Άρειος Πάγος: Πότε θα απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ από το Ιράν – Τι σημαίνει η απόρριψη της προσφυγής για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Αναμένεται η απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των 49 ναυτικών ομήρων από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

«Όχι» είπε το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου στην αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη για την υπόθεση που αφορά το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Lana» και το φορτίο των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που έχουν κατασχεθεί.

Πλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μετάγγιση του πετρελαίου, και να δοθεί σχετική άδεια για τη μεταφόρτωση του από το ελληνικών συμφερόντων “ICE ENERGY”. Την ίδια ώρα, αναμένεται και η απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των 49 ναυτικών ομήρων από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Οι δικαστές έκριναν ότι η ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην επίμαχη  υπόθεση. Μάλιστα, στο σκεπτικό των Αρεοπαγιτών αναφέρεται πως εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης». Κατά συνέπεια, κατέληξαν ομόφωνα οι αρεοπαγίτες,  η αίτηση αναίρεσης της επίμαχης ναυτιλιακής εταιρείας «πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Συνταξιούχος αστυνομικός-απάτη

eurokinissi

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο οδήγησε στη δέσμευση ελληνικών τάνκερ

Υπενθυμίζεται, ότι η κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ είχε οδηγήσει στη δέσμευση δυο ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων τους, καθώς κατασχέθηκαν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη τα οποία παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο. Όμως, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει η περιοχή της Κολούμπια των ΗΠΑ στο πλαίσιό της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος και κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ισχυροποιείτο οικονομικά για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

To Top