Credit Suisse: Ιστορική καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος από διακίνηση κοκαΐνης

151

 

Η Credit Suisse καταδικάστηκε για αποτυχία να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από Βούλγαρο διακινητή κοκαΐνης, στην πρώτη ποινική καταδίκη μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας.

Η ετυμηγορία, στην οποία ένας πρώην διευθυντής σχέσεων στην τράπεζα καταδικάστηκε επίσης για ξέπλυμα χρήματος, εκδόθηκε από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας το απόγευμα της Δευτέρας. Η Credit Suisse θα καταβάλει πρόστιμο 2 εκατ. ελβετικών φράγκων (2,1 εκατομμύρια δολάρια) λόγω της καταδίκης.

Η απόφαση είναι άλλο ένα πλήγμα στην ήδη αμαυρωμένη φήμη της Credit Suisse, η οποία είχε υποστηρίξει ότι τα εγκλήματα χρονολογούνται σε μια εποχή όπου τα πρότυπα συμμόρφωσης ήταν λιγότερο αυστηρά. Παλεύει με μια σειρά σκανδάλων που οδήγησαν τις μετοχές της σε χαμηλά σχεδόν ρεκόρ και μπορεί να αντιμετωπίσει μια δεύτερη ποινική δίωξη σε μια άλλη υπόθεση αργότερα αυτό το έτος.

Η υπόθεση επικρίθηκε από την Credit Suisse επειδή εξετάζεται τόσα χρόνια μετά τα επίμαχα γεγονότα. Η τράπεζα εξέφρασε την «έκπληξή της» στα τέλη του 2020, όταν οι Ελβετοί εισαγγελείς την κατηγόρησαν δημόσια για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεδομένου ότι τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα μεταξύ 2004 και 2008.

Η Credit Suisse δήλωσε σε προανάκριση ότι «απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το κληρονομικό ζήτημα που εγείρονται εναντίον της και είναι πεπεισμένη ότι ο πρώην υπάλληλος της είναι αθώος».