Αυξάνονται τα πρόστιμα για τους μάρτυρες που δεν προσέρχονται σε ποινικές διαδικασίες (σχέδιο νόμου)

125

Ποια είναι τα νέα πρόστιμα για λιπομαρτυρία στην ανάκριση ή στο ακροατήριο – Τι αλλάζει στην έγκληση παθόντος

Τροποποιήσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σχετικά με τα πρόστιμα για τους μάρτυρες που δεν προσέρχονται σε ποινικές διαδικασίες προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπεται αύξηση του ποσού του προστίμου των μαρτύρων, οι οποίοι παρότι έχουν κληθεί νόμιμα δεν προσέρχονται, ως οφείλουν εκ του νόμου, για να καταθέσουν είτε στην προδικασία είτε στην κύρια διαδικασία με αποτέλεσμα η αδικαιολόγητη απουσία τους να λειτουργεί παρελκυστικά για την ποινική διαδικασία οδηγώντας σε αντίστοιχη αναβολή των υποθέσεων, προκειμένου να προσέλθουν.

Διαβάστε επίσης: Revenge porn: Νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για την εκδικητική πορνογραφία

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Άρθρο 40 Λιπομαρτυρία στην ανάκριση ή στο ακροατήριο – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 231 ΚΠΔ

Το πρώτο εδάφιο των παρ. 1 και 2 του άρθρου 231 ΚΠΔ τροποποιούνται ως προς το ποσό των επαπειλούμενων προστίμων και οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 231 διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Εκείνος που καλεί τον μάρτυρα, αν η κλήση είναι νόμιμη (άρθρο 213) και ο μάρτυρας δεν εμφανίζεται, εκδίδει εναντίον του ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Αν αυτός που καλεί είναι εισαγγελέας, ανακριτής, ειρηνοδίκης ή πταισματοδίκης, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει το μάρτυρα που δεν εμφανίστηκε από απείθεια την ορισμένη ημέρα σε πρόστιμο εκατό (100) έως τριακοσίων (300) ευρώ και στην πληρωμή των τελών.

Στην ίδια ποινή υπόκειται και ο μάρτυρας που εμφανίστηκε, αρνείται όμως, χωρίς να υπάρχει νόμιμος λόγος, την μαρτυρία του ή τον όρκο της μαρτυρίας του, με την επιφύλαξη και της βαρύτερης ποινής κατά τον Ποινικό Κώδικα.

2. Αν κάποιος από τους μάρτυρες ή τους πραγματογνώμονες που κλητεύθηκε νόμιμα στο ακροατήριο δεν εμφανισθεί, καταδικάζεται από το δικαστήριο με πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως σε πρόστιμο διακοσίων (200) έως πεντακοσίων (500) ευρώ καθώς και στην πληρωμή των τελών της απόφασης, ανεξάρτητα από την αναβολή ή όχι της δίκης.

Αν η απουσία του μάρτυρα ή πραγματογνώμονα, που καταδικάσθηκε κατά τον τρόπο αυτόν αποτελέσει λόγο αναβολής της δίκης, καταδικάζεται επί πλέον στις δαπάνες που προκλήθηκαν από την αναβολή και οι οποίες εκκαθαρίζονται και ορίζονται σ` αυτήν την απόφαση.

Αν καταδικάστηκαν περισσότεροι, ο καθένας ενέχεται να πληρώσει εξ ολοκλήρου όλες τις δαπάνες.».

Αλλαγές στην έγκληση του παθόντος

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου τροποποιείται το άρθρο 51 ΚΠΔ σχετικά με την έγκληση του παθόντος.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση ή ένορκη διοικητική εξέταση και κατά τούτο έχει γίνει η απαραίτητη επεξεργασία της έγκλησης και της σχηματισθείσας δικογραφίας, αρκεί η συνοπτική αιτιολογία για την απόρριψη της έγκλησης στην περίπτωση αυτήν χωρίς να εγείρονται ζητήματα ανασφάλειας δικαίου, καθότι δεν απαλείφεται η αιτιολογία ούτε και η δυνατότητα προσφυγής κατά της απορριπτικής διάταξης του εισαγγελέα στον Εισαγγελέα Εφετών.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Έγκληση του παθόντος – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 51 ΚΠΔ

Η παρ. 3 του άρθρου 51 ΚΠΔ τροποποιείται ως προς το είδος της απαιτούμενης αιτιολογίας για την απόρριψη της έγκλησης του παθόντος και η παρ. 3 του άρθρου 51 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Αν ενεργήθηκαν προκαταρκτική εξέταση ή αυτεπάγγελτη προανάκριση κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ή ένορκη διοικητική εξέταση και ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση της ποινικής δίωξης, απορρίπτει την έγκληση με διάταξή του, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική αιτιολογία και επιδίδεται στον εγκαλούντα.».