Αυλαία για το Ειδικό Δικαστήριο. Στο εδώλιο ο Παπακωνσταντίνου


Trade Stock CFDs

Trade Stock CFDs – High Leverage! Remember, Your capital is at risk.

www.plus500.gr

Ξεκινά η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την αφαίρεση των ονομάτων συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ. Κατηγορείται για τα κακουργήματα της απόπειρας απιστίας κατά του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου
Περίπου εικοσιτρία χρόνια μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, οι πύλες του Ειδικού Δικαστηρίου ανοίγουν ξανά, αυτή τη φορά προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη για τη λίστα Λαγκάρντ, με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η “εξαφάνιση” των ονομάτων συγγενικών του προσώπων, τα οποία όμως απάλλαξε το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου από κάθε κατηγορία, είναι η αιτία που ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα καθίσει στο εδώλιο για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και της νόθευσης εγγράφου.
Βέβαια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι υποχρεωμένος να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλά να δικαστεί ωσεί παρόν, όπως άλλωστε έπραξε το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν κατέστη κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Σε κάθε περίπτωση οι 13 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται μέσα από τη δίκη να καταλήξουν εάν ισχύει ή όχι η κρίση του αρμόδιο συμβουλίου, που διατυπώθηκε στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα.
Εκεί αναφερόταν ότι “με τη νόθευση, ο κατηγορούμενος σκόπευε αφ’ ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγκεκριμένων συγγενών του περιέχονταν στον προαναφερθέντα ψηφιακό δίσκο CD (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους εν λόγω συγγενείς του, αφού, με την ίδια ενέργεια, αυτοί θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο”.
Το ίδιο Συμβούλιο πάντως, απάλλαξε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από την πράξη της παράβασης καθήκοντος, ενώ δεν “είδε” ως ηθικούς αυτουργούς των ενεργειών Παπακωνστανίνου τους τρεις συγγενείς του, επιρρίπτοντας στον πρώην υπουργό όλη την ευθύνη.
Η έδρα
Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου έχει οριστεί ο αεροπαγίτης Νικ. Πάσσος, ενώ εισαγγελέας κληρώθηκε η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου. Το δικαστήριο θα αποτελείται συνολικά από 13 δικαστές, μέλη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, τα έξι μέλη του Α.Π., πλην του προέδρου, είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Τσόλας, Μαρία Γαλάνη- Λεοναρδοπούλου, Αντώνιος Ζευγώλης, Δημήτριος Κόμης, Αργύριος Σταυράκης και Δημήτριος Κράνης.
Αντίστοιχα, τα έξι μέλη του ΣτΕ είναι: Ταξιαρχία Κόμβου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας.
Ενστάσεις
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αρνείται τις κατηγορίες, ενώ έχει αποδώσει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της διαδικασίας, το δικαστήριο αναμένεται να ασχοληθεί με νομικά ζητήματα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένσταση από την πλευρά της υπεράσπισης περί της αποσβεστικής προθεσμίας. Δηλαδή ότι τα αδικήματα -σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών- έχουν παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι της Βουλής, χωρίς την άσκηση ποινικής δίωξης.
Από την άλλη, ο Άρειος Πάγος έχει εδώ και καιρό κρίνει το επίμαχο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή της μίας ημέρας, που συγκροτήθηκε μετα τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012, δεν είχε Σύνοδο, ενώ η συγκρότησή της ήταν τυπική, προκειμένου να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.
Περισσότερα: Παπακωνσταντίνου
To Top