Σε δίκη λογιστής για υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας

295

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από εντολοδόχο, παραπέμπεται λογιστής της Ρόδου, μετά από μήνυση, που υπέβαλε σε βάρος του, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στην Ιαλυσό.
Πιο συγκεκριμένα ο μηνυτής διατηρεί φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην Ιαλυσό, το οποίο αρχικά είχε την εταιρική μορφή ήδη λυθείσας και εκκαθαρισθείσας ομόρρυθμης εταιρείας
Το έτος 2004, o μηνυτής προσέλαβε τον μηνυόμενο, ο οποίος ως λογιστής του παρείχε τις υπηρεσίες του, έχοντας την πλήρη και απεριόριστη εμπιστοσύνη του.
Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα και επί σειράν ετών δεν είχε παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα, ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2011 του κοινοποιήθηκε ειδοποίηση της Δ.Ο.Υ. Ρόδου για κατάσχεση της περιουσίας του, λόγω οφειλών προερχομένων από μη καταβολή φόρου εισοδήματος των ετών 2006, 2007 και 2008, συνολικού ποσού 12.114,67 ευρώ.
Εκπληκτος μετέβη στην Δ.Ο.Y. Ρόδου, όπου διαπίστωσε ότι ο μηνυόμενος είχε μεν υποβάλει, ως όφειλε, τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, πλην όμως, όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, αν και είχε ζητήσει και είχε εισπράξει τα ποσά των αναλογούντων φόρων, δεν τα είχε καταβάλει στην Δ.Ο.Υ., αλλά τα οικειοποιήθηκε παρανόμως και κατόπιν, εν αγνοία του, υπέγραψε δύο ρυθμίσεις οφειλών τις οποίες και πάλι δεν τήρησε.
Σύμφωνα με τη μήνυση ο λογιστής δεν αρνήθηκε ότι είχε εισπράξει τα χρήματα των φόρων, προέβαλε όμως ως δικαιολογία, ότι τα χρησιμοποίησε για κάποια έκτακτη ανάγκη του και σκόπευε να καταθέσει εμπρόθεσμα τις οφειλές του, πλην όμως λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, δεν μπόρεσε να εισπράξει χρήματα, που του οφείλονταν ώστε με την σειρά του να καταβάλει τις οφειλές του στην Δ.Ο.Υ. και του ζήτησε λίγο χρόνο, ούτως ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει την υπόθεση αυτή.
Η δικαιολογία αυτή όχι μόνον δεν έπεισε τον μηνυτή αλλά αντίθετα του κίνησε την υποψία ότι ενδεχομένως κάτι ανάλογο είχε πράξει και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του.
Ετσι, επισκεπτόμενος το ΔΗΦΟΔΩ, ανακάλυψε, ότι ο μηνυόμενος δεν είχε καταβάλει ποτέ κανένα ποσό φόρου και ότι υπήρχαν οφειλές του των ετών 2004, 2005, 2006 και 2007, οι οποίες ανέρχονταν σε ποσό 2.637,68 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων ύψους 1.746,48 ευρώ και συνολικά ποσού 4.384,16 ευρώ.
Αλλά και η επίσκεψή του στο ΙΚΑ, έφερε στο φως οφειλές εργοδοτικών εισφορών των ετών 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010 ύψους 15.379,14 ευρώ πλέον προσαυξήσεων ύψους 7.870,55 ευρώ και συνολικά ποσού 23.249,69 ευρώ, οι οποίες σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 36.940,92 ευρώ.
Ο μηνυτής τονίζει ότι λόγω της εμπιστοσύνης του προς τον μηνυόμενο από την μακρά συνεργασία τους και λόγω συγγενικής σχέσης του με εργαζόμενο στο γραφείο του, κατέβαλλε εν λευκώ και χωρίς να λαμβάνει πάντοτε εξοφλητικές αποδείξεις κάθε ποσό που του ζητούσε είτε μεταβαίνοντας ο ίδιος στο γραφείο του, είτε εις χείρας του συνεργάτη του, δεδομένου ότι ο ίδιος, όπως διατείνεται, του δήλωνε ότι κρατούσε τα διπλότυπα της εξόφλησης κάθε ποσού φόρου ή εργοδοτικής εισφοράς στον φάκελό του, ως όφειλε, λόγω της τήρησης των φορολογικών του στοιχείων και βιβλίων, όπως άλλωστε λόγω της μακράς συνεργασίας τους καθυστέρησε να στραφεί εναντίον του δικαστικά, καθόσον τον παρακαλούσε να κάνει υπομονή, προφασιζόμενος κάθε φορά ότι ένα νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο θα ευνοούσε την εξόφληση των οφειλών του και έτσι θα διευκολυνόταν να καταβάλει ο ίδιος τις δόσεις που θα προέκυπταν.
Ο κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Ειρήνη Γιώρτσου.