Καταδίκη γιατρού στη Λάρισα για ανθρωποκτονία από αμέλεια

64

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός, ορθοπεδικός στην ειδικότητα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου 2017 μεγάλες ποσότητες της ουσίας μεθοτρεξάτη, σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου.

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ένας γιατρός, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός, ορθοπεδικός στην ειδικότητα, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου 2017 μεγάλες ποσότητες της ουσίας μεθοτρεξάτη, σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου. Εκτός από τον ορθροπεδικό, στο εδώλιο κάθισαν ακόμα δύο άτομα, ένας γιατρός επίσης αλλά και ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής.

Όπως μετέδωσε το larissanet.gr, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για τη πράξη της συνταγογράφησης και δοσολογίας της μεθοτρεξάτης και κατά πλειοψηφία αθώο τον δεύτερο κατηγορούμενο. Για τον τρίτο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του.

Κατά την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος δε γνώριζε για την ποσότητα της δοσολογίας που συνταγογράφησε ο πρώτος. Παράλληλα, η πρόεδρος τόνισε πως το δικαστήριο έκρινε ότι αιτία του θανάτου δεν ήταν η μεθοτρεξάτη αλλά η συνταγογράφηση στη συγκεκριμένη δοσολογία.

Το δικαστήριο έτσι έκρινε ένοχο μόνο τον πρώτο κατηγορούμενο, επιβάλλοντας φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας του ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Καταδίκη γιατρού στη Λάρισα

Unsplash

Το χρονικό της υπόθεσης

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου του 2017, ο 50χρονος δούλευε κανονικά στο φούρνο του, όταν άρχισε να νιώθει ενοχλήσεις στο πόδι του. Την ίδια μέρα επισκέφτηκε τον κατηγορούμενο ορθοπεδικό για να τον εξετάσει. Ο κατηγορούμενος τον εξέτασε, διέγνωσε ότι πάσχει από διάστρεμμα της ιερολαγόνας άρθρωσης και όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό του συνταγογράφησε μεταξύ άλλων το φαρμακευτικό σκεύασμα μεθοτρεξάτη σε δοσολογία 2,5 mg για δύο φορές την ημέρα επί τριάντα ημέρες.

Ο 50χρονος λοιπόν, πήρε πρώτη φορά το φάρμακο την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και συνέχισε την αγωγή μέχρι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. Το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, κατά την καθιερωμένη αιμοκάθαρση στην κλινική έγινε αντιληπτό από το ιατρικό προσωπικό ότι ο άνδρας δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Με τις αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε λάβει μεθοτρεξάτη και συγκεκριμένα 13 δισκία συνολικής ποσότητας 32,5 mg.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ο άνδρας κάλεσε τη σύζυγό του από τη κλινική. «Οι εξετάσεις είναι χάλια. Μάλλον από τα φάρμακα» φέρεται να  είπε ο άνδρας της. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η γυναίκα πηγαίνει στην κλινική όπου την ενημερώνουν ότι η κατάσταση του συζύγου της είναι δύσκολη. Μάλιστα, ρώτησε αν θα έπρεπε να διακομισθεί στο πανεπιστημιακό και της απάντησαν, όπως κατέθεσε η ίδια, ότι είναι καλύτερα να μείνει στην κλινική. Ο άνδρας έμεινε και το Σάββατο στην κλινική και την Κυριακή πια η κατάσταση του ήταν τόσο κρίσιμη που κρίθηκε απαραίτητο να διακομιστεί στο εφημερεύον τότε Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Την επόμενη μέρα, στις 30 Ιανουαρίου μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.