Καρκινοπαθής ζήτησε από τον σύζυγό της να τη σκοτώσει και αυτός της έκοψε το λαιμό – Αθωώθηκε από το δικαστήριο

Οι ένορκοι χρειάστηκαν 90 λεπτά για να κρίνουν τον Μάνσφιλντ αθώο για φόνο και ένοχο για ανθρωποκτονία.

Από την κατηγορία της δολοφονίας της συζύγου του απαλλάχθηκε ένας 73χρονος ο οποίος έκοψε το λαιμό της ετοιμοθάνατης καρκινοπαθούς συζύγου σε μία συμφωνία αυτοκτονίας που έχει συγκλονίσει τη Βρετανία. Ο Γκράχαμ Μάνσφιλντ δήλωσε ότι έκοψε το λαιμό της συζύγου του Νταϊάν στο σπίτι τους στο Χέιλ του Μάντσεστερ τον Μάρτιο του 2021 σε μια “πράξη αγάπης”.

Ο άνδρας είπε στο δικαστήριο του Μάντσεστερ στη Βρετανία ότι είχε συμφωνήσει να βάλει τέλος στη ζωή της πριν πάρει τη δική του, αλλά “όλα πήγαν στραβά”.

Ο Μάνσφιλντ που αρνήθηκε τη δολοφονία και την ανθρωποκτονία, καταδικάστηκε για την τελευταία από τους ενόρκους την Πέμπτη. Δήλωσε αθώος για την ανθρωποκτονία με την αιτιολογία ότι οι πράξεις του έγιναν “υπό την πίεση των περιστάσεων”.

Ο δικαστής είπε ότι πρόκειται για μια “ασυνήθιστη υπόθεση” και τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση με διετή αναστολή.

“Οι συνθήκες αυτής της υπόθεσης είναι τραγικές για εσάς και είναι εξαιρετικές για τις εμπειρίες αυτού του δικαστηρίου. Ήσασταν υπό τεράστια συναισθηματική πίεση. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ότι ενεργήσατε από αγάπη για τη σύζυγό σας”, ανέφερε.

Λαθραία τσιγάρα

freepik

Ο Μάνσφιλντ, είπε ότι σκότωσε την 71χρονη σύζυγό του, η οποία έπασχε από καρκίνο, μήνες αφότου του ζήτησε να της αφαιρέσει τη ζωή “όταν τα πράγματα θα γίνουν άσχημα για μένα”. Ο συνταξιούχος χειριστής αποσκευών αεροδρομίου είπε στο δικαστήριο ότι ήταν τα “πιο θλιβερά λόγια που είχε ακούσει ποτέ”, αλλά συμφώνησε με το αίτημα της συζύγου του αρκεί να μπορούσε να αυτοκτονήσει κι αυτός.

Οι ένορκοι, αποτελούμενοι από 10 άνδρες και δύο γυναίκες, χρειάστηκαν 90 λεπτά για να κρίνουν τον Μάνσφιλντ αθώο για φόνο και ένοχο για ανθρωποκτονία.

Ξαπλωμένος σε λίμνη αίματος

Ο Μάνσφιλντ βρέθηκε ξαπλωμένος σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι τους στην Canterbury Road το πρωί της 24ης Μαρτίου του περασμένου έτους, ενώ το σώμα της κυρίας Μάνσφιλντ ήταν πεσμένο σε μια καρέκλα στο κάτω μέρος του κήπου τους.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μετέβησαν στην ημι-μονοκατοικία αφού ο Μάνσφιλντ κάλεσε το 999 και είπε στο τηλεφωνητή ότι σκότωσε τη σύζυγό του που ήταν επί 40 χρόνια μαζί του το προηγούμενο βράδυ πριν προσπαθήσει να αυτοκτονήσει.

Η κυρία Μάνσφιλντ είχε αιμορραγήσει έντονα από μια “ανοιχτή χαραγμένη πληγή” 16 εκατοστών και η τραχεία της είχε αποκοπεί.

Τρία μαχαίρια και ένα σφυρί βρέθηκαν κοντά στο σώμα της.

Ο Μάνσφιλντ συνελήφθη επί τόπου ως ύποπτος για φόνο και αργότερα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τραύματα στο λαιμό και στους δύο καρπούς του.

Το δικαστήριο άκουσε ότι όταν η αστυνομία μίλησε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες του ζευγαριού μετά τη σύλληψή του, μίλησαν θετικά για τον κατηγορούμενο και την “ακλόνητη αφοσίωσή” του στη σύζυγό του.

Βρετανία: Τι είπε στην απολογία του ο 73χρονος

Ο Μάνσφιλντ είπε στη δίκη ότι η σύζυγός του, συνταξιούχος υπάλληλος, διαγνώστηκε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης το 1999, ο οποίος οδήγησε στην αφαίρεση ενός νεφρού το 2004, αλλά απολάμβανε χρόνια συνεχούς καλής υγείας.

Αυτό έλαβε τέλος τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η Dyanne πληροφορήθηκε ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της, όπως άκουσαν οι ένορκοι.

Είπε ότι μια εβδομάδα αργότερα, τους είπαν ότι ο καρκίνος είχε φτάσει στο τέταρτο στάδιο.

Βρετανία

Freepik

Το δικαστήριο στη Βρετανία άκουσε ότι ο Μάνσφιλντ είχε γράψει ένα σημείωμα που έγραφε: “Αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε”. Περιείχε επίσης οδηγίες για το πού να βρει τα κλειδιά του σπιτιού και πώς να επικοινωνήσει με την αδελφή του. Βρέθηκε επίσης ένα δεύτερο σημείωμα που απευθυνόταν στην οικογένειά του.

Έγραφε: “Λυπούμαστε που σας επιβαρύνουμε με αυτό, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν η Dyanne διαγνώστηκε με καρκίνο, κάναμε μια συμφωνία. Δεν μπορούσα να αντέξω να ζήσω χωρίς την Dyanne και… καθώς τα πράγματα χειροτέρευαν, αυτό απλώς ενίσχυσε την απόφασή μας ότι έφτασε η ώρα. Ελπίζουμε να καταλάβετε όλοι σας. Μην αναστατώνεστε πολύ. Είχαμε μια υπέροχη και ευτυχισμένη ζωή μαζί”.

Σϋμφωνα με το BBC, το δικαστήριο άκουσε ότι κανένα από τα δύο σημειώματα δεν είχε υπογραφεί από την κ. Μάνσφιλντ.

Επιχειρηματολογώντας κατά της άμεσης φυλάκισης, ο Richard Orme, συνήγορος υπεράσπισης, είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια από τη διάγνωση της γυναίκας του στο τελικό στάδιο, ο Μάνσφιλντ “βίωσε μια κόλαση”.

Ο κ. Orme πρόσθεσε: “Φοβάται ότι θα κλειστεί σε ένα στενό κελί, επειδή λέει ότι το μόνο πράγμα που του δίνει γαλήνη και παρηγοριά μετά τη διάγνωση είναι ο κήπος του”.

Σε μια δήλωση αντίκτυπου του θύματος που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ο αδελφός της κ. Μάνσφιλντ, Peter Higson, είπε: “Μου λείπει τρομερά η αδελφή μου. Ο θάνατός της δεν με συγκλόνισε, διότι ήξερα ότι ήταν πολύ άρρωστη και πονούσε πολύ. Ωστόσο, ο τρόπος του θανάτου της ήταν σοκαριστικός”.

Ο κ. Higson δήλωσε ότι κατανοεί τη “δύσκολη θέση” στην οποία βρέθηκε ο κατηγορούμενος, καθώς είχε περάσει μια παρόμοια κατάσταση με τη δική του σύζυγο.

Πρόσθεσε: “Δεν κρατάω κακία στον Γκράχαμ και θα συνεχίσω να εκτιμώ τη φιλία του στο μέλλον.

“Πιστεύω ότι ο Γκράχαμ έχει υποφέρει περισσότερο από αρκετά και δεν θα ξεπεράσει ποτέ αυτή τη δοκιμασία”.

To Top