Αποκάλυψη: Διάταξη – βόμβα στην Βουλή για “πλαφόν” στις αναβολές δικών: Μόνο 1 θα δικαιούνται οι δικηγόροι – Τι αλλάζει στις δίκες

91

Το dikastiko.gr αποκαλύπτει την προσθήκη της τελευταίας στιγμής σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή , η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους δικηγόρους- η διάταξη ευθυγραμμίζεται με τις γενικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δικαστές και οι εισαγγελείς για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο προσωπο του δικηγόρου, θέτει νεα διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Το σχέδιο αφορά «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» και ειχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 3 Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το σχέδιο νόμου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου , μετά τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης , κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή , όμως εκεί υπάρχουν πλέον ενσωματωμένες διατάξεις για την “επιτάχυνση της δίκης” μέσω αλλαγών στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και δη με την επιβολή πλαφόν στις αναβολές.

Συγκεκριμένα με τη νέα διάταξη αλλάζουν:

-Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.

-Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. “Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης”.

-Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά/ Δηλαδλή μια φορά για κάθε πλευρά. Επίσης όμως πρέπει “αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής”.

Ολόκληρο το άρθρο που αλλάζει το 349 ΚΠΔ έχει ως εξής:

«Άρθρο 349

Αναβολή της δίκης

  1. Το δικαστήριο μπορεί, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει την αναβολή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας, με αίτημα δε κάποιου από τους διαδίκους, για σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους ανώτερης βίας. Το σημαντικό αίτιο μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε ακόμη και όταν αφορά το πρόσωπο του διορισμένου πληρεξουσίου δικηγόρου σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 340. Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο.
  1. Το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης.

2Α. Ο λόγος της αναβολής, ο οποίος συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά και αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής.

  1. Η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες. Αν ο λόγος αναβολής αναγγέλθηκε από συνήγορο ή άλλο πρόσωπο για λογαριασμό απόντος διαδίκου και η συζήτηση αναβλήθηκε σε ρητή δικάσιμο, η περί αναβολής απόφαση επέχει θέση κλητεύσεώς του.
  1. Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανώτερης βίας για την αναβολή.».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το πλήρες κατατεθέν νομοσχέδιο

Η προηγούμενη διάταξη, όπως ισχύει από 18/11/2019 στο άρθρο 349 – Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019) – Αναβολή της δίκης, αναφέρει:

  1. Το δικαστήριο μπορεί, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως, να διατάξει την αναβολή της δίκης για λόγους ανώτερης βίας, με αίτημα δε κάποιου από τους διαδίκους, για σοβαρούς λόγους υγείας ή λόγους ανώτερης βίας. Το σημαντικό αίτιο μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε ακόμη και όταν αφορά το πρόσωπο του διορισμένου κατ’ άρθρο 340 παρ. 3 πληρεξουσίου δικηγόρου. Ο σοβαρός λόγος υγείας αποδεικνύεται με ιατρική πιστοποίηση.
  2. Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης.
  3. Η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες. Αν ο λόγος αναβολής αναγγέλθηκε από συνήγορο ή άλλο πρόσωπο για λογαριασμό απόντος διαδίκου και η συζήτηση αναβλήθηκε σε ρητή δικάσιμο, η περί αναβολής απόφαση επέχει θέση κλητεύσεώς του.
  4. Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανώτερης βίας για την αναβολή.