Διαβάστε όλο το παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό ψήφισμα ενάντια στην αύξηση της ραδιομαγνητικής ακτινοβολίας και του 5g, προς ενημέρωση και διάδοση της γνώσης, με σκοπό την ενεργή αντίδραση προς όσα μας ζημιώνουν! Όσοι θέλετε υπογράψτε το πατώντας τον ενεργό σύνδεσμο.

239

Υπάρχουν 301.136 υπογράφοντες από 215 έθνη από τις 15 Μαΐου 2022


Προς τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης
και τις κυβερνήσεις όλων των εθνών

Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι επιστήμονες, γιατροί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από (__) χώρες, ζητάμε επειγόντως να σταματήσει η ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου 5G (πέμπτης γενιάς), συμπεριλαμβανομένου του 5G από διαστημικούς δορυφόρους. Το 5G θα αυξήσει μαζικά την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) πάνω από τα δίκτυα 2G, 3G και 4G για τηλεπικοινωνίες που ήδη υπάρχουν. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων έχει αποδειχθεί επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί ένα πείραμα για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον που ορίζεται ως έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Περίληψη των κυριότερων σημείων:

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, είναι έτοιμες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αναπτύξουν το ασύρματο δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G). Αυτό πρόκειται να προσφέρει αυτό που αναγνωρίζεται ως πρωτόγνωρη κοινωνική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Θα έχουμε «έξυπνα» σπίτια, «έξυπνες» επιχειρήσεις, «έξυπνους» αυτοκινητόδρομους, «έξυπνες» πόλεις και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Σχεδόν οτιδήποτε κατέχουμε και αγοράζουμε, από ψυγεία και πλυντήρια ρούχων μέχρι κουτιά γάλακτος, βούρτσες μαλλιών και πάνες για βρέφη, θα περιέχουν κεραίες και μικροτσίπ και θα συνδέονται ασύρματα στο Διαδίκτυο. Κάθε άτομο στη Γη θα έχει άμεση πρόσβαση σε ασύρματες επικοινωνίες εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ακόμη και σε τροπικά δάση, στη μέση του ωκεανού και στην Ανταρκτική.

Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι ότι αυτό θα οδηγήσει επίσης σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Η προγραμματισμένη πυκνότητα των πομπών ραδιοσυχνοτήτων είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Εκτός από εκατομμύρια νέους σταθμούς βάσης 5G στη Γη και 20.000 νέους δορυφόρους στο διάστημα, 200 δισεκατομμύρια αντικείμενα εκπομπής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων μέχρι το 2020 και ένα τρισεκατομμύριο αντικείμενα λίγα χρόνια αργότερα. Το εμπορικό 5G σε χαμηλότερες συχνότητες και χαμηλότερες ταχύτητες αναπτύχθηκε στο Κατάρ, τη Φινλανδία και την Εσθονία στα μέσα του 2018. Η διάθεση του 5G σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (κυμάτων χιλιοστών) σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2018.

Παρά τη διαδεδομένη άρνηση, τα στοιχεία ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) είναι επιβλαβής για τη ζωή είναι ήδη συντριπτικά. Τα συσσωρευμένα κλινικά στοιχεία ασθενών και τραυματισμένων ανθρώπων, πειραματικές ενδείξεις βλάβης στο DNA, τα κύτταρα και τα συστήματα οργάνων σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων και επιδημιολογικές ενδείξεις ότι οι κύριες ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού—καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης—είναι σε μεγάλο βαθμό που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, αποτελεί μια βιβλιογραφική βάση με πάνω από 10.000 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Εάν τα σχέδια της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών για το 5G πραγματοποιηθούν, κανένα άτομο, κανένα ζώο, κανένα πουλί, κανένα έντομο και κανένα φυτό στη Γη δεν θα μπορέσει να αποφύγει την έκθεση, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, σε επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων που είναι δεκάδες έως εκατοντάδες φορές μεγαλύτεροι από αυτό που υπάρχει σήμερα, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής πουθενά στον πλανήτη. Αυτά τα σχέδια 5G απειλούν να προκαλέσουν σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους και μόνιμες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της Γης.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις δεοντολογικές επιταγές και τις διεθνείς συμφωνίες.

Το 5G θα έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση στην αναπόφευκτη, ακούσια έκθεση σε ασύρματη ακτινοβολία

Επίγειο 5G

Προκειμένου να μεταδοθούν οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η τεχνολογία 5G, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα χρησιμοποιεί κύματα χιλιοστών, τα οποία μεταδίδονται ελάχιστα μέσω στερεού υλικού. Αυτό θα απαιτήσει από κάθε μεταφορέα να εγκαθιστά σταθμούς βάσης κάθε 100 μέτρα [1] σε κάθε αστική περιοχή στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές ασύρματης τεχνολογίας, στις οποίες μια ενιαία κεραία εκπέμπει σε ευρεία περιοχή, οι σταθμοί βάσης 5G και οι συσκευές 5G θα έχουν πολλαπλές κεραίες διατεταγμένες σε “φασικές συστοιχίες” [2] , [3] που συνεργάζονται για να εκπέμπουν εστιασμένες, κατευθυνόμενες, ακτίνες που μοιάζουν με λέιζερ που παρακολουθούν η μία την άλλη.

Κάθε τηλέφωνο 5G θα περιέχει δεκάδες μικροσκοπικές κεραίες, όλες μαζί για να παρακολουθούν και να στοχεύουν μια στενά εστιασμένη δέσμη στον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έχει υιοθετήσει κανόνες [4] που επιτρέπουν την αποτελεσματική ισχύ αυτών των ακτίνων να είναι έως και 20 Watt, δέκα φορές πιο ισχυρή από τα επίπεδα που επιτρέπονται για τα τρέχοντα τηλέφωνα.

Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες κεραίες που στοχεύουν ταυτόχρονα πολλαπλές ακτίνες λέιζερ σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και τις συσκευές χρήστη στην περιοχή εξυπηρέτησης του. Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται “multiple input multiple output” ή MIMO. Οι κανόνες FCC επιτρέπουν στην αποτελεσματική ακτινοβολούμενη ισχύ των δεσμών ενός σταθμού βάσης 5G να είναι έως και 30.000 Watt ανά 100 MHz φάσματος, [2] ή ισοδύναμα 300.000 Watt ανά GHz φάσματος, δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από τα επίπεδα που επιτρέπονται για τρέχοντες σταθμούς βάσης.

Διαστημικό 5G

Τουλάχιστον πέντε εταιρείες [5] προτείνουν να παρέχουν 5G από το διάστημα από συνδυασμένους 20.000 δορυφόρους σε τροχιά χαμηλής και μεσαίας Γης που θα καλύπτουν τη Γη με ισχυρές, εστιασμένες, κατευθυνόμενες δέσμες. Κάθε δορυφόρος θα εκπέμπει κύματα χιλιοστού με αποτελεσματική ισχύ ακτινοβολίας έως και 5 εκατομμύρια Watt [6]από χιλιάδες κεραίες διατεταγμένες σε μια συστοιχία φάσεων. Αν και η ενέργεια που φθάνει στο έδαφος από τους δορυφόρους θα είναι μικρότερη από εκείνη των επίγειων κεραιών, θα ακτινοβολήσει περιοχές της Γης που δεν φθάνουν άλλοι πομποί και θα είναι επιπλέον στις επίγειες μεταδόσεις 5G από δισεκατομμύρια αντικείμενα IoT. Ακόμη πιο σημαντικό, οι δορυφόροι θα βρίσκονται στη μαγνητόσφαιρα της Γης, η οποία ασκεί σημαντική επίδραση στις ηλεκτρικές ιδιότητες της ατμόσφαιρας. Η αλλοίωση του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος της Γης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή από την ακτινοβολία από τις επίγειες κεραίες (βλ. παρακάτω).

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων έχουν ήδη αποδειχθεί

Ακόμη και πριν προταθεί το 5G, δεκάδες αναφορές και εκκλήσεις [7] από διεθνείς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης του Freiburger που υπογράφηκε από περισσότερους από 3.000 γιατρούς, ζητούσαν να σταματήσει η επέκταση της ασύρματης τεχνολογίας και να μορατόριουμ στους νέους σταθμούς βάσης. [8]

Το 2015, 215 επιστήμονες από 41 χώρες κοινοποίησαν τον συναγερμό τους στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). [9] Δήλωσαν ότι «πολλές πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι το EMF [ηλεκτρομαγνητικά πεδία] επηρεάζει τους ζωντανούς οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές». Περισσότερες από 10.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καταδεικνύουν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία από την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. [10] [11] Τα εφέ περιλαμβάνουν:

Οι επιπτώσεις στα παιδιά περιλαμβάνουν αυτισμό , [28] διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD) [29] [30] και άσθμα . [31]

Οι ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ την ανθρώπινη φυλή, καθώς υπάρχουν άφθονα στοιχεία βλάβης σε διάφορα φυτά και άγρια ​​ζώα [32] [33] και σε πειραματόζωα, συμπεριλαμβανομένων:

Έχουν επίσης καταγραφεί αρνητικές μικροβιολογικές επιδράσεις [48] .

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα το 2011 ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων των συχνοτήτων 30 kHz – 300 GHz είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) . [49] Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μελετών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τους κινδύνους καρκίνου του εγκεφάλου, υποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι αποδεδειγμένη καρκινογόνος για τον άνθρωπο [50] και πρέπει τώρα να ταξινομηθεί ως «καρκινογόνος ομάδας 1» μαζί με τον καπνό του τσιγάρου και αμίαντο.

Τα περισσότερα σύγχρονα ασύρματα σήματα είναι παλμικά διαμορφωμένα. Η βλάβη προκαλείται τόσο από το φέρον κύμα υψηλής συχνότητας όσο και από τους παλμούς χαμηλής συχνότητας. [51]

Η ανάπτυξη δορυφόρων 5G πρέπει να απαγορευτεί

Η Γη, η ιονόσφαιρα και η κατώτερη ατμόσφαιρα σχηματίζουν το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα [52] στο οποίο ζούμε. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι βιολογικοί ρυθμοί —των ανθρώπων, [53] [54] πουλιών, [55] χάμστερ, [56] και αράχνων [57] [58] — ελέγχονται από το φυσικό ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον της Γης και ότι η ευημερία όλων των οργανισμών εξαρτάται από τη σταθερότητα αυτού του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας . [59] [60] [61] [62] Το Cherry , σε μια πρωτοποριακή εργασία, [63] εξήγησε τη σημασία τουΟι συντονισμοί Schumann [64] και γιατί οι ιονόσφαιρες διαταραχές μπορούν να αλλάξουν την αρτηριακή πίεση και τη μελατονίνη και να προκαλέσουν «καρκίνο, αναπαραγωγικές, καρδιακές και νευρολογικές ασθένειες και θάνατο».

Αυτά τα στοιχεία του ηλεκτρομαγνητικού μας περιβάλλοντος έχουν ήδη αλλοιωθεί από την ακτινοβολία από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Η αρμονική ακτινοβολία της γραμμής ισχύος [65] φτάνει στην ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα της Γης, όπου ενισχύεται από τις αλληλεπιδράσεις κύματος-σωματιδίου . [66] [67] Το 1985, ο Δρ. Robert O. Becker προειδοποίησε ότι η αρμονική ακτινοβολία της γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας είχε ήδη αλλάξει τη δομή της μαγνητόσφαιρας και ότι η συνεχιζόμενη επέκταση αυτού του φαινομένου «απειλεί τη βιωσιμότητα όλης της ζωής στη Γη». [68]Η τοποθέτηση δεκάδων χιλιάδων δορυφόρων απευθείας τόσο στην ιονόσφαιρα όσο και στη μαγνητόσφαιρα, που εκπέμπουν διαμορφωμένα σήματα σε εκατομμύρια watt και εκατομμύρια συχνότητες, είναι πιθανό να αλλάξει το ηλεκτρομαγνητικό μας περιβάλλον πέρα ​​από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε. [69]

Η άτυπη παρακολούθηση έχει ήδη παράσχει στοιχεία που υποδεικνύουν σοβαρές επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα από τους περίπου 100 δορυφόρους που παρέχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες 2G και 3G από χαμηλή τροχιά από το 1998. Τέτοιες επιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο από την εξέταση των χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας στο έδαφος. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη γνώσεις από άλλους σχετικούς επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της φυσικής της ατμόσφαιρας και του βελονισμού. [70] [71] [72] [73] Η προσθήκη 20.000 δορυφόρων 5G θα μολύνει περαιτέρω το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα [74] [75] και θα μπορούσε να αλλάξει τους συντονισμούς Schumann , [76]με την οποία έχει εξελιχθεί όλη η ζωή στη Γη. Τα αποτελέσματα θα είναι καθολικά και μπορεί να είναι βαθιά καταστροφικά.

Το 5G διαφέρει ποιοτικά και ποσοτικά από το 4G

Η ιδέα ότι θα ανεχτούμε δεκάδες έως εκατοντάδες φορές περισσότερη ακτινοβολία σε χιλιοστά μήκη κύματος βασίζεται σε εσφαλμένη μοντελοποίηση του ανθρώπινου σώματος ως κελύφους γεμάτο με ομοιογενές υγρό . [77] [78] Η υπόθεση ότι τα κύματα χιλιοστών δεν διεισδύουν πέρα ​​από το δέρμα αγνοεί εντελώς τα νεύρα, [79] τα αιμοφόρα αγγεία [80] [81] και άλλες ηλεκτρικά αγώγιμες δομές που μπορούν να μεταφέρουν ρεύματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία βαθιά στο σώμα. [82] [83] [84]Ένα άλλο, δυνητικά πιο σοβαρό σφάλμα είναι ότι οι συστοιχίες φάσεων δεν είναι συνηθισμένες κεραίες. Όταν ένα συνηθισμένο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εισέρχεται στο σώμα, προκαλεί την κίνηση φορτίων και τη ροή ρευμάτων. Αλλά όταν οι εξαιρετικά σύντομοι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί εισέρχονται στο σώμα, συμβαίνει κάτι άλλο: τα ίδια τα κινούμενα φορτία γίνονται μικρές κεραίες που ακτινοβολούν ξανά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και το στέλνουν βαθύτερα στο σώμα. Αυτά τα επαναακτινοβολημένα κύματα ονομάζονται πρόδρομοι Brillouin . [85] Γίνονται σημαντικές όταν είτε η ισχύς είτε η φάση των κυμάτων αλλάζει αρκετά γρήγορα . [86] Το 5G πιθανότατα θα ικανοποιεί και τα δύο κριτήρια.

Επιπλέον, η ρηχή διείσδυση από μόνη της αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για τα μάτια και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, καθώς και για τα πολύ μικρά πλάσματα. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν μελέτες από ομοτίμους, οι οποίες προβλέπουν θερμικά δερματικά εγκαύματα [87] σε ανθρώπους από ακτινοβολία 5G και απορρόφηση συντονισμού από έντομα , [88] που απορροφούν έως και 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε χιλιοστά μήκη κύματος από ό,τι σε μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται σήμερα . Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί των ιπτάμενων εντόμων έχουν μειωθεί κατά 75-80 τοις εκατό από το 1989 ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές της φύσης, [89] η ακτινοβολία 5G θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των εντόμων παγκοσμίως. Μια μελέτη του 1986 από τον Ομ Γκάντιπροειδοποίησε ότι τα κύματα του χιλιοστού απορροφώνται έντονα από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και ότι τα συνηθισμένα ρούχα, που έχουν πάχος μεγέθους χιλιοστού, αυξάνουν την απορρόφηση ενέργειας από το δέρμα με αποτέλεσμα τύπου συντονισμού. [90] Ο Russell (2018) εξετάζει τις γνωστές επιδράσεις των κυμάτων χιλιοστού στο δέρμα, τα μάτια (συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη), τον καρδιακό ρυθμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και το DNA. [91]

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σκόπιμα αποκλείσει τις επιστημονικές αποδείξεις βλάβης

Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη του 5G ήταν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις, ενώ διάσημοι διεθνείς επιστήμονες EMF που έχουν τεκμηριώσει βιολογικές επιδράσεις σε ανθρώπους, ζώα, έντομα και φυτά και ανησυχητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον σε χιλιάδες μελέτες έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. εξαιρούνται. Ο λόγος για τις τρέχουσες ανεπαρκείς κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας είναι ότι οι συγκρούσεις συμφερόντων των φορέων θέσπισης προτύπων «λόγω των σχέσεών τους με εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή ηλεκτρικής ενέργειας υπονομεύουν την αμεροληψία που πρέπει να διέπει τη ρύθμιση των Προτύπων Δημόσιας Έκθεσης για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία». [92] Ο ομότιμος καθηγητής Martin L. Pall εκθέτει λεπτομερώς τις συγκρούσεις συμφερόντων και τους καταλόγους σημαντικών μελετών που έχουν αποκλειστεί, στοβιβλιογραφική ανασκόπηση . [93]

Η θερμική υπόθεση είναι ξεπερασμένη—απαιτούνται νέα πρότυπα ασφαλείας

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια βασίζονται στην παρωχημένη υπόθεση ότι η θέρμανση είναι η μόνη επιβλαβής επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Όπως έχουν δηλώσει οι Markov και Grigoriev , «τα σημερινά πρότυπα δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ρύπανση του περιβάλλοντος με μη ιονίζουσα ακτινοβολία». [94] Εκατοντάδες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπογράφων αυτής της έκκλησης, έχουν αποδείξει ότι πολλά διαφορετικά είδη οξειών και χρόνιων ασθενειών και τραυματισμών προκαλούνται χωρίς θέρμανση («μη θερμική επίδραση») από επίπεδα ακτινοβολίας πολύ κάτω από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.9 Οι βιολογικές επιπτώσεις συμβαίνουν ακόμη και σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ισχύος. Τα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί στα 0,02 picowatt (τρισεκατομμυριοστά του watt) ανά τετραγωνικό εκατοστό ή λιγότερο περιλαμβάνουν αλλοιωμένη γενετική δομή στο E. coli [95] και σε αρουραίους , [96] τροποποιημένο EEG στον άνθρωπο, [97] διέγερση ανάπτυξης σε φυτά φασολιών , [98] και διέγερση της ωορρηξίας στα κοτόπουλα. [99]

Για προστασία από μη θερμικές επιδράσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της έκθεσης. Το 5G θα εκθέσει τους πάντες σε πολλές περισσότερες μεταδόσεις ταυτόχρονα και συνεχώς, μέρα και νύχτα χωρίς διακοπή. Απαιτούνται νέα πρότυπα ασφαλείας και θα πρέπει να βασίζονται στη σωρευτική έκθεση και όχι μόνο στα επίπεδα ισχύοςαλλά και στη συχνότητα, το εύρος ζώνης, τη διαμόρφωση, την κυματομορφή, το πλάτος παλμού και άλλες ιδιότητες που είναι βιολογικά σημαντικές. Οι κεραίες πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένες, δημοσίως αναγνωρισμένες τοποθεσίες. Για την προστασία των ανθρώπων, οι κεραίες πρέπει να βρίσκονται μακριά από το μέρος όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι και να αποκλείονται από τα δημόσια δικαιώματα διέλευσης όπου περπατούν οι άνθρωποι. Για την προστασία της άγριας ζωής, πρέπει να αποκλείονται από καταφύγια άγριας φύσης και να ελαχιστοποιούνται αυστηρά σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης. Για την προστασία κάθε ζωής, οι δορυφόροι εμπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι περιορισμένοι σε αριθμό και να απαγορεύονται σε τροχιές χαμηλής και μεσαίας Γης. Οι συστοιχίες φάσεων πρέπει να απαγορευθούν στη Γη και στο διάστημα.

Η ακτινοβολία RF έχει τόσο οξείες όσο και χρόνιες επιπτώσεις

Η ακτινοβολία RF έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις είναι παραδείγματα μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Η αλλαγή του καρδιακού ρυθμού [100] και οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου (EEG) [101] είναι παραδείγματα άμεσων επιπτώσεων. Ένα σύνδρομο που ονομαζόταν ασθένεια ραδιοκυμάτων [102] στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) σε όλο τον κόσμο σήμερα [103] μπορεί να είναι είτε οξύ είτε χρόνιο. Ο καθηγητής Dr. Karl Hecht δημοσίευσε ένα λεπτομερές ιστορικόαπό αυτά τα σύνδρομα, που συντάχθηκε από μια ανασκόπηση περισσότερων από 1.500 ρωσικών επιστημονικών εργασιών και το κλινικό ιστορικό περισσότερων από 1.000 δικών του ασθενών στη Γερμανία. Τα αντικειμενικά ευρήματα περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, πεπτικές διαταραχές, απώλεια μαλλιών, εμβοές και δερματικό εξάνθημα. Τα υποκειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και καρδιακό πόνο. [104]

Η κατευθυντήρια γραμμή EUROPAEM EMF 2016 αναφέρει ότι το EHS αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι «εκτίθενται συνεχώς στην καθημερινή τους ζωή» σε αυξανόμενα επίπεδα EMF και ότι είναι απαραίτητη η «μείωση και πρόληψη της έκθεσης σε EMF» για την αποκατάσταση της υγείας αυτών των ασθενών. [105] Το EHS δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ασθένεια, αλλά ένας τραυματισμός από ένα τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που υπολογίζεται ήδη σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, [106] [107] και που μπορεί σύντομα να επηρεάσει τους πάντες [ 105] 108] εάν επιτρέπεται η παγκόσμια διάθεση του 5G.

Η Διεθνής Επιστημονική Διακήρυξη για το EHS και την πολλαπλή χημική ευαισθησία (MCS) , στις Βρυξέλλες, δήλωσε το 2015 ότι «η δράση είναι κόστος για την κοινωνία και δεν αποτελεί πλέον επιλογή… [Αναγνωρίζουμε ομόφωνα αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία … [απαιτείται επειγόντως] η υιοθέτηση και ιεράρχηση σημαντικών πρωτογενών μέτρων πρόληψης, για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας με προοπτική » (η έμφαση προστέθηκε). [109]

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να φροντίζουν τους πληθυσμούς που κυβερνούν

Στη βιασύνη τους να εφαρμόσουν το 5G και να ενθαρρύνουν την απεριόριστη χρήση του διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εθνικές κυβερνήσεις παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον «χωρίς φραγμούς». [110] Απαγορεύουν στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν τους περιβαλλοντικούς νόμους , [111] και «προς το συμφέρον της ταχείας και οικονομικά αποδοτικής εγκατάστασης», αφαιρώντας «περιττές επιβαρύνσεις… όπως οι διαδικασίες τοπικού σχεδιασμού [και] η ποικιλία των ειδικών ορίων στα ηλεκτρομαγνητικά εκπομπών πεδίου (EMF) και των μεθόδων που απαιτούνται για τη άθροισή τους». [112]

Οι κυβερνήσεις θεσπίζουν επίσης νόμους για να κάνουν τις ασύρματες εγκαταστάσεις επιτρεπόμενη χρήση σε όλα τα δημόσια δικαιώματα διέλευσης. [113] Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες ασύρματες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδιωτική ιδιοκτησία σε κάποια απόσταση από σπίτια και επιχειρήσεις. Ωστόσο, για να απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα μεταξύ τους, όπως απαιτείται από το 5G, θα βρίσκονται πλέον στο πεζοδρόμιο ακριβώς μπροστά από σπίτια και επιχειρήσεις και θα κλείνουν πάνω από τα κεφάλια των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων με μωρά.

Οι απαιτήσεις δημόσιας ανακοίνωσης και οι δημόσιες ακροάσεις καταργούνται. Ακόμα κι αν γινόταν ακρόαση και 100 επιστημονικοί εμπειρογνώμονες έπρεπε να καταθέσουν κατά του 5G, έχουν ψηφιστεί νόμοι που καθιστούν παράνομο για τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τη μαρτυρία τους. Η νομοθεσία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, απαγορεύει στις τοπικές κυβερνήσεις να ρυθμίζουν την ασύρματη τεχνολογία «με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων» [114] και τα δικαστήρια έχουν ανατρέψει τις ρυθμιστικές αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας απλώς και μόνο επειδή οι περισσότερες από τις δημόσιες μαρτυρίες αφορούσαν την υγεία . [115] Οι ασφαλιστές δεν θα παρέχουν κάλυψη έναντι των κινδύνων EMF, [116]Και δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το ποια οντότητα θα φέρει νομική ευθύνη για ζημιές σε ζωή, άκρα και περιουσία που προκύπτουν από την έκθεση στο 5G, είτε επίγειο είτε διαστημικό. [117]

Ελλείψει ενός συμφωνημένου ολοκληρωμένου νομικού καθεστώτος που να διέπει τις δραστηριότητες στο διάστημα, η νομική ευθύνη για αυτές τις δραστηριότητες είναι ανύπαρκτη, παρά την προοπτική ολόκληρων ηπείρων, η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί να τεθούν σε κίνδυνο από αυτές.

Παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες

Παιδιά και καθήκον φροντίδας

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού : Τα κράτη «αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στο παιδί την προστασία και τη φροντίδα που είναι απαραίτητη για την ευημερία του» (άρθρο 3), «εξασφαλίζουν… την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού » (άρθρο 6) και «λήψη των κατάλληλων μέτρων για την καταπολέμηση ασθενειών… λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τους κινδύνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης» (άρθρο 24(γ)).

Ο Κώδικας της Νυρεμβέργης (194 7 )  εφαρμόζεται σε όλα τα πειράματα σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης 5G με νέα, υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που δεν έχει δοκιμαστεί πριν από την αγορά για ασφάλεια. «Η εκούσια συναίνεση του ανθρώπινου υποκειμένου είναι απολύτως απαραίτητη» (άρθρο 1). Η έκθεση στο 5G θα είναι ακούσια. «Κανένα πείραμα δεν πρέπει να διεξάγεται, όπου υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να πιστεύουμε ότι θα προκληθεί θάνατος ή τραυματισμός αναπηρίας» (άρθρο 5). Τα ευρήματα πάνω από 10.000 επιστημονικών μελετών και οι φωνές εκατοντάδων διεθνών οργανισμώνπου αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη που έχουν υποστεί τραυματισμό λόγω αναπηρίας και έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ασύρματων τηλεπικοινωνιών, είναι «εκ των προτέρων λόγοι να πιστεύουμε ότι θα συμβεί θάνατος ή τραυματισμός λόγω αναπηρίας».

Υποχρέωση ενημέρωσης και EMF

Η Παγκόσμια Συνέλευση Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών (2012 ) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) δήλωσε ότι «[t]υπάρχει ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF)» και κάλεσε τα κράτη μέλη «να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις σχετικές διεθνείς συστάσεις για την προστασία της υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του EMF».

Η ενδιάμεση αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και την Υγεία 2004-2010 (2008): «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… [δ]σημειώνει ότι τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν τεθεί για το ευρύ κοινό είναι παρωχημένα, … προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών, τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ή τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών που έχουν υιοθετήσει, για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Αυστρία, και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ευάλωτων ομάδων, όπως π.χ. έγκυες γυναίκες, νεογέννητα μωρά και παιδιά».

Ψήφισμα 1815 (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2011) : «Λάβετε όλα τα εύλογα μέτρα για να μειώσετε την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ειδικά σε ραδιοσυχνότητες από κινητά τηλέφωνα, και ιδιαίτερα την έκθεση σε παιδιά και νέους».

περιβάλλον

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (1972): «Η απόρριψη τοξικών ουσιών… σε τέτοιες ποσότητες ή συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν την ικανότητα του περιβάλλοντος να τις καταστήσει αβλαβείς, πρέπει να σταματήσει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι σοβαρές ή δεν προκαλείται μη αναστρέψιμη ζημιά στα οικοσυστήματα» (αρχή 6).

Παγκόσμιος Χάρτης για τη Φύση (1982): «Οι δραστηριότητες που είναι πιθανό να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στη φύση πρέπει να αποφεύγονται… [Όπου] οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι δραστηριότητες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν» (άρθρο 11).

Η Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (1992): «Τα κράτη έχουν… την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχό τους δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον άλλων κρατών ή σε περιοχές πέρα ​​από τα όρια της εθνικής δικαιοδοσίας» (αρχή 2) .

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (2002): «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη… να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερες εθνικές και περιφερειακές πολιτικές απαντήσεις στις περιβαλλοντικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία» (παρ. 54(ια)).

Αφρικανική Σύμβαση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (2017): «Τα Μέρη… λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον μετριασμό και την εξάλειψη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον, ιδίως από ραδιενεργές, τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες και απόβλητα» (άρθρο 13).

Υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948): «Καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια» (άρθρο 3).

Η Παγκόσμια Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία των Γυναικών, των Παιδιών και των Εφήβων (2016-2030)  έχει ως στόχους και στόχους να «μεταμορφωθεί», επεκτείνοντας τα ευνοϊκά περιβάλλοντα· να «επιβιώσει», με τη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας. και να «ευδοκιμήσει» διασφαλίζοντας υγεία και ευημερία και μειώνοντας τους θανάτους και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Χώρος

Η Συνθήκη για το Διάστημα (1967) απαιτεί να γίνεται η χρήση του διαστήματος «έτσι ώστε να αποφεύγεται η επιβλαβής μόλυνση [του] και επίσης οι δυσμενείς αλλαγές στο περιβάλλον της Γης» (άρθρο IX)

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τη Μακροπρόθεσμη Αειφορία των Δραστηριοτήτων του Εξωτερικού Διαστήματος (2018): «Τα κράτη και οι διεθνείς διακυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους για τους ανθρώπους, την ιδιοκτησία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που σχετίζονται με την εκτόξευση, τη λειτουργία σε τροχιά και την εκ νέου είσοδος διαστημικών αντικειμένων» (οδηγία 2.2(γ)).

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις παίζουν ζάρια με τη ζωή στη Γη

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ισχυρίστηκε περίφημα ότι «ο Θεός δεν παίζει ζάρια». [118] Ωστόσο, επιδιώκοντας τη μετάδοση στη Γη και από το διάστημα του 5G, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις παίζουν απερίσκεπτα στα ζάρια με το μέλλον της ζωής στη Γη.

Η άρνηση αποδοχής και εφαρμογής σχετικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης είναι ηθικά απαράδεκτη. Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι το 5G —και ειδικά το 5G που βασίζεται στο διάστημα— αντίκειται σε αρχές που κατοχυρώνονται σε μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες.

Καλούμε τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις όλων των εθνών,

(α) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ανάπτυξη του 5G στη Γη και στο διάστημα, προκειμένου να προστατευθεί όλη η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα τα αγέννητα, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες, καθώς και το περιβάλλον·

(β) Να ακολουθούν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το ψήφισμα 1815 του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημερώνοντας τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των γιατρών, σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία (για ενήλικες και παιδιά) από την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, και γιατί πρέπει και πώς μπορούν να αποφύγουν την ασύρματη επικοινωνία και τους σταθμούς βάσης, ιδιαίτερα μέσα ή κοντά σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και χώρους εργασίας·

(γ) Να ευνοήσει και να εφαρμόσει τις ενσύρματες τηλεπικοινωνίες αντί των ασύρματων.

(δ) Να απαγορεύσει στη βιομηχανία ασύρματων/τηλεπικοινωνιών μέσω των οργανώσεων πίεσης να πείσουν αξιωματούχους να λάβουν αποφάσεις που επιτρέπουν την περαιτέρω επέκταση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επίγειου και διαστημικού 5G·

(ε) Να διοριστούν αμέσως —χωρίς βιομηχανική επιρροή— διεθνείς ομάδες ανεξάρτητων, πραγματικά αμερόληπτων επιστημόνων EMF και υγείας χωρίς σύγκρουση συμφερόντων, [119] με σκοπό τη θέσπιση νέων διεθνών προτύπων ασφάλειας για την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που δεν βασίζονται μόνο στην ισχύ επίπεδα, που λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική έκθεση και προστατεύουν από όλες τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, όχι μόνο από τις θερμικές επιπτώσεις και όχι μόνο από τις επιπτώσεις στον άνθρωπο·

(στ) Να διοριστούν άμεσα —χωρίς βιομηχανική επιρροή— διεθνείς ομάδες επιστημόνων με εξειδίκευση στα EMF, την υγεία, τη βιολογία και τη φυσική της ατμόσφαιρας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι οι χρήσεις του διαστήματος είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, τα καυσαέρια πυραύλων, τη μαύρη αιθάλη και τα διαστημικά συντρίμμια και τις επιπτώσεις τους στο όζον , [120] την υπερθέρμανση του πλανήτη , [121] την ατμόσφαιρα και τη διατήρηση της ζωής στη Γη. Όχι μόνο η επίγεια αλλά και η διαστημική τεχνολογία πρέπει να είναι βιώσιμη [122] για ενήλικες και παιδιά, ζώα και φυτά.

Απαντήστε στον Διαχειριστή Ένστασης που αναφέρεται παρακάτω,

αναφέροντας λεπτομερώς τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, ειδικά την ακτινοβολία 5G. Αυτή η ένσταση και η απάντησή σας θα είναι δημόσια διαθέσιμα στη διεύθυνση www.5gSpaceAppeal.org .

Υποβεβλημένο με σεβασμό,

Arthur Firstenberg, Διαχειριστής Εφέσεων, info@ 5gSpaceAppeal.org

Αρχικοί υπογράφοντες

ΑΦΡΙΚΗ

Lauraine Margaret Helen Vivian , PhD, Ανθρωπολογία και Ψυχιατρική. Επίτιμος Επιστημονικός Συνεργάτης, Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία. Υπογράφοντα για τη Νότια Αφρική

ΑΣΙΑ

Girish Kumar , PhD, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Βομβάης, Powai, Βομβάη, Ινδία

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Don Maisch , PhD, Ανεξάρτητος ερευνητής, συγγραφέας του «The Procrustean Approach», Lindisfarne, Τασμανία, Αυστραλία

ΕΥΡΩΠΗ

Alfonso Balmori , BSc, Master in Environmental Education, Βιολόγος. Βαγιαδολίδ,Ισπανία

Klaus Buchner , Dr. nat., Καθηγητής, Ευρωβουλευτής – Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Kompetenzinitiative zum Schutz von Mensch, Umwelt und Demokratie eV, München,Γερμανία

Daniel Favre , Dr. phil. nat., Βιολόγος, ARA (Association Romande Alerte aux Ondes Electromagnétiques),Ελβετία

Annie Sasco , MD, DrPH, SM, HDR, πρώην Επικεφαλής Ερευνητικής Μονάδας Επιδημιολογίας για την Πρόληψη του Καρκίνου στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), Λυών. πρώην Επικεφαλής του Προγράμματος Ελέγχου του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). πρώην Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Santé et de la Recherche Médicale (INSERM). Γαλλία

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Martin Pall , Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Βασικών Ιατρικών Επιστημών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κάτοικος Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α.

Kate Showers , PhD, Επιστήμη του Εδάφους, Ανώτερος Ερευνητής, Κέντρο Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Sussex, Falmer, Brighton, UK, κάτοικος Bolton-Est, Κεμπέκ, Καναδάς

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Carlos Sosa , MD, Πανεπιστήμιο Antioquia, Medellín, Κολομβία


ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ (ΑΤΟΜΙΚΟ)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ)


βιβλιογραφικές αναφορές

[1]  Ο De Grasse M. Η AT&T περιγράφει την αρχιτεκτονική δικτύου 5G. RCR Wireless News, 20 Οκτωβρίου 2016. https://www.rcrwireless.com/20161020/network-infrastructure/att-outlines-5g-network-architecture-tag4 . Πρόσβαση στις 9 Ιουλίου 2018.

[2] Hong W, Jiang ZH, Yu C, et al. Τεχνολογίες κεραίας πολλαπλών δεσμών για ασύρματες επικοινωνίες 5G. IEEE Tr Ant Prop. 2017;65(12):6231-6249. doi: 10.1109/TAP.2017.2712819.

[3] Chou HT. Μεθοδολογία Σχεδιασμού για τη Συστοιχία Κεραιών με Φάσεις Πολυδέσμης με Σχετικά Αυθαίρετη Κάλυψη. Εργασία συνεδρίου: 2017 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κεραίες και τη Διάδοση; Παρίσι, Γαλλία. doi: 10.23919/EuCAP.2017.7928095.

[4] 47 CFR § 30.202 — Όρια ισχύος.

[5] SpaceX ,  WorldVu ,  Boeing , Telesat Canada και Iridium.

[6] Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Εκκρεμεί αίτηση για εξουσιοδότηση δορυφορικού και επίγειου σταθμού. Πρόγραμμα S, Τεχνική Έκθεση. Ημερομηνία Απριλίου 2016, κατατέθηκε την 1η Μαρτίου 2017. http://licensing.fcc.gov/myibfs/download.do?attachment_key=1200245 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[7] Κυβερνήσεις και οργανισμοί που απαγορεύουν ή προειδοποιούν για την ασύρματη τεχνολογία. Ιστότοπος της Task Force για κινητά τηλέφωνα. http://www.cellphonetaskforce.org/governments-and-organizations-that-ban-or-warn-against-wireless-technology/ . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Ενημερώνεται συνεχώς.

[8] The International Doctors ́ Appeal (Freiburger Appeal). https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2021/07/Freiburger-Appeal-English.pdf . Δημοσιεύθηκε το 2012. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[9] Διεθνής έκκληση: οι επιστήμονες ζητούν προστασία από την έκθεση στο μη ιονίζον ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Διεθνής ιστότοπος EMF Scientist Appeal. https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal . Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2015. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Από τον Μάρτιο του 2018, 237 επιστήμονες EMF από 41 έθνη είχαν υπογράψει την Έκκληση.

[10] Glaser Z. Σωρευμένο ευρετήριο στη βιβλιογραφία των αναφερόμενων βιολογικών φαινομένων («επιδράσεις») και κλινικών εκδηλώσεων που αποδίδονται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων: έκθεση, συμπληρώματα (αρ. 1-9). Ενημερωτικό δελτίο BEMS (Β-1 έως Β-464), 1971-1981. http://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2018/06/Zory-Glasers-index.pdf.Πρόσβαση στις 26 Ιουνίου 2018. Έκθεση και 9 συμπληρώματα που εκδόθηκαν από το Naval Medical Research Institute, Bethesda, MD. Τμήμα Έρευνας, Γραφείο Ιατρικής & Χειρουργικής, Τμήμα Ναυτικού, Ουάσιγκτον, DC. Γραφείο Έργου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, Διοίκηση Ναυτικής Ιατρικής Έρευνας & Ανάπτυξης, Bethesda, MD; Naval Surface Weapons Center, Dahlgren, VA; και Εθνικό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία, Rockville, MD. Ευρετήριο από Julie Moore and Associates, Riverside, CA, 1984. Ο Υπολοχαγός Zorach Glaser, PhD, κατέγραψε 5.083 μελέτες, βιβλία και εκθέσεις συνεδρίων για το Ναυτικό των ΗΠΑ έως το 1981.

[11] Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sage Associates; 2012.  www.bioinitiative.org . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Η Έκθεση BioInitiative 1.470 σελίδων, που συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα 29 ειδικών, έχει εξετάσει περισσότερες από 1.800 νέες μελέτες και ενημερώνεται συνεχώς.

[12] Grigoriev Y. Βιοεπιδράσεις διαμορφωμένων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οξέα πειράματα (αποτελέσματα ρωσικών ερευνών). Annu Russ Natl Comm Non-Ionizing Radiat Protect. 2004:16-73. http://bemri.org/publications/biological-effects-of-non-ionizing-radiation/78-grigoriev-bioeffects07/file.html . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[13] Obajuluwa AO, Akinyemi AJ, Afolabi OB, et al. Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνότητας μεταβάλλει την έκφραση του γονιδίου της ακετυλοχολινεστεράσης, την εξερευνητική και συνδεδεμένη με τον κινητικό συντονισμό συμπεριφορά σε αρσενικούς αρουραίους. Toxicol Rep. 2017;4:530-534. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221475001730063X/pdfft?md5=0af5af76124b1f89f6d23c90c5c7764f&pid=1-s2.0-S221747506 _ Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[14] Volkow ND, Tomasi D, Wang GJ, et al. Επιδράσεις της έκθεσης σήματος ραδιοσυχνοτήτων κινητού τηλεφώνου στον μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο. ΤΖΑΜΑ. 2012; 305(8):808-813. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184892 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[15] Eghlidospour M, Ghanbari A, Mortazavi S, Azari H. Επιδράσεις της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες που εκπέμπονται από ένα κινητό τηλέφωνο GSM στον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση των νευρικών βλαστοκυττάρων. Anat Cell Biol. 2017; 50 (2): 115-123. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509895 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[16] Hardell L, Carlberg C. Κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και ο κίνδυνος για όγκους στον εγκέφαλο. Int J Oncol.2009;35(1):5-17. https://www.spandidos-publications.com/ijo/35/1/5/download . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[17] Bandara P, Weller S. Καρδιαγγειακή νόσος: Ώρα να εντοπιστούν οι αναδυόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου. Eur J Prev Cardiol. 2017;24(17):1819-1823. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487317734898 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[18] Deshmukh P et al. Γνωστική εξασθένηση και νευρογονοτοξικές επιδράσεις σε αρουραίους που εκτίθενται σε χαμηλής έντασης ακτινοβολία μικροκυμάτων. Int J Toxicol. 2015; 34 (3): 284-290. doi: 10.1177/1091581815574348.

[19] Zothansiama, Zosangzuali M, Lalramdinpuii M, Jagetia GC. Επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στη βλάβη του DNA και στα αντιοξειδωτικά σε λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος ανθρώπων που κατοικούν κοντά σε σταθμούς βάσης κινητών τηλεφώνων. Electromag Biol Med. 2017; 36 (3): 295-305. doi: 10.1080/15368378.2017.1350584.

[20] Zwamborn A, Vossen S, van Leersum B, Ouwens M, Mäkel W. Επιδράσεις των πεδίων ραδιοσυχνοτήτων του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας στην ευημερία και τις γνωστικές λειτουργίες ανθρώπινων υποκειμένων με και χωρίς υποκειμενικά παράπονα. Έκθεση TNO FEL-03-C148. Χάγη: Εργαστήριο Φυσικής και Ηλεκτρονικής TNO. 2003. http://www.milieugezondheid.be/dossiers/gsm/TNO_rapport_Nederland_sept_2003.pdf .
Πρόσβαση στις 16 Ιουνίου 2018.

[21] Havas M. Όταν η θεωρία και η παρατήρηση συγκρούονται: Μπορεί η μη ιονίζουσα ακτινοβολία να προκαλέσει καρκίνο; Ρύπανση περιβάλλοντος. 2017; 221:501-505. doi: 10.1016/j.envpol.2016.10.018.

[22] Narayanan SN, Kumar RS, Potu BK, Nayak S, Mailankot M. Απόδοση χωρικής μνήμης αρουραίων Wistar που εκτέθηκαν σε κινητό τηλέφωνο. Κλινικές. 2009; 64 (3): 231-234. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2666459 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[23] Houston BJ, Nixon B, King BV, De Iuliis GN, Aitken RJ. Οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στη λειτουργία του σπέρματος. Αναπαραγωγή. 2016;152(6):R263-R266. http://www.reproduction-online.org/content/152/6/R263.long . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[24] Han J, Cao Z, Liu X, Zhang W, Zhang S. Επίδραση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πρώιμης εγκυμοσύνης στη διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου. Wei Sheng Yan Jiu. 2010;39(3):349-52 (στα κινέζικα). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20568468 .

[25] Salford LG, Brun AE, Eberhardt JL, Malmgren L, Persson BRR. Βλάβη νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο θηλαστικών μετά από έκθεση σε μικροκύματα από κινητά τηλέφωνα GSM. Περιβαλλοντική Προοπτική Υγείας. 2003, 111(7):881-883. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/pdf/ehp0111-000881.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[26] Milham S. Στοιχεία ότι ο βρώμικος ηλεκτρισμός προκαλεί τις παγκόσμιες επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (1): 75-78. doi: 10.3109/15368378.2013.783853.

[27] Yakymenko I, Tsybulin O, Sidorik E, Henshel D, Kyrylenko O, Kyrylenko S. Οξειδωτικοί μηχανισμοί βιολογικής δραστηριότητας ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής έντασης. Electromagn Biol Med. 2016; 35 (2): 186-202. doi: 10.3109/15368378.2015.1043557.

[28] Herbert M, Sage C. Ευρήματα στον αυτισμό (ASD) σύμφωνα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) και την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR). Στο: Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sec. 20. Sage Associates; 2012. http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec20_2012_Findings_in_Autism.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[29] Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση στη χρήση κινητού τηλεφώνου και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Epidemiology 2008;19: 523–529. http://www.wifiinschools.com/uploads/3/0/4/2/3042232/divan_08_prenatal_postnatal
_cell_phone_use.pdf
 . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[30] Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Χρήση κινητού τηλεφώνου και προβλήματα συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά. J Epidemiol Community Health. 2010; 66(6):524-529. doi: 10.1136/jech.2010.115402. Πρόσβαση στις 16 Ιουλίου 2018.

[31] Li DK, Chen H, Odouli R. Η έκθεση της μητέρας σε μαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με τον κίνδυνο άσθματος στους απογόνους. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011; 165 (10): 945-950. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1107612 . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[32] Warnke U. Bees, Birds and Mankind: Destroying Nature από το «Electrosmog». Πρωτοβουλία Αρμοδιότητας για την Προστασία της Ανθρωπότητας, του Περιβάλλοντος και της Δημοκρατίας. 2009.  http://www.bemri.org/publications/wildlife-and-plants/1-birds-bees-and-mankind/file.html . Πρόσβαση στις 11 Μαρτίου 2020.

[33] Balmori A. Ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από τηλεφωνικούς ιστούς. Επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή. Η παθοφυσιολογία. 2009; 16:191-199. doi:10.1016/j.pathophys.2009.01.007. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[34] Cammaerts MC, Johansson O. Τα μυρμήγκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για να αποκαλύψουν τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από ορισμένες ασύρματες συσκευές. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (4): 282-288. doi: 10.3109/15368378.2013.817336.

[35] Broomhall M. Έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την έξοδο ειδών από την περιοχή Mt. Nardi της περιοχής παγκόσμιας κληρονομιάς του Εθνικού Πάρκου Nightcap κατά τη διάρκεια μιας 15ετούς περιόδου (2000-2015). Έκθεση για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Mt-Nardi-Wildlife-Report-to-UNESCO-FINAL.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[36] Κόρδας Δ. Πουλιά και Δέντρα της Βόρειας Ελλάδας: Αλλαγές από την έλευση του 4G Wireless. 2017. https://einarflydal.files.wordpress.com/2017/08/kordas-birds-and-trees-of-northern-greece-2017-final.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[37] Waldmann-Selsam C, Balmori-de la Puente A, Breunig H, Balmori A. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων τραυματίζει δέντρα γύρω από τους σταθμούς βάσης κινητών τηλεφώνων. Sci Total Environ. 2016; 572:554-569. doi: 10.1016/j.scitotenv.2016.08.045.

[38] Balmori A. Εφέ ιστού κινητού τηλεφώνου σε γυρίνους κοινούς βατράχους (Rana temporaria): Η πόλη μετατράπηκε σε εργαστήριο. Electromagn Biol Med. 2010(1-2):31-35. doi: 10.3109/15368371003685363.

[39] Μαργαρίτης LH, Manta AK, Kokkaliaris KD, et al. Drosophila oogenesis ως βιοδείκτης που ανταποκρίνεται σε πηγές EMF. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (3): 165-189. doi: 10.3109/15368378.2013.800102.

[40] Kumar NR, Sangwan S, Badotra P. Η έκθεση σε ακτινοβολίες κινητών τηλεφώνων προκαλεί βιοχημικές αλλαγές στις εργάτριες μέλισσες. Toxicol Int. 2011; 18 (1): 70-72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3052591 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[41] Balmori A. Efectos de las radiaciones electromagnéticas de la telefonía móvil sobre los insectos.Ecosistemas. 2006, 15 (1): 87-95. https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/ download/520/495 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[42] Balmori A. Η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στα άγρια ​​θηλαστικά: Ένα νέο «δηλητήριο» με αργή επίδραση στη φύση; Περιβαλλοντολόγος. 2010; 30 (1): 90-97. doi: 10.1007/s10669-009-9248-y

[43] Magras IN, Xenos TD. Αλλαγές που προκαλούνται από την ραδιοσυχνική ακτινοβολία στην προγεννητική ανάπτυξη ποντικών. Bioelectromagnetics 1997; 18(6): 455-461. http://collectiveactionquebec.com/uploads/8/0/9/7/80976394/exhibit_r-62_magras_mice_study.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[44] Otitoloju AA, Osunkalu VO, Oduware R, et al. Αιματολογικές επιδράσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από σταθμούς βάσης GSM σε τέσσερις διαδοχικές γενιές (F1 – F4) αλμπίνο ποντικών, Musculus. J Environ Occup Sci. 2012; 1 (1): 17-22. https://www.ejmanager.com/mnstemps/62/62-1332160631.pdf?t=1532966199 . Πρόσβαση στις 30 Ιουλίου 2018.

[45] Magone I. Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον ραδιοφωνικό σταθμό Skrunda στις καλλιέργειες Spirodela polyrhiza (L.) Schleiden. Sci Total Environ. 1996, 180(1):75-80. doi: 0048-9697(95)04922-3.

[46] Nittby H, Brun A, Strömblad S, et al. Μη θερμικά GSM RF και ELF EMF επιδράσεις στη διαπερατότητα BBB αρουραίου. Περιβαλλοντολόγος. 2011; 31 (2): 140-148. doi: 10.1007/s10669-011-9307-z.

[47] Haggerty K. Δυσμενής επίδραση του υποβάθρου ραδιοσυχνοτήτων σε τρεμάμενα σπορόφυτα ασπέν: Προκαταρκτικές παρατηρήσεις. International Journal of Forestry Research. 2010; Αναγνωριστικό άρθρου 836278. http://downloads.hindawi.com/journals/ijfr/2010/836278.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[48] ​​Taheri M, Mortazavi SM, Moradi M, et al. Αξιολόγηση της επίδρασης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από δρομολογητή Wi-Fi και προσομοιωτή κινητού τηλεφώνου στην αντιβακτηριακή ευαισθησία των παθογόνων βακτηρίων Listeria monocytogenes και Escherichia coli. Απόκριση δόσης. 2017; 15(1):1559325816688527. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298474 . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[49] Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο. Μη ιονίζουσα ακτινοβολία, μέρος 2: ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων. Στο: Μονογραφίες IARC σχετικά με την αξιολόγηση των καρκινογόνων κινδύνων για τον άνθρωπο. Τόμος 102. Λυών, Γαλλία: WHO Press; 2013.  http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol102/mono102.pdf . Πρόσβαση στις 2 Ιουλίου 2018.

[50] Carlberg M, Hardell L. Αξιολόγηση της χρήσης κινητού και ασύρματου τηλεφώνου και του κινδύνου γλοιώματος χρησιμοποιώντας τις απόψεις του Bradford Hill από το 1965 σχετικά με τη συσχέτιση και την αιτιότητα. Biomed Res Int. 2017:9218486. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376454 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[51] Blackman CF. Στοιχεία για διακοπή από το σήμα διαμόρφωσης. Στο: Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sec. 15. Sage Associates; 2012. http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec15_2007_Modulation_Blackman.pdf . Πρόσβαση στις 19 Ιουνίου 2018.

[52] Williams ER. Το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα: μια ανασκόπηση. Atmos Res. 2009; 91 (2): 140-152. doi:10.1016/j.atmosres.2008.05.018.

[53] Wever R. Ανθρώπινοι κιρκάδιοι ρυθμοί υπό την επίδραση ασθενών ηλεκτρικών πεδίων και οι διαφορετικές πτυχές αυτών των μελετών. Int J Biometeorol. 1973, 17(3):227-232. www.vitatec.com/docs/referenz-umgebungsstrahlung/wever-1973.pdf. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[54] Wever R. ELF-επιδράσεις σε ανθρώπινους κιρκαδικούς ρυθμούς. Στο: ELF και VLF Electromagnetic Field Effects. (Persinger M, ed.) New York: Plenum; 1974:101-144.

[55] Engels S, Schneider NL, Lefeldt N, et al. Ο ανθρωπογενής ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος διαταράσσει τον προσανατολισμό της μαγνητικής πυξίδας σε ένα αποδημητικό πουλί. Φύση. 2014;509:353-356. doi:10.1038/nature13290.

[56] Ludwig W, Mecke R. Wirkung künstlicher Atmospherics auf Säuger. Archiv für Meteorologie, Geophysik und Bioklimatologie Serie B (Archives for Meteorology Geophysics and Bioclimatology Series B Theoretical and Applied Climatology). 1968, 16(2-3):251-261. doi:10.1007/BF02243273.

[57] Morley EL, Robert D. Τα ηλεκτρικά πεδία προκαλούν αερόστατο σε αράχνες. Τρέχουσα Βιολογία. 2018; 28:1-7. https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(18)30693-6.pdf . Πρόσβαση στις 14 Ιουλίου 2018.

[58] Weber J. Die Spinnen sind Deuter des kommenden Wetters (Οι αράχνες είναι προβλέψεις του ερχόμενου καιρού). 1800; Landshut, Γερμανία. «Το ηλεκτρικό υλικό λειτουργεί πάντα στην ατμόσφαιρα. καμία εποχή δεν μπορεί να καθυστερήσει τη δράση του. Οι επιπτώσεις του στον καιρό είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητες. οι αράχνες το αντιλαμβάνονται και αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα».

[59] König H. Βιολογικές επιδράσεις ηλεκτρικών φαινομένων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας στην ατμόσφαιρα. J Interdiscipl Cycle Res. 2(3):317-323. www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09291017109359276 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[60] Sulman F. The Effect of Air Ionization, Electric Fields, Atmospherics, and Other Electric Phenomena On Man and Animal. Αμερικάνικη σειρά διαλέξεων. Τόμος 1029. Springfield, Ill: Thomas; 1980.

[61] König HL, Krüger, AP, Lang S, Sönning, W. Biologic Effects of Environmental Electromagnetism. Νέα Υόρκη: Springer-Verlag; 1981. doi: 10.1007/978-1-4612-5859-9.

[62] Sazanova E, Sazanov A, Sergeenko N, Ionova V, Varakin Y. Επίδραση ηλεκτρομαγνητικών συντονισμών κοντά στη γη στο ανθρώπινο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα σε χρόνο ηλιογεωφυσικών διαταραχών. Πρόοδος στην Έρευνα Ηλεκτρομαγνητικής Συμπόσιο. Αύγουστος 2013:1661-1665.

[63] Συντονισμοί Cherry N. Schumann, ένας εύλογος βιοφυσικός μηχανισμός για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία της ηλιακής/γεωμαγνητικής δραστηριότητας. Φυσικοί κίνδυνοι. 2002;26(3):279-331. doi:10.1023/A:1015637127504.

[64] Συντονισμοί Polk C. Schumann. Στο Volland H, ed. Εγχειρίδιο CRC Ατμόσφαιρας. Τομ. 1. Boca Raton, Fla: CRC Press; 1982:111-178. https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.132044/2015.132044.Crc-Handbook-Of-Atmospherics-Vol-1#page/n115/mode/2up/search/polk. Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018 .

[65] Park C, Helliwell R. Μαγνητοσφαιρικές επιδράσεις της ακτινοβολίας της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιστήμη. 1978, 200 (4343): 727-730. doi:10.1126/science.200.4343.727.

[66] Bullough K, Kaiser TR, Strangeways HJ. Μη σκόπιμα ανθρωπογενή φαινόμενα τροποποίησης στη μαγνητόσφαιρα. J Atm Terr Phys. 1985;47(12):1211-1223.

[67] Luette JP, Park CG, Helliwell RA. Ο έλεγχος της μαγνητόσφαιρας με ακτινοβολία γραμμής ισχύος. J Geophys Res. 1979, 84:2657-2660.

[68] Becker RO, Selden G. The Body Electric: Electromagnetism and the Foundation of Life. Νέα Υόρκη: Morrow; 1985:325-326.

[69] Firstenberg A. Πλανητική έκτακτη ανάγκη. Ιστότοπος της Task Force για κινητά τηλέφωνα. http://www.cellphonetaskforce.org/planetary-emergency . Δημοσιεύθηκε το 2018. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[70] Becker RO. Το βασικό σύστημα μετάδοσης και ελέγχου βιολογικών δεδομένων επηρεασμένο από ηλεκτρικές δυνάμεις. Ann NY Acad Sci. 1974, 238:236-241. doi: 10.1111/j.1749-6632.1974.tb26793.x.

[71] Maxey ES, Beal JB. Η ηλεκτροφυσιολογία του βελονισμού; Πώς τα επίγεια ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία επηρεάζουν τις ανταλλαγές ενέργειας ιόντων αέρα μέσω των σημείων βελονισμού. International Journal of Biometeorology. 1975, 19 (Supp. 1):124. doi:10.1007/BF01737335.

[72] Ćosić I, Cvetković D, Fang Q, Jovanov E, Lazoura H. Ανθρώπινες ηλεκτροφυσιολογικές αποκρίσεις σήματος στον συντονισμό ELFSchumann και τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Συναλλαγές FME. 2006; 34:93-103. http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1450-8230/2006/1450-82300602093C.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουλίου 2018.

[73] Cohen M, Behrenbruch C, Ćosić I. Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεσημβρινών του βελονισμού, των συντονισμών γης-ιονόσφαιρας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας; Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοηλεκτρομαγνητισμού, Μελβούρνη, Αυστραλία. 1998:173-174. doi: 10.1109/ICBEM.1998.666451.

[74] Chevalier G, Mori K, Oschman JL. Η επίδραση της γείωσης (γείωσης) στην ανθρώπινη φυσιολογία. Ευρωπαϊκή Βιολογία και Βιοηλεκτρομαγνητική. Ιανουάριος 2006:600-621. http://162.214.7.219/~earthio0/wp-content/uploads/2016/07/Effects-of-Earthing-on-Human-Physiology-Part-1.pdf . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. «Τα εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα EEG, EMG και BVP καταδεικνύουν ότι η αποκατάσταση του φυσικού ηλεκτρικού δυναμικού της γης στο ανθρώπινο σώμα (γείωση) επηρεάζει γρήγορα τις ανθρώπινες ηλεκτροφυσιολογικές και φυσιολογικές παραμέτρους. Η εξαιρετική ταχύτητα αυτών των αλλαγών υποδηλώνει έναν φυσικό/βιοηλεκτρικό μηχανισμό παρά μια βιοχημική αλλαγή».

[75] Firstenberg A. Earth’s Electric Envelope. Στο: The Invisible Rainbow: A History of Electricity and Life. Santa Fe, NM: AGB Press; 2017: 113-131.

[76] Cannon PS, Rycroft MJ. Διακυμάνσεις συχνότητας συντονισμού Schumann κατά τη διάρκεια ξαφνικών ιονοσφαιρικών διαταραχών. J Atmos Sol Terr Phys. 1982;44(2):201-206. doi:10.1016/0021-9169(82)90124-6.

[77] Τεχνική Έκθεση. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων. 2007:7. http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/125900_125999/125914/07.00.00_60/
tr_125914v070000p.pdf
 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. “Το Specific Anthropomorphic Mannequin (SAM) χρησιμοποιείται για μετρήσεις απόδοσης ακτινοβολίας [και είναι] γεμάτο με υγρό προσομοίωσης ιστού.”

[78] Έρευνα για την τεχνολογία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις οδηγίες προστασίας ραδιοσυχνοτήτων. Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας, Τόκιο. http://emc.nict.go.jp/bio/phantom/index_e.html . Πρόσβαση στις 18 Ιουλίου 2018. “Το SAR μετριέται γεμίζοντας υγρό φάντασμα που έχει τις ίδιες ηλεκτρικές ιδιότητες με αυτές του ανθρώπινου σώματος σε ένα δοχείο που έχει σχήμα ανθρώπινου σώματος και σαρώνοντας το εσωτερικό του χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή SAR.”

[79] Becker RO, Marino AA. Ηλεκτρομαγνητισμός και Ζωή. Albany: State University of New York Press; 1982:39. “Τα στοιχεία φαίνονται να είναι αρκετά πειστικά ότι υπάρχουν σταθερά ηλεκτρικά ρεύματα συνεχούς ρεύματος που ρέουν έξω από τους νευρώνες σε ολόκληρο το νευρικό σύστημα.”

[80] Nordenström B. Βιολογικά κλειστά ηλεκτρικά κυκλώματα. Στοκχόλμη: Nordic Medical Publications; 1983.

[81] Nordenström B. Επίδραση βιολογικά κλειστών ηλεκτρικών κυκλωμάτων (BCEC) στη δομή και τη λειτουργία. Integr Physiol Behav Sci. 1992, 27(4):285-303. doi:10.1007/BF02691165.

[82] Devyatkov ND, ed. Μη θερμικές επιδράσεις ακτινοβολίας χιλιοστών. Μόσχα: ΕΣΣΔ Ακαδ. Sci.; 1981 (Ρωσικά).

[83] Devyatkov ND, Golant MB, Betskiy OV. Κύματα χιλιοστών και ο ρόλος τους στις διαδικασίες της ζωής. (Millimetrovye volny i ikh roll’ v protsessakh zhiznedeyatel’nosti). Μόσχα: Radio i svyaz’ (Ραδιόφωνο και Επικοινωνία). 1991 (ρωσικά).

[84] Betskii OV. Βιολογικές επιδράσεις κυμάτων χιλιοστού χαμηλής έντασης (Επισκόπηση). Journal of Biomedical Electronics. 2015 (1): 31-47. http://www.radiotec.ru/article/15678 . Πρόσβαση στις 31 Ιουλίου 2018.

[85] Albanese R, Blaschak J, Medina R, Penn J. Υπερσύντομα ηλεκτρομαγνητικά σήματα: Βιοφυσικά ερωτήματα, θέματα ασφάλειας και ιατρικές ευκαιρίες», Aviat Space Environ Med. 1994;65(5 Supp):A116-A120. http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a282990.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[86] Pepe D, Aluigi L, Zito D. Μονόκυκλοι παλμοί κάτω από 100 ps για επικοινωνίες UWB 5G. 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κεραιών και Διάδοσης (EuCAP). 2016; 1-4. doi: 10.1109/EuCAP.2016.7481123.

[87] Nasim I, Kim S. Ανθρώπινη έκθεση σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων σε κατερχόμενη ζεύξη 5G. arXiv:1711.03683v1.https://arxiv.org/pdf/1711.03683. Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[88] Thielens A, Bell D, Mortimore DB. Έκθεση εντόμων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων από 2 έως 120 GHz. Φύση/Επιστημονικές Εκθέσεις. 2018; 8:3924. https://www.nature.com/articles/s41598-018-22271-3.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[89] Hallmann CA, Sorg M, Jongejans E. Περισσότερο από 75 τοις εκατό μειώνεται σε 27 χρόνια στη συνολική βιομάζα ιπτάμενων εντόμων σε προστατευόμενες περιοχές. PLOS One. 2017; 12(10):e0185809. http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185809&type=printable . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[90] Gandhi O, Riazi A. Απορρόφηση κυμάτων χιλιοστού από τον άνθρωπο και οι βιολογικές της επιπτώσεις. IEEE Trans Microw Theory Tech. 1986, 34(2):228-235. doi:10.1109/TMTT.1986.1133316.

[91] Russell CL. Επέκταση ασύρματων τηλεπικοινωνιών 5G: επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Environ Res 2018;165:484-495. https://zero5g.com/wp-content/uploads/2018/07/5-G-wireless-telecommunications-expansion-Public-health-and-environmental-implications-Cindy-L.-russell.pdf . Πρόσβαση στις 1 Νοεμβρίου 2018.

[92] Hardell L. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και υγεία—ένα σκληρό καρύδι (ανασκόπηση). Int J Oncol. 2017; 51:405-413. doi:10.3892/ijo.2017.4046.

[93] Pall M. 5G: Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία της ΕΕ, των ΗΠΑ και της διεθνούς υγείας: Απαραίτητα στοιχεία για οκτώ διαφορετικούς τύπους μεγάλης βλάβης που προκαλούνται από την έκθεση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (EMF) και τον μηχανισμό που τις προκαλεί. Ευρωπαϊκή Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής. http://www.5gappeal.eu/wp-content/uploads/2018/06/pall_2018.pdf . Δημοσιεύθηκε Μάιος 2018. Πρόσβαση στις 22 Ιουνίου 2018.

[94] Markov M, Grigoriev Y. Τεχνολογία Wi-Fi: Ένα ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πείραμα για την υγεία της ανθρωπότητας, Electromagn Biol Med. 2013; 32 (2): 200-208. http://www.avaate.org/IMG/pdf/Wi-fi_Technology_-_An_Uncontrolled_Global_Experiment_on_the_Health_of_Mankind_-_Marko_Markov_Yuri_G._Grigoriev.pdf . Πρόσβαση στις 23 Ιουνίου 2018.

[95] Belyaev I, Alipov Y, Shcheglov V, Polunin V, Aizenberg O. Συνεργατική απόκριση κυττάρων Escherichia coli στην επίδραση συντονισμού κυμάτων χιλιοστού σε εξαιρετικά χαμηλή ένταση. Electromagn Biol Med. 1994, 13(1):53-66. doi: 10.3109/15368379409030698.

[96] Belyaev I. Μη θερμικές βιολογικές επιδράσεις των μικροκυμάτων: Τρέχουσα γνώση, περαιτέρω προοπτική και επείγουσες ανάγκες. Electromagn Biol Med. 2005;24(3):375-403. doi: 10.1080/15368370500381844.

[97] Bise W. Επιδράσεις χαμηλής ισχύος ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Physiol Chem Phys. 1978, 10(5):387-398.

[98] Brauer I. Experimentelle Untersuchungen über die Wirkung von Meterwellen verschiedener Feldstärke auf das Teilungswachstum der Pflanzen. Χρωμόσωμα. 1950, 3(1):483-509. doi:10.1007/BF00319492.

[99] Kondra P, Smith W, Hodgson G, Bragg D, Gavora J, Hamid M. Ανάπτυξη και αναπαραγωγή κοτόπουλων που υποβάλλονται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων. Can J Anim Sci. 1970, 50(3):639-644. doi: 10.4141/cjas70-087.

[100] Frey AH, Seifert E. Ρυθμισμένος παλμός ενεργειακός φωτισμός UHF της καρδιάς που σχετίζεται με αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό. Επιστήμες της Ζωής. 1968; 7 (10 Μέρος 2): 505-512. doi: 10.1016/0024-3205(68)90068-4.

[101] Mann K, Röschke J. Επιδράσεις παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλής συχνότητας στον ανθρώπινο ύπνο. Νευροψυχοβιολογία. 1996, 33(1):41-47. doi: 10.1159/000119247.

[102] Tiagin NV. Κλινικές πτυχές της έκθεσης σε ακτινοβολία μικροκυμάτων. Μόσχα: Meditsina; 1971 (Ρωσικά).

[103] Belpomme D, Campagnac C, Irigaray P. Αξιόπιστοι βιοδείκτες ασθένειας που χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν την ηλεκτρουπερευαισθησία και την πολλαπλή χημική ευαισθησία ως δύο αιτιοπαθογόνες πτυχές μιας μοναδικής παθολογικής διαταραχής. Rev Environ Health 2015;30(4):251–271. https://www.jrseco.com/wp-content/uploads/Belpomme-Environmental-health-2015.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[104] Hecht K. Επιπτώσεις στην υγεία της μακροπρόθεσμης έκθεσης στο ηλεκτρόσμο. Πρωτοβουλία Αρμοδιότητας για την Προστασία της Ανθρωπότητας, του Περιβάλλοντος και της Δημοκρατίας. 2016: 16, 42-46. https://kompetenzinitiative.com/wp-content/uploads/2019/08/KI_Brochure-6_K_Hecht_web.pdf . Πρόσβαση στις 19 Νοεμβρίου 2019.

[105] Belyaev I, Dean A, Eger H, et al. Κατευθυντήρια γραμμή EMF EUROPAEM 2016 για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων υγείας και ασθενειών που σχετίζονται με το EMF. Rev Environ Health. 2016; 31 (3): 363-397. doi:10.1515/reveh-2016-0011.

[106] Schreier N, Huss A, Röösli M. Ο επιπολασμός των συμπτωμάτων που αποδίδονται στην έκθεση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο: Μια διατομεακή αντιπροσωπευτική έρευνα στην Ελβετία. Soz Praventivmed. 2006; 51 (4): 202-209. doi:10.1007/s00038-006-5061-2. Πρόσβαση στις 16 Ιουλίου 2018.

[107] Schroeder E. Stakeholder-Perspektiven zur Novellierung der 26. BImSchV: Ergebnisse der bundesweitenTelefonumfrage im Auftrag des Bundesamtes für Strahlenschutz (Έκθεση σχετικά με τις προοπτικές των ενδιαφερόμενων μερών με εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας 26th Ακτινοπροστασία). Schr/bba 04.02.26536.020. Μόναχο, Γερμανία. 2002 (γερμανικά).  https://www.bfs.de/SharedDocs/Downloads/BfS/DE/berichte/emf/befuerchtungen.pdf?__blob=publicationFile&v=3 . Πρόσβαση στις 19 Ιουλίου 2018.

[108] Hallberg Ö, Oberfeld G. Επιστολή προς τον εκδότη: Θα γίνουμε όλοι ηλεκτροευαίσθητοι; Electromagn Biol Med.2006;25:189-191. https://www.criirem.org/wp-content/uploads/2006/03/ehs2006_hallbergoberfeld.pdf . Πρόσβαση στις 22 Ιουνίου 2018.

[109] Διεθνής Επιστημονική Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία και την Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία. Ινστιτούτο ECRI.  http://eceri-institute.org/fichiers/ 1441982765_Statement_EN_DEFINITIF.pdf . Δημοσιεύθηκε το 2015. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[110] Κατάργηση εμποδίων εισόδου, 47 USC § 253. https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/USCODE-2015-title47/pdf/USCODE-2015-title47-chap5-subchapII-partII-sec253. pdf ; 5G για την Ευρώπη: Ένα σχέδιο δράσης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 2016.  http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17131 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[111] Ομοσπονδιακό Μητρώο – Κανόνες και Κανονισμοί. 47 CFR Μέρος 1 [WT Docket No 17–79; FCC 18–30] Επιτάχυνση της ανάπτυξης ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης με την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις σε υποδομές. 2018; 83(86) . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[112] 5G για την Ευρώπη: Ένα σχέδιο δράσης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 2016. http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17131 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[113] PCIA – The Wireless Infrastructure Association. Υπόδειγμα διάταξης εγκατάστασης ασύρματων τηλεπικοινωνιών. 2012.  https://wia.org/wp- content/uploads/Advocacy_Docs/PCIA_Model_Zoning_Ordinance_June_2012.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[114] Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, 47 USC § 332(c)(7)(B)(iv). https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/USCODE-2016-title47/pdf/USCODE-2016-title47-chap5-subchapIII-partI-sec332.pdf : «Καμία πολιτεία ή τοπική κυβέρνηση ή όργανο αυτής δεν μπορεί να ρυθμίζει προσωπικά εγκαταστάσεις ασύρματης υπηρεσίας με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων στο βαθμό που οι εγκαταστάσεις αυτές συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της [Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών] σχετικά με τέτοιες εκπομπές.» Τα δικαστήρια έχουν ανατρέψει ρυθμιστικές αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας απλώς και μόνο επειδή οι περισσότερες από τις δημόσιες μαρτυρίες αφορούσαν την υγεία.

[115] Cellular Telephone Company v. Town of Oyster Bay, 166 F.3d 490, 495 (2nd Cir. 1999). https://openjurist.org/166/f3d/490/cellular-telephone-company-at-v-town-of-oyster-bay . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.; T-Mobile Northeast LLC εναντίον Loudoun County Bd. of Sup’rs, 903 F.Supp.2d 385, 407 (EDVa. 2012). https://caselaw.findlaw.com/us-4th-circuit/1662394.html . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[116] Vogel G. A Coming Storm For Wireless; TalkMarkets. Ιούλιος 2017.  http://talkmarkets.com/content/stocks–equities/a-coming-storm-for-wireless?post=143501&page=2 . Πρόσβαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.

[117] Swiss Re: SONAR – Νέες αναδυόμενες πληροφορίες κινδύνου. Ιούλιος 2014:22. http://media.swissre.com/documents/SONAR_2014.pdf . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. «Το αυξανόμενο επίπεδο διασύνδεσης και η αυξανόμενη επικράτηση των ψηφιακών συστημάτων διεύθυνσης και ανάδρασης προκαλούν επίσης νέες ευπάθειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κλιμακωτά φαινόμενα με πολλαπλές ζημιές, καθώς και μακροχρόνιες διακοπές, εάν τα προβλήματα αποδεικνύονταν περίπλοκα ή/και δύσκολο να επιδιορθωθούν. Η διασύνδεση και η μόνιμη παραγωγή δεδομένων προκαλούν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων και η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί επίσης να αυξηθεί».

[118] Albert Einstein, επιστολή προς τον Max Born, 4 Δεκεμβρίου 1926.

[119] Συγκρούσεις συμφερόντων έχουν προκύψει συχνά στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η Επιτροπή της ΕΕ (2008/721/ΕΚ) διόρισε μέλη υποστηρικτικά της βιομηχανίας για το SCENIHR , τα οποία υπέβαλαν στην ΕΕ μια παραπλανητική έκθεση SCENIHR σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, η οποία έδωσε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών λευκή άδεια να ακτινοβολήσει τους πολίτες της ΕΕ. Η έκθεση αναφέρεται τώρα από τις υπηρεσίες ακτινοπροστασίας στην ΕΕ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ που συνάπτει σύμβαση με το Ίδρυμα IT’IS, το οποίο χρηματοδοτείται από ολόκληρη τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών , για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την παρακολούθηση της εγκατάστασης έκθεσης για μια διετή μελέτη κυττάρων 25 εκατομμυρίων δολαρίων τηλέφωνα. Στη συνέχεια παρήγαγε μια παραπλανητική έκθεσηαυτό αναφέρεται τώρα από αξιωματούχους του κλάδου στις ΗΠΑ.

[120] Ross M, Mills M, Toohey D. Πιθανή κλιματική επίδραση του μαύρου άνθρακα που εκπέμπεται από πυραύλους. Geophys Res Lett. 2010; 37: L24810. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2010GL044548. Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018 .

[121] Ross MN, Schaeffer PM. Ακτινοβολία που προκαλείται από εκπομπές κινητήρων πυραύλων. Το Μέλλον της Γης. 2014; 2:177-196.  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/2013EF000160 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[122] Callicott JB, Mumford K. Η οικολογική βιωσιμότητα ως έννοια διατήρησης. Βιολογία Διατήρησης. 1997, 11(1):32-40. https://www.sierraforestlegacy.org/Resources/Community/Sustainability/
SY_CallicottMumford1997.pdf
 . Πρόσβαση στις 20 Ιουνίου 2018.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Προς τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης
και τις κυβερνήσεις όλων των εθνών

Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι επιστήμονες, γιατροί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από (__) χώρες, ζητάμε επειγόντως να σταματήσει η ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου 5G (πέμπτης γενιάς), συμπεριλαμβανομένου του 5G από διαστημικούς δορυφόρους. Το 5G θα αυξήσει μαζικά την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) πάνω από τα δίκτυα 2G, 3G και 4G για τηλεπικοινωνίες που ήδη υπάρχουν. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων έχει αποδειχθεί επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η ανάπτυξη του 5G αποτελεί ένα πείραμα για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον που ορίζεται ως έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

περίληψη των κυριότερων σημείων

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, είναι έτοιμες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αναπτύξουν το ασύρματο δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G). Αυτό πρόκειται να προσφέρει αυτό που αναγνωρίζεται ως πρωτόγνωρη κοινωνική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Θα έχουμε «έξυπνα» σπίτια, «έξυπνες» επιχειρήσεις, «έξυπνους» αυτοκινητόδρομους, «έξυπνες» πόλεις και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Σχεδόν οτιδήποτε κατέχουμε και αγοράζουμε, από ψυγεία και πλυντήρια ρούχων μέχρι κουτιά γάλακτος, βούρτσες μαλλιών και πάνες για βρέφη, θα περιέχουν κεραίες και μικροτσίπ και θα συνδέονται ασύρματα στο Διαδίκτυο. Κάθε άτομο στη Γη θα έχει άμεση πρόσβαση σε ασύρματες επικοινωνίες εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ακόμη και σε τροπικά δάση, στη μέση του ωκεανού και στην Ανταρκτική.

Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι ότι αυτό θα οδηγήσει επίσης σε άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα. Η προγραμματισμένη πυκνότητα των πομπών ραδιοσυχνοτήτων είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Εκτός από εκατομμύρια νέους σταθμούς βάσης 5G στη Γη και 20.000 νέους δορυφόρους στο διάστημα, 200 δισεκατομμύρια αντικείμενα εκπομπής, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι μέρος του Διαδικτύου των Πραγμάτων μέχρι το 2020 και ένα τρισεκατομμύριο αντικείμενα λίγα χρόνια αργότερα. Το εμπορικό 5G σε χαμηλότερες συχνότητες και χαμηλότερες ταχύτητες αναπτύχθηκε στο Κατάρ, τη Φινλανδία και την Εσθονία στα μέσα του 2018. Η διάθεση του 5G σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (κυμάτων χιλιοστών) σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2018.

Παρά τη διαδεδομένη άρνηση, τα στοιχεία ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) είναι επιβλαβής για τη ζωή είναι ήδη συντριπτικά. Τα συσσωρευμένα κλινικά στοιχεία ασθενών και τραυματισμένων ανθρώπων, πειραματικές ενδείξεις βλάβης στο DNA, τα κύτταρα και τα συστήματα οργάνων σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων και επιδημιολογικές ενδείξεις ότι οι κύριες ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού—καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης—είναι σε μεγάλο βαθμό που προκαλείται από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, αποτελεί μια βιβλιογραφική βάση με πάνω από 10.000 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Εάν τα σχέδια της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών για το 5G πραγματοποιηθούν, κανένα άτομο, κανένα ζώο, κανένα πουλί, κανένα έντομο και κανένα φυτό στη Γη δεν θα μπορέσει να αποφύγει την έκθεση, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, σε επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων που είναι δεκάδες έως εκατοντάδες φορές μεγαλύτεροι από αυτό που υπάρχει σήμερα, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής πουθενά στον πλανήτη. Αυτά τα σχέδια 5G απειλούν να προκαλέσουν σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους και μόνιμες βλάβες σε όλα τα οικοσυστήματα της Γης.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις δεοντολογικές επιταγές και τις διεθνείς συμφωνίες.

Το 5G θα έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια αύξηση στην αναπόφευκτη, ακούσια έκθεση σε ασύρματη ακτινοβολία

Επίγειο 5G

Προκειμένου να μεταδοθούν οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), η τεχνολογία 5G, όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα χρησιμοποιεί κύματα χιλιοστών, τα οποία μεταδίδονται ελάχιστα μέσω στερεού υλικού. Αυτό θα απαιτήσει από κάθε μεταφορέα να εγκαθιστά σταθμούς βάσης κάθε 100 μέτρα [1] σε κάθε αστική περιοχή στον κόσμο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές ασύρματης τεχνολογίας, στις οποίες μια ενιαία κεραία εκπέμπει σε ευρεία περιοχή, οι σταθμοί βάσης 5G και οι συσκευές 5G θα έχουν πολλαπλές κεραίες διατεταγμένες σε “φασικές συστοιχίες” [2] , [3] που συνεργάζονται για να εκπέμπουν εστιασμένες, κατευθυνόμενες, ακτίνες που μοιάζουν με λέιζερ που παρακολουθούν η μία την άλλη.

Κάθε τηλέφωνο 5G θα περιέχει δεκάδες μικροσκοπικές κεραίες, όλες μαζί για να παρακολουθούν και να στοχεύουν μια στενά εστιασμένη δέσμη στον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) έχει υιοθετήσει κανόνες [4] που επιτρέπουν την αποτελεσματική ισχύ αυτών των ακτίνων να είναι έως και 20 Watt, δέκα φορές πιο ισχυρή από τα επίπεδα που επιτρέπονται για τα τρέχοντα τηλέφωνα.

Κάθε σταθμός βάσης 5G θα περιέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες κεραίες που στοχεύουν ταυτόχρονα πολλαπλές ακτίνες λέιζερ σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και τις συσκευές χρήστη στην περιοχή εξυπηρέτησης του. Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται “multiple input multiple output” ή MIMO. Οι κανόνες FCC επιτρέπουν στην αποτελεσματική ακτινοβολούμενη ισχύ των δεσμών ενός σταθμού βάσης 5G να είναι έως και 30.000 Watt ανά 100 MHz φάσματος, [2] ή ισοδύναμα 300.000 Watt ανά GHz φάσματος, δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή από τα επίπεδα που επιτρέπονται για τρέχοντες σταθμούς βάσης.

Διαστημικό 5G

Τουλάχιστον πέντε εταιρείες [5] προτείνουν να παρέχουν 5G από το διάστημα από συνδυασμένους 20.000 δορυφόρους σε τροχιά χαμηλής και μεσαίας Γης που θα καλύπτουν τη Γη με ισχυρές, εστιασμένες, κατευθυνόμενες δέσμες. Κάθε δορυφόρος θα εκπέμπει κύματα χιλιοστού με αποτελεσματική ισχύ ακτινοβολίας έως και 5 εκατομμύρια Watt [6]από χιλιάδες κεραίες διατεταγμένες σε μια συστοιχία φάσεων. Αν και η ενέργεια που φθάνει στο έδαφος από τους δορυφόρους θα είναι μικρότερη από εκείνη των επίγειων κεραιών, θα ακτινοβολήσει περιοχές της Γης που δεν φθάνουν άλλοι πομποί και θα είναι επιπλέον στις επίγειες μεταδόσεις 5G από δισεκατομμύρια αντικείμενα IoT. Ακόμη πιο σημαντικό, οι δορυφόροι θα βρίσκονται στη μαγνητόσφαιρα της Γης, η οποία ασκεί σημαντική επίδραση στις ηλεκτρικές ιδιότητες της ατμόσφαιρας. Η αλλοίωση του ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος της Γης μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή από την ακτινοβολία από τις επίγειες κεραίες (βλ. παρακάτω).

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων έχουν ήδη αποδειχθεί

Ακόμη και πριν προταθεί το 5G, δεκάδες αναφορές και εκκλήσεις [7] από διεθνείς επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης του Freiburger που υπογράφηκε από περισσότερους από 3.000 γιατρούς, ζητούσαν να σταματήσει η επέκταση της ασύρματης τεχνολογίας και να μορατόριουμ στους νέους σταθμούς βάσης. [8]

Το 2015, 215 επιστήμονες από 41 χώρες κοινοποίησαν τον συναγερμό τους στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). [9] Δήλωσαν ότι «πολλές πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν δείξει ότι το EMF [ηλεκτρομαγνητικά πεδία] επηρεάζει τους ζωντανούς οργανισμούς σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις περισσότερες διεθνείς και εθνικές κατευθυντήριες γραμμές». Περισσότερες από 10.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καταδεικνύουν βλάβη στην ανθρώπινη υγεία από την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. [10] [11] Τα εφέ περιλαμβάνουν:

Οι επιπτώσεις στα παιδιά περιλαμβάνουν αυτισμό , [28] διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD) [29] [30] και άσθμα . [31]

Οι ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ την ανθρώπινη φυλή, καθώς υπάρχουν άφθονα στοιχεία βλάβης σε διάφορα φυτά και άγρια ​​ζώα [32] [33] και σε πειραματόζωα, συμπεριλαμβανομένων:

Έχουν επίσης καταγραφεί αρνητικές μικροβιολογικές επιδράσεις [48] .

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα το 2011 ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων των συχνοτήτων 30 kHz – 300 GHz είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) . [49] Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων μελετών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τους κινδύνους καρκίνου του εγκεφάλου, υποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι αποδεδειγμένη καρκινογόνος για τον άνθρωπο [50] και πρέπει τώρα να ταξινομηθεί ως «καρκινογόνος ομάδας 1» μαζί με τον καπνό του τσιγάρου και αμίαντο.

Τα περισσότερα σύγχρονα ασύρματα σήματα είναι παλμικά διαμορφωμένα. Η βλάβη προκαλείται τόσο από το φέρον κύμα υψηλής συχνότητας όσο και από τους παλμούς χαμηλής συχνότητας. [51]

Η ανάπτυξη δορυφόρων 5G πρέπει να απαγορευτεί

Η Γη, η ιονόσφαιρα και η κατώτερη ατμόσφαιρα σχηματίζουν το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα [52] στο οποίο ζούμε. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι βιολογικοί ρυθμοί —των ανθρώπων, [53] [54] πουλιών, [55] χάμστερ, [56] και αράχνων [57] [58] — ελέγχονται από το φυσικό ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον της Γης και ότι η ευημερία όλων των οργανισμών εξαρτάται από τη σταθερότητα αυτού του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ιδιοτήτων της ατμόσφαιρας . [59] [60] [61] [62] Το Cherry , σε μια πρωτοποριακή εργασία, [63] εξήγησε τη σημασία τουΟι συντονισμοί Schumann [64] και γιατί οι ιονόσφαιρες διαταραχές μπορούν να αλλάξουν την αρτηριακή πίεση και τη μελατονίνη και να προκαλέσουν «καρκίνο, αναπαραγωγικές, καρδιακές και νευρολογικές ασθένειες και θάνατο».

Αυτά τα στοιχεία του ηλεκτρομαγνητικού μας περιβάλλοντος έχουν ήδη αλλοιωθεί από την ακτινοβολία από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Η αρμονική ακτινοβολία της γραμμής ισχύος [65] φτάνει στην ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα της Γης, όπου ενισχύεται από τις αλληλεπιδράσεις κύματος-σωματιδίου . [66] [67] Το 1985, ο Δρ. Robert O. Becker προειδοποίησε ότι η αρμονική ακτινοβολία της γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας είχε ήδη αλλάξει τη δομή της μαγνητόσφαιρας και ότι η συνεχιζόμενη επέκταση αυτού του φαινομένου «απειλεί τη βιωσιμότητα όλης της ζωής στη Γη». [68]Η τοποθέτηση δεκάδων χιλιάδων δορυφόρων απευθείας τόσο στην ιονόσφαιρα όσο και στη μαγνητόσφαιρα, που εκπέμπουν διαμορφωμένα σήματα σε εκατομμύρια watt και εκατομμύρια συχνότητες, είναι πιθανό να αλλάξει το ηλεκτρομαγνητικό μας περιβάλλον πέρα ​​από την ικανότητά μας να προσαρμοστούμε. [69]

Η άτυπη παρακολούθηση έχει ήδη παράσχει στοιχεία που υποδεικνύουν σοβαρές επιπτώσεις σε ανθρώπους και ζώα από τους περίπου 100 δορυφόρους που παρέχουν τηλεφωνικές υπηρεσίες 2G και 3G από χαμηλή τροχιά από το 1998. Τέτοιες επιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο από την εξέταση των χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας στο έδαφος. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη γνώσεις από άλλους σχετικούς επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της φυσικής της ατμόσφαιρας και του βελονισμού. [70] [71] [72] [73] Η προσθήκη 20.000 δορυφόρων 5G θα μολύνει περαιτέρω το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα [74] [75] και θα μπορούσε να αλλάξει τους συντονισμούς Schumann , [76]με την οποία έχει εξελιχθεί όλη η ζωή στη Γη. Τα αποτελέσματα θα είναι καθολικά και μπορεί να είναι βαθιά καταστροφικά.

Το 5G διαφέρει ποιοτικά και ποσοτικά από το 4G

Η ιδέα ότι θα ανεχτούμε δεκάδες έως εκατοντάδες φορές περισσότερη ακτινοβολία σε χιλιοστά μήκη κύματος βασίζεται σε εσφαλμένη μοντελοποίηση του ανθρώπινου σώματος ως κελύφους γεμάτο με ομοιογενές υγρό . [77] [78] Η υπόθεση ότι τα κύματα χιλιοστών δεν διεισδύουν πέρα ​​από το δέρμα αγνοεί εντελώς τα νεύρα, [79] τα αιμοφόρα αγγεία [80] [81] και άλλες ηλεκτρικά αγώγιμες δομές που μπορούν να μεταφέρουν ρεύματα που προκαλούνται από την ακτινοβολία βαθιά στο σώμα. [82] [83] [84]Ένα άλλο, δυνητικά πιο σοβαρό σφάλμα είναι ότι οι συστοιχίες φάσεων δεν είναι συνηθισμένες κεραίες. Όταν ένα συνηθισμένο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εισέρχεται στο σώμα, προκαλεί την κίνηση φορτίων και τη ροή ρευμάτων. Αλλά όταν οι εξαιρετικά σύντομοι ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί εισέρχονται στο σώμα, συμβαίνει κάτι άλλο: τα ίδια τα κινούμενα φορτία γίνονται μικρές κεραίες που ακτινοβολούν ξανά το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και το στέλνουν βαθύτερα στο σώμα. Αυτά τα επαναακτινοβολημένα κύματα ονομάζονται πρόδρομοι Brillouin . [85] Γίνονται σημαντικές όταν είτε η ισχύς είτε η φάση των κυμάτων αλλάζει αρκετά γρήγορα . [86] Το 5G πιθανότατα θα ικανοποιεί και τα δύο κριτήρια.

Επιπλέον, η ρηχή διείσδυση από μόνη της αποτελεί μοναδικό κίνδυνο για τα μάτια και το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, καθώς και για τα πολύ μικρά πλάσματα. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν μελέτες από ομοτίμους, οι οποίες προβλέπουν θερμικά δερματικά εγκαύματα [87] σε ανθρώπους από ακτινοβολία 5G και απορρόφηση συντονισμού από έντομα , [88] που απορροφούν έως και 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία σε χιλιοστά μήκη κύματος από ό,τι σε μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται σήμερα . Δεδομένου ότι οι πληθυσμοί των ιπτάμενων εντόμων έχουν μειωθεί κατά 75-80 τοις εκατό από το 1989 ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές της φύσης, [89] η ακτινοβολία 5G θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των εντόμων παγκοσμίως. Μια μελέτη του 1986 από τον Ομ Γκάντιπροειδοποίησε ότι τα κύματα του χιλιοστού απορροφώνται έντονα από τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και ότι τα συνηθισμένα ρούχα, που έχουν πάχος μεγέθους χιλιοστού, αυξάνουν την απορρόφηση ενέργειας από το δέρμα με αποτέλεσμα τύπου συντονισμού. [90] Ο Russell (2018) εξετάζει τις γνωστές επιδράσεις των κυμάτων χιλιοστού στο δέρμα, τα μάτια (συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη), τον καρδιακό ρυθμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και το DNA. [91]

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν σκόπιμα αποκλείσει τις επιστημονικές αποδείξεις βλάβης

Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη του 5G ήταν η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις, ενώ διάσημοι διεθνείς επιστήμονες EMF που έχουν τεκμηριώσει βιολογικές επιδράσεις σε ανθρώπους, ζώα, έντομα και φυτά και ανησυχητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον σε χιλιάδες μελέτες έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. εξαιρούνται. Ο λόγος για τις τρέχουσες ανεπαρκείς κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας είναι ότι οι συγκρούσεις συμφερόντων των φορέων θέσπισης προτύπων «λόγω των σχέσεών τους με εταιρείες τηλεπικοινωνιών ή ηλεκτρικής ενέργειας υπονομεύουν την αμεροληψία που πρέπει να διέπει τη ρύθμιση των Προτύπων Δημόσιας Έκθεσης για τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία». [92] Ο ομότιμος καθηγητής Martin L. Pall εκθέτει λεπτομερώς τις συγκρούσεις συμφερόντων και τους καταλόγους σημαντικών μελετών που έχουν αποκλειστεί, στοβιβλιογραφική ανασκόπηση . [93]

Η θερμική υπόθεση είναι ξεπερασμένη—απαιτούνται νέα πρότυπα ασφαλείας

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια βασίζονται στην παρωχημένη υπόθεση ότι η θέρμανση είναι η μόνη επιβλαβής επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Όπως έχουν δηλώσει οι Markov και Grigoriev , «τα σημερινά πρότυπα δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματική ρύπανση του περιβάλλοντος με μη ιονίζουσα ακτινοβολία». [94] Εκατοντάδες επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπογράφων αυτής της έκκλησης, έχουν αποδείξει ότι πολλά διαφορετικά είδη οξειών και χρόνιων ασθενειών και τραυματισμών προκαλούνται χωρίς θέρμανση («μη θερμική επίδραση») από επίπεδα ακτινοβολίας πολύ κάτω από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.9 Οι βιολογικές επιπτώσεις συμβαίνουν ακόμη και σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα ισχύος. Τα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί στα 0,02 picowatt (τρισεκατομμυριοστά του watt) ανά τετραγωνικό εκατοστό ή λιγότερο περιλαμβάνουν αλλοιωμένη γενετική δομή στο E. coli [95] και σε αρουραίους , [96] τροποποιημένο EEG στον άνθρωπο, [97] διέγερση ανάπτυξης σε φυτά φασολιών , [98] και διέγερση της ωορρηξίας στα κοτόπουλα. [99]

Για προστασία από μη θερμικές επιδράσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της έκθεσης. Το 5G θα εκθέσει τους πάντες σε πολλές περισσότερες μεταδόσεις ταυτόχρονα και συνεχώς, μέρα και νύχτα χωρίς διακοπή. Απαιτούνται νέα πρότυπα ασφαλείας και θα πρέπει να βασίζονται στη σωρευτική έκθεση και όχι μόνο στα επίπεδα ισχύοςαλλά και στη συχνότητα, το εύρος ζώνης, τη διαμόρφωση, την κυματομορφή, το πλάτος παλμού και άλλες ιδιότητες που είναι βιολογικά σημαντικές. Οι κεραίες πρέπει να περιορίζονται σε συγκεκριμένες, δημοσίως αναγνωρισμένες τοποθεσίες. Για την προστασία των ανθρώπων, οι κεραίες πρέπει να βρίσκονται μακριά από το μέρος όπου ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι και να αποκλείονται από τα δημόσια δικαιώματα διέλευσης όπου περπατούν οι άνθρωποι. Για την προστασία της άγριας ζωής, πρέπει να αποκλείονται από καταφύγια άγριας φύσης και να ελαχιστοποιούνται αυστηρά σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης. Για την προστασία κάθε ζωής, οι δορυφόροι εμπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι περιορισμένοι σε αριθμό και να απαγορεύονται σε τροχιές χαμηλής και μεσαίας Γης. Οι συστοιχίες φάσεων πρέπει να απαγορευθούν στη Γη και στο διάστημα.

Η ακτινοβολία RF έχει τόσο οξείες όσο και χρόνιες επιπτώσεις

Η ακτινοβολία RF έχει τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις είναι παραδείγματα μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Η αλλαγή του καρδιακού ρυθμού [100] και οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου (EEG) [101] είναι παραδείγματα άμεσων επιπτώσεων. Ένα σύνδρομο που ονομαζόταν ασθένεια ραδιοκυμάτων [102] στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) σε όλο τον κόσμο σήμερα [103] μπορεί να είναι είτε οξύ είτε χρόνιο. Ο καθηγητής Dr. Karl Hecht δημοσίευσε ένα λεπτομερές ιστορικόαπό αυτά τα σύνδρομα, που συντάχθηκε από μια ανασκόπηση περισσότερων από 1.500 ρωσικών επιστημονικών εργασιών και το κλινικό ιστορικό περισσότερων από 1.000 δικών του ασθενών στη Γερμανία. Τα αντικειμενικά ευρήματα περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, μη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, πεπτικές διαταραχές, απώλεια μαλλιών, εμβοές και δερματικό εξάνθημα. Τα υποκειμενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και καρδιακό πόνο. [104]

Η κατευθυντήρια γραμμή EUROPAEM EMF 2016 αναφέρει ότι το EHS αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι «εκτίθενται συνεχώς στην καθημερινή τους ζωή» σε αυξανόμενα επίπεδα EMF και ότι είναι απαραίτητη η «μείωση και πρόληψη της έκθεσης σε EMF» για την αποκατάσταση της υγείας αυτών των ασθενών. [105] Το EHS δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ασθένεια, αλλά ένας τραυματισμός από ένα τοξικό περιβάλλον που επηρεάζει ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, που υπολογίζεται ήδη σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, [106] [107] και που μπορεί σύντομα να επηρεάσει τους πάντες [ 105] 108] εάν επιτρέπεται η παγκόσμια διάθεση του 5G.

Η Διεθνής Επιστημονική Διακήρυξη για το EHS και την πολλαπλή χημική ευαισθησία (MCS) , στις Βρυξέλλες, δήλωσε το 2015 ότι «η δράση είναι κόστος για την κοινωνία και δεν αποτελεί πλέον επιλογή… [Αναγνωρίζουμε ομόφωνα αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία … [απαιτείται επειγόντως] η υιοθέτηση και ιεράρχηση σημαντικών πρωτογενών μέτρων πρόληψης, για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πανδημίας με προοπτική » (η έμφαση προστέθηκε). [109]

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να φροντίζουν τους πληθυσμούς που κυβερνούν

Στη βιασύνη τους να εφαρμόσουν το 5G και να ενθαρρύνουν την απεριόριστη χρήση του διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εθνικές κυβερνήσεις παγκοσμίως λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον «χωρίς φραγμούς». [110] Απαγορεύουν στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν τους περιβαλλοντικούς νόμους , [111] και «προς το συμφέρον της ταχείας και οικονομικά αποδοτικής εγκατάστασης», αφαιρώντας «περιττές επιβαρύνσεις… όπως οι διαδικασίες τοπικού σχεδιασμού [και] η ποικιλία των ειδικών ορίων στα ηλεκτρομαγνητικά εκπομπών πεδίου (EMF) και των μεθόδων που απαιτούνται για τη άθροισή τους». [112]

Οι κυβερνήσεις θεσπίζουν επίσης νόμους για να κάνουν τις ασύρματες εγκαταστάσεις επιτρεπόμενη χρήση σε όλα τα δημόσια δικαιώματα διέλευσης. [113] Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες ασύρματες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδιωτική ιδιοκτησία σε κάποια απόσταση από σπίτια και επιχειρήσεις. Ωστόσο, για να απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα μεταξύ τους, όπως απαιτείται από το 5G, θα βρίσκονται πλέον στο πεζοδρόμιο ακριβώς μπροστά από σπίτια και επιχειρήσεις και θα κλείνουν πάνω από τα κεφάλια των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων με μωρά.

Οι απαιτήσεις δημόσιας ανακοίνωσης και οι δημόσιες ακροάσεις καταργούνται. Ακόμα κι αν γινόταν ακρόαση και 100 επιστημονικοί εμπειρογνώμονες έπρεπε να καταθέσουν κατά του 5G, έχουν ψηφιστεί νόμοι που καθιστούν παράνομο για τις τοπικές αρχές να λαμβάνουν υπόψη τη μαρτυρία τους. Η νομοθεσία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, απαγορεύει στις τοπικές κυβερνήσεις να ρυθμίζουν την ασύρματη τεχνολογία «με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων» [114] και τα δικαστήρια έχουν ανατρέψει τις ρυθμιστικές αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας απλώς και μόνο επειδή οι περισσότερες από τις δημόσιες μαρτυρίες αφορούσαν την υγεία . [115] Οι ασφαλιστές δεν θα παρέχουν κάλυψη έναντι των κινδύνων EMF, [116]Και δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το ποια οντότητα θα φέρει νομική ευθύνη για ζημιές σε ζωή, άκρα και περιουσία που προκύπτουν από την έκθεση στο 5G, είτε επίγειο είτε διαστημικό. [117]

Ελλείψει ενός συμφωνημένου ολοκληρωμένου νομικού καθεστώτος που να διέπει τις δραστηριότητες στο διάστημα, η νομική ευθύνη για αυτές τις δραστηριότητες είναι ανύπαρκτη, παρά την προοπτική ολόκληρων ηπείρων, η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί να τεθούν σε κίνδυνο από αυτές.

Παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες

Παιδιά και καθήκον φροντίδας

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού : Τα κράτη «αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στο παιδί την προστασία και τη φροντίδα που είναι απαραίτητη για την ευημερία του» (άρθρο 3), «εξασφαλίζουν… την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού » (άρθρο 6) και «λήψη των κατάλληλων μέτρων για την καταπολέμηση ασθενειών… λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τους κινδύνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης» (άρθρο 24(γ)).

Ο Κώδικας της Νυρεμβέργης (194 7 )  εφαρμόζεται σε όλα τα πειράματα σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης 5G με νέα, υψηλότερη έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που δεν έχει δοκιμαστεί πριν από την αγορά για ασφάλεια. «Η εκούσια συναίνεση του ανθρώπινου υποκειμένου είναι απολύτως απαραίτητη» (άρθρο 1). Η έκθεση στο 5G θα είναι ακούσια. «Κανένα πείραμα δεν πρέπει να διεξάγεται, όπου υπάρχει εκ των προτέρων λόγος να πιστεύουμε ότι θα προκληθεί θάνατος ή τραυματισμός αναπηρίας» (άρθρο 5). Τα ευρήματα πάνω από 10.000 επιστημονικών μελετών και οι φωνές εκατοντάδων διεθνών οργανισμώνπου αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη που έχουν υποστεί τραυματισμό λόγω αναπηρίας και έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους από ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ασύρματων τηλεπικοινωνιών, είναι «εκ των προτέρων λόγοι να πιστεύουμε ότι θα συμβεί θάνατος ή τραυματισμός λόγω αναπηρίας».

Υποχρέωση ενημέρωσης και EMF

Η Παγκόσμια Συνέλευση Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών (2012 ) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) δήλωσε ότι «[t]υπάρχει ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF)» και κάλεσε τα κράτη μέλη «να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις σχετικές διεθνείς συστάσεις για την προστασία της υγείας από τις δυσμενείς επιπτώσεις του EMF».

Η ενδιάμεση αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον και την Υγεία 2004-2010 (2008): «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… [δ]σημειώνει ότι τα όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχουν τεθεί για το ευρύ κοινό είναι παρωχημένα, … προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών, τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ή τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών που έχουν υιοθετήσει, για παράδειγμα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Αυστρία, και δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα των ευάλωτων ομάδων, όπως π.χ. έγκυες γυναίκες, νεογέννητα μωρά και παιδιά».

Ψήφισμα 1815 (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2011) : «Λάβετε όλα τα εύλογα μέτρα για να μειώσετε την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ειδικά σε ραδιοσυχνότητες από κινητά τηλέφωνα, και ιδιαίτερα την έκθεση σε παιδιά και νέους».

περιβάλλον

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (1972): «Η απόρριψη τοξικών ουσιών… σε τέτοιες ποσότητες ή συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν την ικανότητα του περιβάλλοντος να τις καταστήσει αβλαβείς, πρέπει να σταματήσει προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι σοβαρές ή δεν προκαλείται μη αναστρέψιμη ζημιά στα οικοσυστήματα» (αρχή 6).

Παγκόσμιος Χάρτης για τη Φύση (1982): «Οι δραστηριότητες που είναι πιθανό να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στη φύση πρέπει να αποφεύγονται… [Όπου] οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές, οι δραστηριότητες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν» (άρθρο 11).

Η Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (1992): «Τα κράτη έχουν… την ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχό τους δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον άλλων κρατών ή σε περιοχές πέρα ​​από τα όρια της εθνικής δικαιοδοσίας» (αρχή 2) .

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (2002): «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη… να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερες εθνικές και περιφερειακές πολιτικές απαντήσεις στις περιβαλλοντικές απειλές για την ανθρώπινη υγεία» (παρ. 54(ια)).

Αφρικανική Σύμβαση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (2017): «Τα Μέρη… λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη, τον μετριασμό και την εξάλειψη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον, ιδίως από ραδιενεργές, τοξικές και άλλες επικίνδυνες ουσίες και απόβλητα» (άρθρο 13).

Υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948): «Καθένας έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια» (άρθρο 3).

Η Παγκόσμια Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία των Γυναικών, των Παιδιών και των Εφήβων (2016-2030)  έχει ως στόχους και στόχους να «μεταμορφωθεί», επεκτείνοντας τα ευνοϊκά περιβάλλοντα· να «επιβιώσει», με τη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας. και να «ευδοκιμήσει» διασφαλίζοντας υγεία και ευημερία και μειώνοντας τους θανάτους και τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Χώρος

Η Συνθήκη για το Διάστημα (1967) απαιτεί να γίνεται η χρήση του διαστήματος «έτσι ώστε να αποφεύγεται η επιβλαβής μόλυνση [του] και επίσης οι δυσμενείς αλλαγές στο περιβάλλον της Γης» (άρθρο IX)

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ηνωμένων Εθνών για τη Μακροπρόθεσμη Αειφορία των Δραστηριοτήτων του Εξωτερικού Διαστήματος (2018): «Τα κράτη και οι διεθνείς διακυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους για τους ανθρώπους, την ιδιοκτησία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που σχετίζονται με την εκτόξευση, τη λειτουργία σε τροχιά και την εκ νέου είσοδος διαστημικών αντικειμένων» (οδηγία 2.2(γ)).

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις παίζουν ζάρια με τη ζωή στη Γη

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ισχυρίστηκε περίφημα ότι «ο Θεός δεν παίζει ζάρια». [118] Ωστόσο, επιδιώκοντας τη μετάδοση στη Γη και από το διάστημα του 5G, οι παγκόσμιες κυβερνήσεις παίζουν απερίσκεπτα στα ζάρια με το μέλλον της ζωής στη Γη.

Η άρνηση αποδοχής και εφαρμογής σχετικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης είναι ηθικά απαράδεκτη. Η υπάρχουσα έρευνα δείχνει ότι το 5G —και ειδικά το 5G που βασίζεται στο διάστημα— αντίκειται σε αρχές που κατοχυρώνονται σε μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες.

Καλούμε τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις κυβερνήσεις όλων των εθνών,

(α) Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η ανάπτυξη του 5G στη Γη και στο διάστημα, προκειμένου να προστατευθεί όλη η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα τα αγέννητα, τα βρέφη, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έγκυες γυναίκες, καθώς και το περιβάλλον·

(β) Να ακολουθούν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το ψήφισμα 1815 του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημερώνοντας τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων και των γιατρών, σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία (για ενήλικες και παιδιά) από την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, και γιατί πρέπει και πώς μπορούν να αποφύγουν την ασύρματη επικοινωνία και τους σταθμούς βάσης, ιδιαίτερα μέσα ή κοντά σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και χώρους εργασίας·

(γ) Να ευνοήσει και να εφαρμόσει τις ενσύρματες τηλεπικοινωνίες αντί των ασύρματων.

(δ) Να απαγορεύσει στη βιομηχανία ασύρματων/τηλεπικοινωνιών μέσω των οργανώσεων πίεσης να πείσουν αξιωματούχους να λάβουν αποφάσεις που επιτρέπουν την περαιτέρω επέκταση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του επίγειου και διαστημικού 5G·

(ε) Να διοριστούν αμέσως —χωρίς βιομηχανική επιρροή— διεθνείς ομάδες ανεξάρτητων, πραγματικά αμερόληπτων επιστημόνων EMF και υγείας χωρίς σύγκρουση συμφερόντων, [119] με σκοπό τη θέσπιση νέων διεθνών προτύπων ασφάλειας για την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που δεν βασίζονται μόνο στην ισχύ επίπεδα, που λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική έκθεση και προστατεύουν από όλες τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, όχι μόνο από τις θερμικές επιπτώσεις και όχι μόνο από τις επιπτώσεις στον άνθρωπο·

(στ) Να διοριστούν άμεσα —χωρίς βιομηχανική επιρροή— διεθνείς ομάδες επιστημόνων με εξειδίκευση στα EMF, την υγεία, τη βιολογία και τη φυσική της ατμόσφαιρας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου που θα διασφαλίζει ότι οι χρήσεις του διαστήματος είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, τα καυσαέρια πυραύλων, τη μαύρη αιθάλη και τα διαστημικά συντρίμμια και τις επιπτώσεις τους στο όζον , [120] την υπερθέρμανση του πλανήτη , [121] την ατμόσφαιρα και τη διατήρηση της ζωής στη Γη. Όχι μόνο η επίγεια αλλά και η διαστημική τεχνολογία πρέπει να είναι βιώσιμη [122] για ενήλικες και παιδιά, ζώα και φυτά.

Απαντήστε στον Διαχειριστή Ένστασης που αναφέρεται παρακάτω,

αναφέροντας λεπτομερώς τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, ειδικά την ακτινοβολία 5G. Αυτή η ένσταση και η απάντησή σας θα είναι δημόσια διαθέσιμα στη διεύθυνση www.5gSpaceAppeal.org .

Υποβεβλημένο με σεβασμό,

Arthur Firstenberg, Διαχειριστής Εφέσεων, info@ 5gSpaceAppeal.org

Αρχικοί υπογράφοντες

ΑΦΡΙΚΗ

Lauraine Margaret Helen Vivian , PhD, Ανθρωπολογία και Ψυχιατρική. Επίτιμος Επιστημονικός Συνεργάτης, Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία. Υπογράφοντα για τη Νότια Αφρική

ΑΣΙΑ

Girish Kumar , PhD, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Βομβάης, Powai, Βομβάη, Ινδία

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Don Maisch , PhD, Ανεξάρτητος ερευνητής, συγγραφέας του «The Procrustean Approach», Lindisfarne, Τασμανία, Αυστραλία

ΕΥΡΩΠΗ

Alfonso Balmori , BSc, Master in Environmental Education, Βιολόγος. Βαγιαδολίδ,Ισπανία

Klaus Buchner , Dr. nat., Καθηγητής, Ευρωβουλευτής – Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Kompetenzinitiative zum Schutz von Mensch, Umwelt und Demokratie eV, München,Γερμανία

Daniel Favre , Dr. phil. nat., Βιολόγος, ARA (Association Romande Alerte aux Ondes Electromagnétiques),Ελβετία

Annie Sasco , MD, DrPH, SM, HDR, πρώην Επικεφαλής Ερευνητικής Μονάδας Επιδημιολογίας για την Πρόληψη του Καρκίνου στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), Λυών. πρώην Επικεφαλής του Προγράμματος Ελέγχου του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). πρώην Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Santé et de la Recherche Médicale (INSERM). Γαλλία

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Martin Pall , Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Βασικών Ιατρικών Επιστημών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κάτοικος Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α.

Kate Showers , PhD, Επιστήμη του Εδάφους, Ανώτερος Ερευνητής, Κέντρο Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Sussex, Falmer, Brighton, UK, κάτοικος Bolton-Est, Κεμπέκ, Καναδάς

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Carlos Sosa , MD, Πανεπιστήμιο Antioquia, Medellín, Κολομβία


ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ (ΑΤΟΜΙΚΟ)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ)


βιβλιογραφικές αναφορές

[1]  Ο De Grasse M. Η AT&T περιγράφει την αρχιτεκτονική δικτύου 5G. RCR Wireless News, 20 Οκτωβρίου 2016. https://www.rcrwireless.com/20161020/network-infrastructure/att-outlines-5g-network-architecture-tag4 . Πρόσβαση στις 9 Ιουλίου 2018.

[2] Hong W, Jiang ZH, Yu C, et al. Τεχνολογίες κεραίας πολλαπλών δεσμών για ασύρματες επικοινωνίες 5G. IEEE Tr Ant Prop. 2017;65(12):6231-6249. doi: 10.1109/TAP.2017.2712819.

[3] Chou HT. Μεθοδολογία Σχεδιασμού για τη Συστοιχία Κεραιών με Φάσεις Πολυδέσμης με Σχετικά Αυθαίρετη Κάλυψη. Εργασία συνεδρίου: 2017 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Κεραίες και τη Διάδοση; Παρίσι, Γαλλία. doi: 10.23919/EuCAP.2017.7928095.

[4] 47 CFR § 30.202 — Όρια ισχύος.

[5] SpaceX ,  WorldVu ,  Boeing , Telesat Canada και Iridium.

[6] Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών. Εκκρεμεί αίτηση για εξουσιοδότηση δορυφορικού και επίγειου σταθμού. Πρόγραμμα S, Τεχνική Έκθεση. Ημερομηνία Απριλίου 2016, κατατέθηκε την 1η Μαρτίου 2017. http://licensing.fcc.gov/myibfs/download.do?attachment_key=1200245 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[7] Κυβερνήσεις και οργανισμοί που απαγορεύουν ή προειδοποιούν για την ασύρματη τεχνολογία. Ιστότοπος της Task Force για κινητά τηλέφωνα. http://www.cellphonetaskforce.org/governments-and-organizations-that-ban-or-warn-against-wireless-technology/ . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Ενημερώνεται συνεχώς.

[8] The International Doctors ́ Appeal (Freiburger Appeal). https://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2021/07/Freiburger-Appeal-English.pdf . Δημοσιεύθηκε το 2012. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[9] Διεθνής έκκληση: οι επιστήμονες ζητούν προστασία από την έκθεση στο μη ιονίζον ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Διεθνής ιστότοπος EMF Scientist Appeal. https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal . Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2015. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Από τον Μάρτιο του 2018, 237 επιστήμονες EMF από 41 έθνη είχαν υπογράψει την Έκκληση.

[10] Glaser Z. Σωρευμένο ευρετήριο στη βιβλιογραφία των αναφερόμενων βιολογικών φαινομένων («επιδράσεις») και κλινικών εκδηλώσεων που αποδίδονται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων: έκθεση, συμπληρώματα (αρ. 1-9). Ενημερωτικό δελτίο BEMS (Β-1 έως Β-464), 1971-1981. http://www.cellphonetaskforce.org/wp-content/uploads/2018/06/Zory-Glasers-index.pdf.Πρόσβαση στις 26 Ιουνίου 2018. Έκθεση και 9 συμπληρώματα που εκδόθηκαν από το Naval Medical Research Institute, Bethesda, MD. Τμήμα Έρευνας, Γραφείο Ιατρικής & Χειρουργικής, Τμήμα Ναυτικού, Ουάσιγκτον, DC. Γραφείο Έργου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας, Διοίκηση Ναυτικής Ιατρικής Έρευνας & Ανάπτυξης, Bethesda, MD; Naval Surface Weapons Center, Dahlgren, VA; και Εθνικό Ινστιτούτο για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία, Rockville, MD. Ευρετήριο από Julie Moore and Associates, Riverside, CA, 1984. Ο Υπολοχαγός Zorach Glaser, PhD, κατέγραψε 5.083 μελέτες, βιβλία και εκθέσεις συνεδρίων για το Ναυτικό των ΗΠΑ έως το 1981.

[11] Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sage Associates; 2012.  www.bioinitiative.org . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. Η Έκθεση BioInitiative 1.470 σελίδων, που συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα 29 ειδικών, έχει εξετάσει περισσότερες από 1.800 νέες μελέτες και ενημερώνεται συνεχώς.

[12] Grigoriev Y. Βιοεπιδράσεις διαμορφωμένων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα οξέα πειράματα (αποτελέσματα ρωσικών ερευνών). Annu Russ Natl Comm Non-Ionizing Radiat Protect. 2004:16-73. http://bemri.org/publications/biological-effects-of-non-ionizing-radiation/78-grigoriev-bioeffects07/file.html . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[13] Obajuluwa AO, Akinyemi AJ, Afolabi OB, et al. Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνότητας μεταβάλλει την έκφραση του γονιδίου της ακετυλοχολινεστεράσης, την εξερευνητική και συνδεδεμένη με τον κινητικό συντονισμό συμπεριφορά σε αρσενικούς αρουραίους. Toxicol Rep. 2017;4:530-534. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221475001730063X/pdfft?md5=0af5af76124b1f89f6d23c90c5c7764f&pid=1-s2.0-S221747506 _ Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[14] Volkow ND, Tomasi D, Wang GJ, et al. Επιδράσεις της έκθεσης σήματος ραδιοσυχνοτήτων κινητού τηλεφώνου στον μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο. ΤΖΑΜΑ. 2012; 305(8):808-813. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184892 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[15] Eghlidospour M, Ghanbari A, Mortazavi S, Azari H. Επιδράσεις της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες που εκπέμπονται από ένα κινητό τηλέφωνο GSM στον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση και την απόπτωση των νευρικών βλαστοκυττάρων. Anat Cell Biol. 2017; 50 (2): 115-123. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5509895 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[16] Hardell L, Carlberg C. Κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα και ο κίνδυνος για όγκους στον εγκέφαλο. Int J Oncol.2009;35(1):5-17. https://www.spandidos-publications.com/ijo/35/1/5/download . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[17] Bandara P, Weller S. Καρδιαγγειακή νόσος: Ώρα να εντοπιστούν οι αναδυόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου. Eur J Prev Cardiol. 2017;24(17):1819-1823. http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487317734898 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[18] Deshmukh P et al. Γνωστική εξασθένηση και νευρογονοτοξικές επιδράσεις σε αρουραίους που εκτίθενται σε χαμηλής έντασης ακτινοβολία μικροκυμάτων. Int J Toxicol. 2015; 34 (3): 284-290. doi: 10.1177/1091581815574348.

[19] Zothansiama, Zosangzuali M, Lalramdinpuii M, Jagetia GC. Επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στη βλάβη του DNA και στα αντιοξειδωτικά σε λεμφοκύτταρα περιφερικού αίματος ανθρώπων που κατοικούν κοντά σε σταθμούς βάσης κινητών τηλεφώνων. Electromag Biol Med. 2017; 36 (3): 295-305. doi: 10.1080/15368378.2017.1350584.

[20] Zwamborn A, Vossen S, van Leersum B, Ouwens M, Mäkel W. Επιδράσεις των πεδίων ραδιοσυχνοτήτων του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνίας στην ευημερία και τις γνωστικές λειτουργίες ανθρώπινων υποκειμένων με και χωρίς υποκειμενικά παράπονα. Έκθεση TNO FEL-03-C148. Χάγη: Εργαστήριο Φυσικής και Ηλεκτρονικής TNO. 2003. http://www.milieugezondheid.be/dossiers/gsm/TNO_rapport_Nederland_sept_2003.pdf .
Πρόσβαση στις 16 Ιουνίου 2018.

[21] Havas M. Όταν η θεωρία και η παρατήρηση συγκρούονται: Μπορεί η μη ιονίζουσα ακτινοβολία να προκαλέσει καρκίνο; Ρύπανση περιβάλλοντος. 2017; 221:501-505. doi: 10.1016/j.envpol.2016.10.018.

[22] Narayanan SN, Kumar RS, Potu BK, Nayak S, Mailankot M. Απόδοση χωρικής μνήμης αρουραίων Wistar που εκτέθηκαν σε κινητό τηλέφωνο. Κλινικές. 2009; 64 (3): 231-234. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2666459 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[23] Houston BJ, Nixon B, King BV, De Iuliis GN, Aitken RJ. Οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στη λειτουργία του σπέρματος. Αναπαραγωγή. 2016;152(6):R263-R266. http://www.reproduction-online.org/content/152/6/R263.long . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[24] Han J, Cao Z, Liu X, Zhang W, Zhang S. Επίδραση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πρώιμης εγκυμοσύνης στη διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου. Wei Sheng Yan Jiu. 2010;39(3):349-52 (στα κινέζικα). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20568468 .

[25] Salford LG, Brun AE, Eberhardt JL, Malmgren L, Persson BRR. Βλάβη νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο θηλαστικών μετά από έκθεση σε μικροκύματα από κινητά τηλέφωνα GSM. Περιβαλλοντική Προοπτική Υγείας. 2003, 111(7):881-883. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/pdf/ehp0111-000881.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[26] Milham S. Στοιχεία ότι ο βρώμικος ηλεκτρισμός προκαλεί τις παγκόσμιες επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (1): 75-78. doi: 10.3109/15368378.2013.783853.

[27] Yakymenko I, Tsybulin O, Sidorik E, Henshel D, Kyrylenko O, Kyrylenko S. Οξειδωτικοί μηχανισμοί βιολογικής δραστηριότητας ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής έντασης. Electromagn Biol Med. 2016; 35 (2): 186-202. doi: 10.3109/15368378.2015.1043557.

[28] Herbert M, Sage C. Ευρήματα στον αυτισμό (ASD) σύμφωνα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) και την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RFR). Στο: Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sec. 20. Sage Associates; 2012. http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec20_2012_Findings_in_Autism.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[29] Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Προγεννητική και μεταγεννητική έκθεση στη χρήση κινητού τηλεφώνου και προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Epidemiology 2008;19: 523–529. http://www.wifiinschools.com/uploads/3/0/4/2/3042232/divan_08_prenatal_postnatal
_cell_phone_use.pdf
 . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[30] Divan HA, Kheifets L, Obel C, Olsen J. Χρήση κινητού τηλεφώνου και προβλήματα συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά. J Epidemiol Community Health. 2010; 66(6):524-529. doi: 10.1136/jech.2010.115402. Πρόσβαση στις 16 Ιουλίου 2018.

[31] Li DK, Chen H, Odouli R. Η έκθεση της μητέρας σε μαγνητικά πεδία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με τον κίνδυνο άσθματος στους απογόνους. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011; 165 (10): 945-950. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1107612 . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[32] Warnke U. Bees, Birds and Mankind: Destroying Nature από το «Electrosmog». Πρωτοβουλία Αρμοδιότητας για την Προστασία της Ανθρωπότητας, του Περιβάλλοντος και της Δημοκρατίας. 2009.  http://www.bemri.org/publications/wildlife-and-plants/1-birds-bees-and-mankind/file.html . Πρόσβαση στις 11 Μαρτίου 2020.

[33] Balmori A. Ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από τηλεφωνικούς ιστούς. Επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή. Η παθοφυσιολογία. 2009; 16:191-199. doi:10.1016/j.pathophys.2009.01.007. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[34] Cammaerts MC, Johansson O. Τα μυρμήγκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για να αποκαλύψουν τις βιολογικές επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από ορισμένες ασύρματες συσκευές. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (4): 282-288. doi: 10.3109/15368378.2013.817336.

[35] Broomhall M. Έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την έξοδο ειδών από την περιοχή Mt. Nardi της περιοχής παγκόσμιας κληρονομιάς του Εθνικού Πάρκου Nightcap κατά τη διάρκεια μιας 15ετούς περιόδου (2000-2015). Έκθεση για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Mt-Nardi-Wildlife-Report-to-UNESCO-FINAL.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[36] Κόρδας Δ. Πουλιά και Δέντρα της Βόρειας Ελλάδας: Αλλαγές από την έλευση του 4G Wireless. 2017. https://einarflydal.files.wordpress.com/2017/08/kordas-birds-and-trees-of-northern-greece-2017-final.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[37] Waldmann-Selsam C, Balmori-de la Puente A, Breunig H, Balmori A. Η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων τραυματίζει δέντρα γύρω από τους σταθμούς βάσης κινητών τηλεφώνων. Sci Total Environ. 2016; 572:554-569. doi: 10.1016/j.scitotenv.2016.08.045.

[38] Balmori A. Εφέ ιστού κινητού τηλεφώνου σε γυρίνους κοινούς βατράχους (Rana temporaria): Η πόλη μετατράπηκε σε εργαστήριο. Electromagn Biol Med. 2010(1-2):31-35. doi: 10.3109/15368371003685363.

[39] Μαργαρίτης LH, Manta AK, Kokkaliaris KD, et al. Drosophila oogenesis ως βιοδείκτης που ανταποκρίνεται σε πηγές EMF. Electromagn Biol Med. 2014; 33 (3): 165-189. doi: 10.3109/15368378.2013.800102.

[40] Kumar NR, Sangwan S, Badotra P. Η έκθεση σε ακτινοβολίες κινητών τηλεφώνων προκαλεί βιοχημικές αλλαγές στις εργάτριες μέλισσες. Toxicol Int. 2011; 18 (1): 70-72. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3052591 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[41] Balmori A. Efectos de las radiaciones electromagnéticas de la telefonía móvil sobre los insectos.Ecosistemas. 2006, 15 (1): 87-95. https://www.revistaecosistemas.net/index.php/ecosistemas/article/ download/520/495 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[42] Balmori A. Η συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στα άγρια ​​θηλαστικά: Ένα νέο «δηλητήριο» με αργή επίδραση στη φύση; Περιβαλλοντολόγος. 2010; 30 (1): 90-97. doi: 10.1007/s10669-009-9248-y

[43] Magras IN, Xenos TD. Αλλαγές που προκαλούνται από την ραδιοσυχνική ακτινοβολία στην προγεννητική ανάπτυξη ποντικών. Bioelectromagnetics 1997; 18(6): 455-461. http://collectiveactionquebec.com/uploads/8/0/9/7/80976394/exhibit_r-62_magras_mice_study.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[44] Otitoloju AA, Osunkalu VO, Oduware R, et al. Αιματολογικές επιδράσεις ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από σταθμούς βάσης GSM σε τέσσερις διαδοχικές γενιές (F1 – F4) αλμπίνο ποντικών, Musculus. J Environ Occup Sci. 2012; 1 (1): 17-22. https://www.ejmanager.com/mnstemps/62/62-1332160631.pdf?t=1532966199 . Πρόσβαση στις 30 Ιουλίου 2018.

[45] Magone I. Η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον ραδιοφωνικό σταθμό Skrunda στις καλλιέργειες Spirodela polyrhiza (L.) Schleiden. Sci Total Environ. 1996, 180(1):75-80. doi: 0048-9697(95)04922-3.

[46] Nittby H, Brun A, Strömblad S, et al. Μη θερμικά GSM RF και ELF EMF επιδράσεις στη διαπερατότητα BBB αρουραίου. Περιβαλλοντολόγος. 2011; 31 (2): 140-148. doi: 10.1007/s10669-011-9307-z.

[47] Haggerty K. Δυσμενής επίδραση του υποβάθρου ραδιοσυχνοτήτων σε τρεμάμενα σπορόφυτα ασπέν: Προκαταρκτικές παρατηρήσεις. International Journal of Forestry Research. 2010; Αναγνωριστικό άρθρου 836278. http://downloads.hindawi.com/journals/ijfr/2010/836278.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[48] ​​Taheri M, Mortazavi SM, Moradi M, et al. Αξιολόγηση της επίδρασης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από δρομολογητή Wi-Fi και προσομοιωτή κινητού τηλεφώνου στην αντιβακτηριακή ευαισθησία των παθογόνων βακτηρίων Listeria monocytogenes και Escherichia coli. Απόκριση δόσης. 2017; 15(1):1559325816688527. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298474 . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[49] Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο. Μη ιονίζουσα ακτινοβολία, μέρος 2: ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων. Στο: Μονογραφίες IARC σχετικά με την αξιολόγηση των καρκινογόνων κινδύνων για τον άνθρωπο. Τόμος 102. Λυών, Γαλλία: WHO Press; 2013.  http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol102/mono102.pdf . Πρόσβαση στις 2 Ιουλίου 2018.

[50] Carlberg M, Hardell L. Αξιολόγηση της χρήσης κινητού και ασύρματου τηλεφώνου και του κινδύνου γλοιώματος χρησιμοποιώντας τις απόψεις του Bradford Hill από το 1965 σχετικά με τη συσχέτιση και την αιτιότητα. Biomed Res Int. 2017:9218486. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376454 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[51] Blackman CF. Στοιχεία για διακοπή από το σήμα διαμόρφωσης. Στο: Sage C, Carpenter D., eds. Έκθεση Biolnitiative: A Rationale for a Biologically Based Public Exposure Standard for Electromagnetic Radiation. Sec. 15. Sage Associates; 2012. http://www.bioinitiative.org/report/wp-content/uploads/pdfs/sec15_2007_Modulation_Blackman.pdf . Πρόσβαση στις 19 Ιουνίου 2018.

[52] Williams ER. Το παγκόσμιο ηλεκτρικό κύκλωμα: μια ανασκόπηση. Atmos Res. 2009; 91 (2): 140-152. doi:10.1016/j.atmosres.2008.05.018.

[53] Wever R. Ανθρώπινοι κιρκάδιοι ρυθμοί υπό την επίδραση ασθενών ηλεκτρικών πεδίων και οι διαφορετικές πτυχές αυτών των μελετών. Int J Biometeorol. 1973, 17(3):227-232. www.vitatec.com/docs/referenz-umgebungsstrahlung/wever-1973.pdf. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[54] Wever R. ELF-επιδράσεις σε ανθρώπινους κιρκαδικούς ρυθμούς. Στο: ELF και VLF Electromagnetic Field Effects. (Persinger M, ed.) New York: Plenum; 1974:101-144.

[55] Engels S, Schneider NL, Lefeldt N, et al. Ο ανθρωπογενής ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος διαταράσσει τον προσανατολισμό της μαγνητικής πυξίδας σε ένα αποδημητικό πουλί. Φύση. 2014;509:353-356. doi:10.1038/nature13290.

[56] Ludwig W, Mecke R. Wirkung künstlicher Atmospherics auf Säuger. Archiv für Meteorologie, Geophysik und Bioklimatologie Serie B (Archives for Meteorology Geophysics and Bioclimatology Series B Theoretical and Applied Climatology). 1968, 16(2-3):251-261. doi:10.1007/BF02243273.

[57] Morley EL, Robert D. Τα ηλεκτρικά πεδία προκαλούν αερόστατο σε αράχνες. Τρέχουσα Βιολογία. 2018; 28:1-7. https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(18)30693-6.pdf . Πρόσβαση στις 14 Ιουλίου 2018.

[58] Weber J. Die Spinnen sind Deuter des kommenden Wetters (Οι αράχνες είναι προβλέψεις του ερχόμενου καιρού). 1800; Landshut, Γερμανία. «Το ηλεκτρικό υλικό λειτουργεί πάντα στην ατμόσφαιρα. καμία εποχή δεν μπορεί να καθυστερήσει τη δράση του. Οι επιπτώσεις του στον καιρό είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητες. οι αράχνες το αντιλαμβάνονται και αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα».

[59] König H. Βιολογικές επιδράσεις ηλεκτρικών φαινομένων εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας στην ατμόσφαιρα. J Interdiscipl Cycle Res. 2(3):317-323. www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09291017109359276 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[60] Sulman F. The Effect of Air Ionization, Electric Fields, Atmospherics, and Other Electric Phenomena On Man and Animal. Αμερικάνικη σειρά διαλέξεων. Τόμος 1029. Springfield, Ill: Thomas; 1980.

[61] König HL, Krüger, AP, Lang S, Sönning, W. Biologic Effects of Environmental Electromagnetism. Νέα Υόρκη: Springer-Verlag; 1981. doi: 10.1007/978-1-4612-5859-9.

[62] Sazanova E, Sazanov A, Sergeenko N, Ionova V, Varakin Y. Επίδραση ηλεκτρομαγνητικών συντονισμών κοντά στη γη στο ανθρώπινο εγκεφαλοαγγειακό σύστημα σε χρόνο ηλιογεωφυσικών διαταραχών. Πρόοδος στην Έρευνα Ηλεκτρομαγνητικής Συμπόσιο. Αύγουστος 2013:1661-1665.

[63] Συντονισμοί Cherry N. Schumann, ένας εύλογος βιοφυσικός μηχανισμός για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία της ηλιακής/γεωμαγνητικής δραστηριότητας. Φυσικοί κίνδυνοι. 2002;26(3):279-331. doi:10.1023/A:1015637127504.

[64] Συντονισμοί Polk C. Schumann. Στο Volland H, ed. Εγχειρίδιο CRC Ατμόσφαιρας. Τομ. 1. Boca Raton, Fla: CRC Press; 1982:111-178. https://archive.org/stream/in.ernet.dli.2015.132044/2015.132044.Crc-Handbook-Of-Atmospherics-Vol-1#page/n115/mode/2up/search/polk. Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018 .

[65] Park C, Helliwell R. Μαγνητοσφαιρικές επιδράσεις της ακτινοβολίας της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επιστήμη. 1978, 200 (4343): 727-730. doi:10.1126/science.200.4343.727.

[66] Bullough K, Kaiser TR, Strangeways HJ. Μη σκόπιμα ανθρωπογενή φαινόμενα τροποποίησης στη μαγνητόσφαιρα. J Atm Terr Phys. 1985;47(12):1211-1223.

[67] Luette JP, Park CG, Helliwell RA. Ο έλεγχος της μαγνητόσφαιρας με ακτινοβολία γραμμής ισχύος. J Geophys Res. 1979, 84:2657-2660.

[68] Becker RO, Selden G. The Body Electric: Electromagnetism and the Foundation of Life. Νέα Υόρκη: Morrow; 1985:325-326.

[69] Firstenberg A. Πλανητική έκτακτη ανάγκη. Ιστότοπος της Task Force για κινητά τηλέφωνα. http://www.cellphonetaskforce.org/planetary-emergency . Δημοσιεύθηκε το 2018. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[70] Becker RO. Το βασικό σύστημα μετάδοσης και ελέγχου βιολογικών δεδομένων επηρεασμένο από ηλεκτρικές δυνάμεις. Ann NY Acad Sci. 1974, 238:236-241. doi: 10.1111/j.1749-6632.1974.tb26793.x.

[71] Maxey ES, Beal JB. Η ηλεκτροφυσιολογία του βελονισμού; Πώς τα επίγεια ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία επηρεάζουν τις ανταλλαγές ενέργειας ιόντων αέρα μέσω των σημείων βελονισμού. International Journal of Biometeorology. 1975, 19 (Supp. 1):124. doi:10.1007/BF01737335.

[72] Ćosić I, Cvetković D, Fang Q, Jovanov E, Lazoura H. Ανθρώπινες ηλεκτροφυσιολογικές αποκρίσεις σήματος στον συντονισμό ELFSchumann και τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Συναλλαγές FME. 2006; 34:93-103. http://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/1450-8230/2006/1450-82300602093C.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουλίου 2018.

[73] Cohen M, Behrenbruch C, Ćosić I. Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεσημβρινών του βελονισμού, των συντονισμών γης-ιονόσφαιρας και της εγκεφαλικής δραστηριότητας; Πρακτικά 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοηλεκτρομαγνητισμού, Μελβούρνη, Αυστραλία. 1998:173-174. doi: 10.1109/ICBEM.1998.666451.

[74] Chevalier G, Mori K, Oschman JL. Η επίδραση της γείωσης (γείωσης) στην ανθρώπινη φυσιολογία. Ευρωπαϊκή Βιολογία και Βιοηλεκτρομαγνητική. Ιανουάριος 2006:600-621. http://162.214.7.219/~earthio0/wp-content/uploads/2016/07/Effects-of-Earthing-on-Human-Physiology-Part-1.pdf . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. «Τα εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα EEG, EMG και BVP καταδεικνύουν ότι η αποκατάσταση του φυσικού ηλεκτρικού δυναμικού της γης στο ανθρώπινο σώμα (γείωση) επηρεάζει γρήγορα τις ανθρώπινες ηλεκτροφυσιολογικές και φυσιολογικές παραμέτρους. Η εξαιρετική ταχύτητα αυτών των αλλαγών υποδηλώνει έναν φυσικό/βιοηλεκτρικό μηχανισμό παρά μια βιοχημική αλλαγή».

[75] Firstenberg A. Earth’s Electric Envelope. Στο: The Invisible Rainbow: A History of Electricity and Life. Santa Fe, NM: AGB Press; 2017: 113-131.

[76] Cannon PS, Rycroft MJ. Διακυμάνσεις συχνότητας συντονισμού Schumann κατά τη διάρκεια ξαφνικών ιονοσφαιρικών διαταραχών. J Atmos Sol Terr Phys. 1982;44(2):201-206. doi:10.1016/0021-9169(82)90124-6.

[77] Τεχνική Έκθεση. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων. 2007:7. http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/125900_125999/125914/07.00.00_60/
tr_125914v070000p.pdf
 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. “Το Specific Anthropomorphic Mannequin (SAM) χρησιμοποιείται για μετρήσεις απόδοσης ακτινοβολίας [και είναι] γεμάτο με υγρό προσομοίωσης ιστού.”

[78] Έρευνα για την τεχνολογία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις οδηγίες προστασίας ραδιοσυχνοτήτων. Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας, Τόκιο. http://emc.nict.go.jp/bio/phantom/index_e.html . Πρόσβαση στις 18 Ιουλίου 2018. “Το SAR μετριέται γεμίζοντας υγρό φάντασμα που έχει τις ίδιες ηλεκτρικές ιδιότητες με αυτές του ανθρώπινου σώματος σε ένα δοχείο που έχει σχήμα ανθρώπινου σώματος και σαρώνοντας το εσωτερικό του χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή SAR.”

[79] Becker RO, Marino AA. Ηλεκτρομαγνητισμός και Ζωή. Albany: State University of New York Press; 1982:39. “Τα στοιχεία φαίνονται να είναι αρκετά πειστικά ότι υπάρχουν σταθερά ηλεκτρικά ρεύματα συνεχούς ρεύματος που ρέουν έξω από τους νευρώνες σε ολόκληρο το νευρικό σύστημα.”

[80] Nordenström B. Βιολογικά κλειστά ηλεκτρικά κυκλώματα. Στοκχόλμη: Nordic Medical Publications; 1983.

[81] Nordenström B. Επίδραση βιολογικά κλειστών ηλεκτρικών κυκλωμάτων (BCEC) στη δομή και τη λειτουργία. Integr Physiol Behav Sci. 1992, 27(4):285-303. doi:10.1007/BF02691165.

[82] Devyatkov ND, ed. Μη θερμικές επιδράσεις ακτινοβολίας χιλιοστών. Μόσχα: ΕΣΣΔ Ακαδ. Sci.; 1981 (Ρωσικά).

[83] Devyatkov ND, Golant MB, Betskiy OV. Κύματα χιλιοστών και ο ρόλος τους στις διαδικασίες της ζωής. (Millimetrovye volny i ikh roll’ v protsessakh zhiznedeyatel’nosti). Μόσχα: Radio i svyaz’ (Ραδιόφωνο και Επικοινωνία). 1991 (ρωσικά).

[84] Betskii OV. Βιολογικές επιδράσεις κυμάτων χιλιοστού χαμηλής έντασης (Επισκόπηση). Journal of Biomedical Electronics. 2015 (1): 31-47. http://www.radiotec.ru/article/15678 . Πρόσβαση στις 31 Ιουλίου 2018.

[85] Albanese R, Blaschak J, Medina R, Penn J. Υπερσύντομα ηλεκτρομαγνητικά σήματα: Βιοφυσικά ερωτήματα, θέματα ασφάλειας και ιατρικές ευκαιρίες», Aviat Space Environ Med. 1994;65(5 Supp):A116-A120. http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a282990.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[86] Pepe D, Aluigi L, Zito D. Μονόκυκλοι παλμοί κάτω από 100 ps για επικοινωνίες UWB 5G. 10ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κεραιών και Διάδοσης (EuCAP). 2016; 1-4. doi: 10.1109/EuCAP.2016.7481123.

[87] Nasim I, Kim S. Ανθρώπινη έκθεση σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων σε κατερχόμενη ζεύξη 5G. arXiv:1711.03683v1.https://arxiv.org/pdf/1711.03683. Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[88] Thielens A, Bell D, Mortimore DB. Έκθεση εντόμων σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων από 2 έως 120 GHz. Φύση/Επιστημονικές Εκθέσεις. 2018; 8:3924. https://www.nature.com/articles/s41598-018-22271-3.pdf . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[89] Hallmann CA, Sorg M, Jongejans E. Περισσότερο από 75 τοις εκατό μειώνεται σε 27 χρόνια στη συνολική βιομάζα ιπτάμενων εντόμων σε προστατευόμενες περιοχές. PLOS One. 2017; 12(10):e0185809. http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185809&type=printable . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[90] Gandhi O, Riazi A. Απορρόφηση κυμάτων χιλιοστού από τον άνθρωπο και οι βιολογικές της επιπτώσεις. IEEE Trans Microw Theory Tech. 1986, 34(2):228-235. doi:10.1109/TMTT.1986.1133316.

[91] Russell CL. Επέκταση ασύρματων τηλεπικοινωνιών 5G: επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Environ Res 2018;165:484-495. https://zero5g.com/wp-content/uploads/2018/07/5-G-wireless-telecommunications-expansion-Public-health-and-environmental-implications-Cindy-L.-russell.pdf . Πρόσβαση στις 1 Νοεμβρίου 2018.

[92] Hardell L. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και υγεία—ένα σκληρό καρύδι (ανασκόπηση). Int J Oncol. 2017; 51:405-413. doi:10.3892/ijo.2017.4046.

[93] Pall M. 5G: Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία της ΕΕ, των ΗΠΑ και της διεθνούς υγείας: Απαραίτητα στοιχεία για οκτώ διαφορετικούς τύπους μεγάλης βλάβης που προκαλούνται από την έκθεση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (EMF) και τον μηχανισμό που τις προκαλεί. Ευρωπαϊκή Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής. http://www.5gappeal.eu/wp-content/uploads/2018/06/pall_2018.pdf . Δημοσιεύθηκε Μάιος 2018. Πρόσβαση στις 22 Ιουνίου 2018.

[94] Markov M, Grigoriev Y. Τεχνολογία Wi-Fi: Ένα ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πείραμα για την υγεία της ανθρωπότητας, Electromagn Biol Med. 2013; 32 (2): 200-208. http://www.avaate.org/IMG/pdf/Wi-fi_Technology_-_An_Uncontrolled_Global_Experiment_on_the_Health_of_Mankind_-_Marko_Markov_Yuri_G._Grigoriev.pdf . Πρόσβαση στις 23 Ιουνίου 2018.

[95] Belyaev I, Alipov Y, Shcheglov V, Polunin V, Aizenberg O. Συνεργατική απόκριση κυττάρων Escherichia coli στην επίδραση συντονισμού κυμάτων χιλιοστού σε εξαιρετικά χαμηλή ένταση. Electromagn Biol Med. 1994, 13(1):53-66. doi: 10.3109/15368379409030698.

[96] Belyaev I. Μη θερμικές βιολογικές επιδράσεις των μικροκυμάτων: Τρέχουσα γνώση, περαιτέρω προοπτική και επείγουσες ανάγκες. Electromagn Biol Med. 2005;24(3):375-403. doi: 10.1080/15368370500381844.

[97] Bise W. Επιδράσεις χαμηλής ισχύος ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Physiol Chem Phys. 1978, 10(5):387-398.

[98] Brauer I. Experimentelle Untersuchungen über die Wirkung von Meterwellen verschiedener Feldstärke auf das Teilungswachstum der Pflanzen. Χρωμόσωμα. 1950, 3(1):483-509. doi:10.1007/BF00319492.

[99] Kondra P, Smith W, Hodgson G, Bragg D, Gavora J, Hamid M. Ανάπτυξη και αναπαραγωγή κοτόπουλων που υποβάλλονται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων. Can J Anim Sci. 1970, 50(3):639-644. doi: 10.4141/cjas70-087.

[100] Frey AH, Seifert E. Ρυθμισμένος παλμός ενεργειακός φωτισμός UHF της καρδιάς που σχετίζεται με αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό. Επιστήμες της Ζωής. 1968; 7 (10 Μέρος 2): 505-512. doi: 10.1016/0024-3205(68)90068-4.

[101] Mann K, Röschke J. Επιδράσεις παλμικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλής συχνότητας στον ανθρώπινο ύπνο. Νευροψυχοβιολογία. 1996, 33(1):41-47. doi: 10.1159/000119247.

[102] Tiagin NV. Κλινικές πτυχές της έκθεσης σε ακτινοβολία μικροκυμάτων. Μόσχα: Meditsina; 1971 (Ρωσικά).

[103] Belpomme D, Campagnac C, Irigaray P. Αξιόπιστοι βιοδείκτες ασθένειας που χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν την ηλεκτρουπερευαισθησία και την πολλαπλή χημική ευαισθησία ως δύο αιτιοπαθογόνες πτυχές μιας μοναδικής παθολογικής διαταραχής. Rev Environ Health 2015;30(4):251–271. https://www.jrseco.com/wp-content/uploads/Belpomme-Environmental-health-2015.pdf . Πρόσβαση στις 18 Ιουνίου 2018.

[104] Hecht K. Επιπτώσεις στην υγεία της μακροπρόθεσμης έκθεσης στο ηλεκτρόσμο. Πρωτοβουλία Αρμοδιότητας για την Προστασία της Ανθρωπότητας, του Περιβάλλοντος και της Δημοκρατίας. 2016: 16, 42-46. https://kompetenzinitiative.com/wp-content/uploads/2019/08/KI_Brochure-6_K_Hecht_web.pdf . Πρόσβαση στις 19 Νοεμβρίου 2019.

[105] Belyaev I, Dean A, Eger H, et al. Κατευθυντήρια γραμμή EMF EUROPAEM 2016 για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων υγείας και ασθενειών που σχετίζονται με το EMF. Rev Environ Health. 2016; 31 (3): 363-397. doi:10.1515/reveh-2016-0011.

[106] Schreier N, Huss A, Röösli M. Ο επιπολασμός των συμπτωμάτων που αποδίδονται στην έκθεση στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο: Μια διατομεακή αντιπροσωπευτική έρευνα στην Ελβετία. Soz Praventivmed. 2006; 51 (4): 202-209. doi:10.1007/s00038-006-5061-2. Πρόσβαση στις 16 Ιουλίου 2018.

[107] Schroeder E. Stakeholder-Perspektiven zur Novellierung der 26. BImSchV: Ergebnisse der bundesweitenTelefonumfrage im Auftrag des Bundesamtes für Strahlenschutz (Έκθεση σχετικά με τις προοπτικές των ενδιαφερόμενων μερών με εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας 26th Ακτινοπροστασία). Schr/bba 04.02.26536.020. Μόναχο, Γερμανία. 2002 (γερμανικά).  https://www.bfs.de/SharedDocs/Downloads/BfS/DE/berichte/emf/befuerchtungen.pdf?__blob=publicationFile&v=3 . Πρόσβαση στις 19 Ιουλίου 2018.

[108] Hallberg Ö, Oberfeld G. Επιστολή προς τον εκδότη: Θα γίνουμε όλοι ηλεκτροευαίσθητοι; Electromagn Biol Med.2006;25:189-191. https://www.criirem.org/wp-content/uploads/2006/03/ehs2006_hallbergoberfeld.pdf . Πρόσβαση στις 22 Ιουνίου 2018.

[109] Διεθνής Επιστημονική Διακήρυξη των Βρυξελλών για την Ηλεκτρομαγνητική Υπερευαισθησία και την Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία. Ινστιτούτο ECRI.  http://eceri-institute.org/fichiers/ 1441982765_Statement_EN_DEFINITIF.pdf . Δημοσιεύθηκε το 2015. Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[110] Κατάργηση εμποδίων εισόδου, 47 USC § 253. https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/USCODE-2015-title47/pdf/USCODE-2015-title47-chap5-subchapII-partII-sec253. pdf ; 5G για την Ευρώπη: Ένα σχέδιο δράσης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 2016.  http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17131 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[111] Ομοσπονδιακό Μητρώο – Κανόνες και Κανονισμοί. 47 CFR Μέρος 1 [WT Docket No 17–79; FCC 18–30] Επιτάχυνση της ανάπτυξης ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης με την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις σε υποδομές. 2018; 83(86) . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[112] 5G για την Ευρώπη: Ένα σχέδιο δράσης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή; 2016. http://ec.europa.eu/newsroom/dae/document.cfm?doc_id=17131 . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[113] PCIA – The Wireless Infrastructure Association. Υπόδειγμα διάταξης εγκατάστασης ασύρματων τηλεπικοινωνιών. 2012.  https://wia.org/wp- content/uploads/Advocacy_Docs/PCIA_Model_Zoning_Ordinance_June_2012.pdf . Πρόσβαση στις 29 Ιουνίου 2018.

[114] Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, 47 USC § 332(c)(7)(B)(iv). https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/USCODE-2016-title47/pdf/USCODE-2016-title47-chap5-subchapIII-partI-sec332.pdf : «Καμία πολιτεία ή τοπική κυβέρνηση ή όργανο αυτής δεν μπορεί να ρυθμίζει προσωπικά εγκαταστάσεις ασύρματης υπηρεσίας με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων στο βαθμό που οι εγκαταστάσεις αυτές συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της [Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών] σχετικά με τέτοιες εκπομπές.» Τα δικαστήρια έχουν ανατρέψει ρυθμιστικές αποφάσεις σχετικά με την τοποθέτηση πύργων κινητής τηλεφωνίας απλώς και μόνο επειδή οι περισσότερες από τις δημόσιες μαρτυρίες αφορούσαν την υγεία.

[115] Cellular Telephone Company v. Town of Oyster Bay, 166 F.3d 490, 495 (2nd Cir. 1999). https://openjurist.org/166/f3d/490/cellular-telephone-company-at-v-town-of-oyster-bay . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.; T-Mobile Northeast LLC εναντίον Loudoun County Bd. of Sup’rs, 903 F.Supp.2d 385, 407 (EDVa. 2012). https://caselaw.findlaw.com/us-4th-circuit/1662394.html . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018.

[116] Vogel G. A Coming Storm For Wireless; TalkMarkets. Ιούλιος 2017.  http://talkmarkets.com/content/stocks–equities/a-coming-storm-for-wireless?post=143501&page=2 . Πρόσβαση στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.

[117] Swiss Re: SONAR – Νέες αναδυόμενες πληροφορίες κινδύνου. Ιούλιος 2014:22. http://media.swissre.com/documents/SONAR_2014.pdf . Πρόσβαση στις 10 Ιουνίου 2018. «Το αυξανόμενο επίπεδο διασύνδεσης και η αυξανόμενη επικράτηση των ψηφιακών συστημάτων διεύθυνσης και ανάδρασης προκαλούν επίσης νέες ευπάθειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν κλιμακωτά φαινόμενα με πολλαπλές ζημιές, καθώς και μακροχρόνιες διακοπές, εάν τα προβλήματα αποδεικνύονταν περίπλοκα ή/και δύσκολο να επιδιορθωθούν. Η διασύνδεση και η μόνιμη παραγωγή δεδομένων προκαλούν ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων και η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί επίσης να αυξηθεί».

[118] Albert Einstein, επιστολή προς τον Max Born, 4 Δεκεμβρίου 1926.

[119] Συγκρούσεις συμφερόντων έχουν προκύψει συχνά στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η Επιτροπή της ΕΕ (2008/721/ΕΚ) διόρισε μέλη υποστηρικτικά της βιομηχανίας για το SCENIHR , τα οποία υπέβαλαν στην ΕΕ μια παραπλανητική έκθεση SCENIHR σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία, η οποία έδωσε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών λευκή άδεια να ακτινοβολήσει τους πολίτες της ΕΕ. Η έκθεση αναφέρεται τώρα από τις υπηρεσίες ακτινοπροστασίας στην ΕΕ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ που συνάπτει σύμβαση με το Ίδρυμα IT’IS, το οποίο χρηματοδοτείται από ολόκληρη τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών , για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την παρακολούθηση της εγκατάστασης έκθεσης για μια διετή μελέτη κυττάρων 25 εκατομμυρίων δολαρίων τηλέφωνα. Στη συνέχεια παρήγαγε μια παραπλανητική έκθεσηαυτό αναφέρεται τώρα από αξιωματούχους του κλάδου στις ΗΠΑ.

[120] Ross M, Mills M, Toohey D. Πιθανή κλιματική επίδραση του μαύρου άνθρακα που εκπέμπεται από πυραύλους. Geophys Res Lett. 2010; 37: L24810. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1029/2010GL044548. Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018 .

[121] Ross MN, Schaeffer PM. Ακτινοβολία που προκαλείται από εκπομπές κινητήρων πυραύλων. Το Μέλλον της Γης. 2014; 2:177-196.  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/2013EF000160 . Πρόσβαση στις 17 Ιουνίου 2018.

[122] Callicott JB, Mumford K. Η οικολογική βιωσιμότητα ως έννοια διατήρησης. Βιολογία Διατήρησης. 1997, 11(1):32-40. https://www.sierraforestlegacy.org/Resources/Community/Sustainability/
SY_CallicottMumford1997.pdf
 .