Σεξουαλική παρενόχληση & ατιμωρησία στο Δημόσιο- Τι μέτρα προτείνονται

93

Παρουσιάστηκε  σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών με την  συνεργασία της ΑΔΕΔΥ, τα ευρήματα της έρευνας του Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ για την σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο.

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στην σεξουαλική παρενόχληση που γίνεται στο δημόσιο τομέα, συγκεκριμένα έγινε η κατάρριψη 4 βασικών μύθων :

α)Δεν υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση γιατί υπάρχει ασφάλεια εργασίας

β) Η σεξουαλική παρενόχληση ασκείται αποκλειστικά από ανώτερους άνδρες σε κατώτερα ιεραρχικά γυναίκες

γ)Η σεξουαλική παρενόχληση καταγγέλεται όταν συμβαίνει

δ)Η σεξουαλική παρενόχληση όταν καταγγέλεται ασκείται δίωξη και τιμωρούνται οι δράστες.

Η διερεύνηση του θέματος έδειξε ότι η πλειονότητα έχει επίγνωση για δυσάρεστα σχόλια , άσχημη συμπεριφορά, εχθρική μεταχείριση στον χώρο εργασίας, αλλά τονίστηκε από την πλειονότητα ότι δεν υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες για τους ανωτέρους που κάνουν αυτές τις πράξεις για τον λόγο ότι δεν ισχύουν σε όλους τα ίδια μέτρα.

Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι οι γυναίκες φοβούνται να το καταγγείλουν για να μην υποστούν αντίποινα. Οι περισσότερες γυναίκες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι πιο συχνές σεξουαλικές παρενοχλήσεις ήταν με ανεπιθύμητα σχόλια ,αδιάκριτες ερωτήσεις, ενοχλητικά βλέμματα σε σημεία του σώματος ενώ μια εργαζόμενη ανέφερε απόπειρα βιασμού εν ώρα εργασίας.

Από όλες αυτές της περιπτώσεις μόνο δυο περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί χωρίς όμως να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, αρκετές σκέφτονται την αποχώρηση τους από τον συγκεκριμένο κλάδο για τον φόβο αντιποίνων γιατί δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας στον οργανισμό που βρίσκονται, ενώ δεν υπάρχουν καταγγελίες για τον φόβο ότι ο δράστης έχει ισχυρές διασυνδέσεις και για τον λόγο αυτό να μην μπορούν να στραφούν εναντίον του.

Η ΑΔΕΔΥ μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών προτείνουν 6 δράσεις για να μηδενίσει αυτό το θέμα στο Δημόσιο τομέα:

  1. Εισαγωγή της σεξουαλικής παρενόχλησης ως διακριτού αδικήματος στο πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσιών Υπαλλήλων
  2. Η αναφορά στην προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας δεν αρκεί
  3. Ρητή αναφορά στο Ευρωπαϊκό δίκαιο
  4. Νόμος 4808/2021: Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης 190
  5. Νόμος 4531/2018: Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
  6. Ορισμός ελάχιστου περιεχομένου- Πρωτόκολλο Αντιμετώπισης

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε  η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

View Fullscreen