηγορώ

Το βούλευμα κατέγραφε σωρεία αξιόποινων πράξεων που φέρονται να τελέστηκαν από την εγκληματική οργάνωση εις βάρος των 17 εταιρειών του Ομίλου και προς όφελος των μελών της οργάνωσης. Πρόκειται για:

  • Κακουργηματική πλαστογραφία για την πλαστή εγγυητική επιστολή από την τράπεζα HSBC ύψους 550 εκατ. ευρώ την οποία προσκόμισε ο Παύλος Ψωμιάδης στην ΕΠΕΙΑ για να μην ανακληθεί η άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας. (έχει καταδικασθεί ήδη σε κάθειρξη 8 ετών)
  • Κακουργηματική απάτη εις βάρος της εταιρείας Ασπις Καπιταλ
  • Κακουργηματική απάτη εις βάρος ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ
  • Κακουργηματική υπεξαίρεση κατά της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ για την οποία εκδόθηκε ήδη ένταλμα προσωρινής κράτησης
  • Κακουργηματική πλαστογραφία και απάτη: Η προσκόμιση στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης 16 πλαστών πιστοποιητικών του Κτηματολογίου Ρουμανίας

Η εξαπάτηση των επενδυτών και τα χρήματα στο εξωτερικό 

Επιπλέον οι δικαστές κατέγραψαν και τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας κατόρθωσε να εξαπατήσει 37.014 πολίτες-επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν ασφαλιστήρια συμβόλαια από την εταιρεία. Στο βούλευμα επισημαίνονταν οτι τα «θύματα» του Π. Ψωμιάδη δεν θα αγόραζαν αν ήξεραν ότι η εταίρεία δεν ήταν οικονομικά εύρωστη, αλλά τελικά πείσθηκαν από ψευδείς παραστάσεις με αποτέλεσμα να καταβάλουν το συνολικό ποσό των 248.322.729,93 εκατ. ευρώ. 

Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Ψωμιάδη στον κόλπο της Ψαρούς στη Μύκονο
Η εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Ψωμιάδη στον κόλπο της Ψαρούς στη Μύκονο

Επίσης καταγράφονταν ο τρόπος με τον οποίο ο «Μίδας» των Ασφαλειών κατόρθωσε να υπεξαιρέσει εκατομμύρια ευρώ από την Ασπίς Πρόνοια. Περισσότερα από 11 εκατ ευρώ μεταφέρθηκαν στην εταιρεία ΜΠΡΑΙΤ ΑΕ και από αυτά άνω των 9 εκατ κατέληξαν σε λογαριασμό του ίδιου του Ψωμιάδη.

Οι πράξεις απιστίας και υπεξαίρεσης που τελέστηκαν σε βάρος των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value ΑΑΕ -σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη- είναι πάρα πολλές και απαριθμούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικότερες τις εξής:
■ «Ο Π. Ψωμιάδης ιδιοποιήθηκε περαιτέρω παράνομα ποσά ασφαλίστρων… Τα χρήματα που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανήλθαν στο ποσό των 9.947.935,77 ευρώ».
■ «Τα μέλη της οικογένειας έστειλαν 62.087.411 ευρώ από την Commercial Value ΑΕΕ στην Aspis Holdings άνευ αιτιολογίας και άνευ επιστροφής».
■ «Ζημίωσαν κατά επιπλέον 73.467.718,57 ευρώ την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, εμβάζοντας σε εταιρείες αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Ψωμιάδη τεράστια ποσά χρημάτων.

21uip2ok23l4io5p64iou56p4ui

Οι περισσότερες από τις μεταφορές χρημάτων από την ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε. στον Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβαν χώρα μέσω της Aspis Bank, της οποίας γενική διευθύντρια ήταν η κόρη του Ολγα. Η ίδια στην απολογία της πάντως ενώπιον του ανακριτή, ανέφερε πως η συμμετοχής στο Δ.Σ. της Aspis Bank, αλλά και στο Δ.Σ. άλλων εταιρειών ομίλου έγινε με προτροπή του πατέρα της, χωρίς η ίδια να έχει, όπως λέει, συμμετοχή στη δραστηριότητά τους.

To Top