Δικαστές στο “σκαμνί”: Βιομηχανία αποφάσεων για εγκλεισμό ανηλίκων σε ιδιωτικά ιδρύματα κράτησης με το… αζημίωτο – BINTEO

Θα καταβάλουν αποζημίωση άνω των 200 εκατομμυρίων. Πώς οι δικαστικές αποφάσεις οδήγησαν παιδιά ακόμη και κάτω των 8 ετών σε φυλάκιση.

Βιομηχανία αποφάσεων για εγκλεισμό ανηλίκων είχαν στήσει δύο δικαστές που καταδικάστηκαν για το σκάνδαλο “Κids for cash”. Ανήλικα παιδιά πολλά εκ των οποίων ήταν ακόμη και κάτω των 8 ετών βρέθηκαν να θεωρούνται παραβάτες για μικροκλοπές, παράνομη διάσχιση δρόμων, απουσίες από το σχολείο ή κάπνισμα σε χώρους αυτού.

Τη σφραγίδα για τον εγκλεισμό τους σε ιδιωτικά ιδρύματα κράτησης έβαλαν δύο δικαστές, οι οποίοι τώρα είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με τη Δικαιοσύνη, αλλά και με την καταβολή αποζημίωσης άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τη βιομηχανία για τον εγκλεισμό διέτασσαν οι δύο δικαστές, οι οποίοι για κάθε «κεφάλι» ανηλίκου που έστελναν στα ιδιωτικά ιδρύματα, λάμβαναν και σχετική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους.

Ο ένας εκ των δικαστών συχνά διέταζε τους νεαρούς που είχε βρει παραβάτες να τους δεσμεύουν αμέσως, να τους βάζουν χειροπέδες και να τους απομακρύνουν χωρίς να τους δίνουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν ή ακόμα και να αποχαιρετήσουν τις οικογένειές τους.

Αυτό αναφέρει το Associated Press, μιλώντας για ένα από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ειδικότερα, παραπέμπει σε δύο πρώην δικαστές της Πενσυλβάνια που ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο αποστολής παιδιών σε κερδοσκοπικές φυλακές με αντάλλαγμα μίζες και οι οποίοι διατάχθηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες ανθρώπους που υπέστησαν θύματα.

“Κids for cash”: Εγκατέλειψαν τον όρκο τους

Σύμφωνα με την απόφαση του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Κόνερ, επιδικάστηκαν 206 δολάρια σε αποζημίωση σε σχεδόν 300 άτομα σε μια μακροχρόνια πολιτική αγωγή εναντίον των δικαστών, γράφοντας ότι οι ενάγοντες είναι «τα τραγικά ανθρώπινα θύματα ενός σκανδάλου επικών διαστάσεων».

«Ο Τσιαβαρέλα και ο Κόναχαν εγκατέλειψαν τον όρκο τους και παραβίασαν την εμπιστοσύνη του κοινού», έγραψε ο Κόνερ την περασμένη Τρίτη επεξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. «Οι σκληρές και απεχθείς ενέργειές τους ενοχοποίησαν έναν ευάλωτο πληθυσμό νέων, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας».

Ενδεικτικό είναι πως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια απέρριψε περίπου 4.000 καταδίκες ανηλίκων που αφορούσαν περισσότερα από 2.300 παιδιά μετά τα όσα γνωστά για το σχέδιο των δύο δικαστών.

“Κids for cash”: Το σκάνδαλο 

Σε αυτό που έγινε γνωστό ως το σκάνδαλο παιδιά για μετρητά (kids for cash), ο Mark Ciavarella και ένας άλλος δικαστής, ο Michael Conahan, έκλεισαν ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων στην κομητεία και δέχτηκαν παράνομες πληρωμές 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδρυτή και συνιδιοκτήτη δύο τέτοιων ιδιωτικών δομών. Ο Ciavarella, ο οποίος προήδρευσε στο δικαστήριο ανηλίκων, ώθησε μια πολιτική μηδενικής ανοχής που εγγυόταν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών θα σταλούν στο PA Child Care του πρώτου κατόχου δομής και στην αντίστοιχη εγκατάσταση της αδελφής του, Western PA Child Care.

 «Ο Τσιαβαρέλα και ο Κόναχαν εγκατέλειψαν τον όρκο τους και παραβίασαν την εμπιστοσύνη του κοινού», έγραψε ο Κόνερ την Τρίτη στην εξήγησή του για την απόφαση. «Οι σκληρές και απεχθείς ενέργειές τους ενοχοποίησαν έναν ευάλωτο πληθυσμό νέων, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας».

Τεράστια νίκη των εναγόντων

«Είναι μια τεράστια νίκη», δήλωσε την Τετάρτη η Μάρσα Λέβικ, συνιδρυτής και επικεφαλής σύμβουλος του Κέντρου Δικαίου Ανηλίκων που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια και δικηγόρος των εναγόντων. «Το να έχουμε μια εντολή από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο που αναγνωρίζει τη βαρύτητα του τι έκαναν οι δικαστές σε αυτά τα παιδιά εν μέσω μερικών από τα πιο κρίσιμα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας και της ανάπτυξής τους έχει τεράστια σημασία, είτε πληρώνονται είτε όχι τα χρήματα».

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνεται τα θύματα ενδεχομένως να μην εισπράξουν μέρος της αποζημίωσης, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι δικαστές. Ένας άλλος δικηγόρος των εναγόντων, ο Sol Weiss, είπε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία των δικαστών, αλλά δεν πίστευε ότι είχαν χρήματα για να πληρώσουν μια δικαστική απόφαση.

“Κids for cash”: Ανείπωτο σωματικό και συναισθηματικό τραύμα

Προκάλεσαν «ανείπωτο σωματικό και συναισθηματικό τραύμα» σε παιδιά και εφήβους, έγραψε ο ομοσπονδιακός δικαστής κ. Κόνερ. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ο δικαστής αποφάσισε ότι κάθε ενάγων δικαιούταν ένα βασικό επιτόκιο 1.000 δολάρια για κάθε ημέρα παράνομης κράτησης και προσάρμοσε αυτό το ποσό με βάση τις περιστάσεις κάθε υπόθεσης.

Βάσει των στοιχείων, ο δικαστής Ciavarella, 72 ετών, εκτίει ποινή φυλάκισης 28 ετών στο Κεντάκι. Η προβλεπόμενη ημερομηνία αποφυλάκισής του είναι το 2035. Ο Conahan, 70 ετών, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 17 χρόνια φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος σε κατ’ οίκον περιορισμό το 2020 – με έξι χρόνια από την ποινή του – λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Κόνερ αποφάσισε αφού άκουσε συχνά μαρτυρίες από 282 άτομα που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ανηλίκων της κομητείας Luzerne μεταξύ 2003 και 2008 – 79 από τους οποίους ήταν κάτω των 13 ετών όταν ο Ciavarella τους έστειλε σε κράτηση ανηλίκων – και 32 γονείς.

«Είπαν τη σκληρή και αυθαίρετη φύση του, την περιφρόνησή του για τη δίκαιη διαδικασία, την εξαιρετική του απότομη συμπεριφορά και την καβαλιερή και βαρετή συμπεριφορά του στην αίθουσα του δικαστηρίου», έγραψε ο Κόνερ.

“Κids for cash”: Οι καταθέσεις των παιδιών

Ένα ανώνυμο παιδί-θύμα κατέθεσε ότι ο Ciavarella «μου είχε καταστρέψει τη ζωή» και «απλώς δεν με άφησε να φτάσω στο μέλλον μου», σύμφωνα με την απόφαση του Κόνερ.

Ένας άλλος ενάγων είπε: «Νιώθω ότι ξεπουλήθηκα χωρίς λόγο. Όπως όλοι στάθηκαν στην ουρά για να πουληθούν». Ένα άλλο θύμα περιέγραψε πώς έτρεμε ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης διακοπής κυκλοφορίας – συνέπεια του τραυματικού αντίκτυπου της παιδικής του κράτηση – και έπρεπε να δείξει τα αρχεία ψυχικής του υγείας στο δικαστήριο για να «εξηγήσει γιατί η συμπεριφορά μου ήταν τόσο ακανόνιστη».

Πολλά από τα θύματα σε παιδική ηλικία που συμμετείχαν στη δίκη όταν ξεκίνησε το 2009, έκτοτε πέθαναν από υπερβολική δόση ή αυτοκτονία, είπε ο Κόνερ.

To Top