Υπ. Δικαιοσύνης: Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους

126

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και Οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος

Την ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου έχουν αναρτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας καθώς και Οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) συστάθηκε με τον ν. 4356/2015 και αποτελεί ένα συλλογικό, συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό όργανο και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η συγκρότησή του έγινε την 10η Μαρτίου 2016 με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο έχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες σημαντικές αρμοδιότητες:

α) το σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας προς διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου,

β) την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και της συμμόρφωσής της με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την προώθηση και τον συντονισμό της δράσης των εμπλεκόμενων φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στα ζητήματα αυτά, και

γ) τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού, του οποίου παρακολουθεί συστηματικά την εφαρμογή και μεριμνά για την τακτική επικαιροποίηση.

Στα τέσσερα και πλέον έτη λειτουργίας του Συμβουλίου και ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του πρώτου και κεφαλαιώδους σημασίας Εθνικού ΣχεδίουΔράσης κατά του Ρατσισμού καιτης Μισαλλοδοξίας, για τα έτη 2020-2023.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρος του ΕΣΡΜ και Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνο Αλεξανδρή, σε αυτό αποτυπώνεται και αναπτύσσεται έμπρακτα η μηδενική ανοχή της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε κάθε είδους φαινόμενο ρατσισμού και μισαλλοδοξίας εντός της χώρας μας. Βέβαια, πολιτική δεν συνιστούν μόνο τα κείμενα, αλλά η διαρκής παρακολούθηση των δράσεων που οφείλουμε να υλοποιήσουμε.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αποδείξει σε δίσεκτους καιρούς ότι είναι μια κοινωνία ενσωμάτωσης/ ένταξης, και αποδοχής της διαφορετικότητας, όπου και εάν αυτή εδράζεται.

Η ελληνική πολιτεία οφείλει ως σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία να νομοθετήσει, να εφαρμόσει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο και να παρακολουθήσει την εφαρμογή του.

Δείτε αναλυτικά:

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

Οδηγός για τα δικαιώματα των θυμάτων ρατσιστικού εγκλήματος