Έφυγε όρθιος και πνευματικά ακμαίος ο τελευταίος Ιερολοχίτης στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας

216

29 Μαΐου 2022 – Η θλιβερή επέτειος της Άλωσης, η ετήσια τελετή μνήμης των πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι κι η ηρωική έξοδος από τα εγκόσμια του τελευταίου Ιερολοχίτη!

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο για τους καταδρομείς, μονίμους και κληρωτούς, η συμμετοχή στην ετήσια τελετή, που έχει θεσπισθεί να τελείται κάθε 29η Μαΐου στο μνημείο των Καταδρομών στο Καβούρι, ημέρα θλίψης ως επετείου και της αλώσεως της Βασιλεύουσας από τους νοσφιστές της ιστορίας.Από τότε που απολύθηκα από το στρατό, το μακρινό 1989, μετά μια θυελλώδη θητεία στα αλεξίπτωτα, στους βατραχανθρώπους και σε αμφίβια μοίρα, η παρουσία μου στον ιερό αυτό χώρο, τη συγκεκριμένη ημέρα, αποτελούσε για εμένα ένα ιδιαίτερο ηθικό καθήκον και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να συναντηθώ με αγαπητούς φίλους, όλων των ηλικιών από Ελλάδα και Κύπρο.

Μέλη όλοι μας μιας μεγάλης οικογένειας, που ζυμώθηκε μέσα από την ταπεινή μας προσφορά, προς τις άγιες των ιδεών, που μας ενώνουν, των ΙΕΡΩΝ ανθρωπογόνων ΥΓΡΩΝ, του ΙΔΡΩΤΑ και του ΑΙΜΑΤΟΣ, σε στίβους μάχης, πορείες, ασκήσεις και αγώνες, όχι για ιδιοτελείς σκοπούς, αλλά για σκοπούς που υπερβαίνουν τα άτομα κι αγγίζουν το επόμενο επίπεδο πραγμάτωσης, την προσφορά και τη θυσία για το σύνολο, την κοινότητα!Και κάθε φορά όλοι μας, μετέχουμε στην κοινή αυτή αναγεννητική κολυμβήθρα, με τα ανάμικτα συναισθήματα χαρμολύπης, τέτοια που όλοι μας βιώνουμε στις δυσάρεστες συνευρέσεις της ζωής, εκεί που ενώ θρηνούμε την απώλεια της εγκόσμιας σύνδεσης, ταυτόχρονα δοξάζουμε και χαιρόμαστε τη συνέχιση της ζωής, μεταξύ των επιζώντων, καθώς την ίδια στιγμή αγγίζουμε τα μυστήρια της αθανασίας!

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Η φετινή χρονιά υπήρξε εξόχως συγκλονιστική!Μέσα σε μία ιδιαίτερα καυτή ημέρα, πλήθος Καταδρομέων, με την παρουσία του συνόλου της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΣ, ΑΓΕΑ κλπ), δώσαμε το παρόν και ένα ιδιαίτερο παλμό, που οι δύο χρονιές απομόνωσης λόγω του κοροναϊού, διόγκωσαν. Η χαρά της συνάντησης κι η συγκίνηση από την συμμετοχή στο ιερό μνημόσυνο, ξεχείλισαν. Χαρακτηριστικός ο διάλογος με αδελφό καταδρομέα εκ Κύπρου, που μου περιέγραφε την απορία φίλου του (μη καταδρομέα), που είχε συμμετάσχει μία χρονιά και βλέποντας τα γέλια, τα αγκαλιάσματα, τις θερμές συζητήσεις και όλες τις φυσικές εκδηλώσεις αγάπης, μεταξύ όσων έχουν εμβαπτισθεί στα μυστήρια της Πατρίδας, τον ρωτούσε πού οφειλόταν η εκδήλωση τόσο μεγάλης χαράς, συντροφικότητας, φιλίας και οικειότητας, μεταξύ τόσο πολλών ανθρώπων. Δεν μεταφέρεται εύκολα με λόγια το κοινό βίωμα του κοινού αγώνα για τις κοινές αξίες, αλλά είναι αυτό, με πολλαπλασιαστή τη συνεχή συντροφιά με την ιδέα του θανάτου, που συνεχώς υπενθυμίζει το πολύτιμο του χρόνου της εγκόσμιας ζωής, σκέψη που βοηθά να ανεβάσει καθένας την ποιότητά της.

Μετά τα καθιερωμένα της ημέρας, έφθασε η στιγμή καθοσίωσης της έννοιας του Καταδρομέα! Ο τελευταίος εν ζωή των σύγχρονων Ιερολοχιτών του 1942, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόρκας, τίμησε την ετήσια τελετή των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Εθνους, ανεβοκατεβαίνοντας, με τα 101 πλούσια χρόνια του Βίου του, τα σκαλιά του Μνημείου Εθνικής Ενότητας των Ειδικών Δυνάμεων, καταθέτοντας στεφάνι, με τη συνοδεία της συζύγου του, συνομιλώντας στη συνέχεια με όλους. Παράδειγμα προς μίμηση ενός ανθρώπου της προσφοράς επί έναν αιώνα, Μια ξαφνική αδιαθεσία, λόγω της αποπνικτικής ζέστης και ξαφνικά όλοι οι ευρισκόμενοι γύρω του στρατηγοί, βρέθηκαν να τον κουβαλούν στα χέρια σε ασθενοφόρο. Η ανησυχία όλων έκδηλη κι η ιαχή των συγκαταδρομέων του, κάθε ηλικίας, αυθόρμητη και τραγική … ΑΞΙΟΣ!

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και άτομα που στέκονται

Έτσι όρθιος και λεβέντης, όπως έζησε, πλήρης ημερών και τιμών, πέταξε, την 29η Μαΐου 2022, ο στρατηγός Κόρκας, ώριμος κι ελεύθερος ως Έλλην και Άνθρωπος, εν μέσω ζητωκραυγαζόντων συντρόφων του, στους ουράνιους λειμώνες! Παρέχοντας ένα πολύτιμο υπόδειγμα βίου, έφυγε όπως του άξιζε, εμπλουτίζοντας την ημερομηνία αυτή, με το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, με ένα ακόμη τραγικό συμβάν, ώστε πάντα να θυμόμαστε την αξία της ζωής, εδώ κι επέκεινα, όταν ψηλαφούμε τα όρια του εγκόσμιου τόπου.

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα και άτομα που στέκονται

Λίγα χρόνια πριν σε μία από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, μετά από πρόταση κι οργάνωση εκ μέρους μου, ως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, ο στρατηγός μας τίμησε με τις ιερές μνήμες κι εμπειρίες του, σε καιρούς χαλεπούς! Ακόμη μεγαλύτερη η χαρά μου, λόγω της στενής φιλίας, που τον συνδέει – η φιλία δεν παύει με το θάνατο, αλλά συγκαταλέγεται στις αιώνιες αρετές – με τον πατέρα μου Βαγγέλη Κόκκινο, αξιωματικό ε.α. επίσης των Ειδικών Δυνάμεων και τον πεθερό μου Χαράλαμπο Κατσούδα, επίσης Ιερολοχίτη.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Μία μόλις εβδομάδα πριν, στην επέτειο της μάχης της Κρήτης, έκανε την τελευταία δημόσια ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο, αφηγούμενος τις περιπέτειές του το 1941, που ως πρωτοετής Εύελπις πολεμούσε ως διμοιρίτης τους Ναζί Εισβολείς στο Κολυμπάρι των Χανίων. Πολεμικοί αγώνες σε όλη την κρίσιμη δεκαετία, από το 1941 έως το 1949, με πολλά ανδραγαθήματα, που αναγνωρίστηκαν με τα πολλά παράσημα, που αξιώθηκε, καθώς κι ο ίδιος συνέβαλλε τα μέγιστα στην εδραίωση της σύγχρονης ελεύθερης Ελλάδας μας. Όσοι είχαν ανοικτές καρδιές ωφελήθηκαν σημαντικά.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε με στρατιωτικές τιμές στο νεκροταφείο Παπάγου, την Τρίτη, 31 Μαΐου 2022, όπου η παρουσία του κόσμου κι η συγκίνηση των παρευρισκομένων, υπήρξε η απόδειξη του έργου ζωής του στρατηγού και της αγάπης, που η προσωπικότητά του γέννησε σε όσους ήρθαν κοντά του. Παρόντες κι ο Υπουργός κι ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.Αιωνία σου η μνήμη στρατηγέ μας!Σε ευχαριστούμε για το πολύτιμο υπόδειγμά σου! Παραθέτω το βιογραφικό του και μερικές φωτογραφίες από τη ετήσια τελετή μνήμης των πεσόντων μας υπέρ πίστεως και πατρίδος!

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου και της Ουρανίας

ΤΟΠΟΣ, ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ: Πουλίτσα Κορινθίας, 7 Ιανουαρίου 1921.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:Αξιωματικός Στρατού Ξηράς. Τάξεως ΣΣΕ 1943

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:Αντιστράτηγος, 1980, Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

α.Σχολεία

Απόφοιτος Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

Απόφοιτος Σχολής Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής

Απόφοιτος Σχολής Πεζικού Αγγλίας

Απόφοιτος Σχολής Πεζικού Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Απόφοιτος Ανωτέρας Σχολής Πολέμου

Απόφοιτος Σχολής Αλεξιπτωτιστών

Απόφοιτος Σχολής Διοικήσεως και Γενικών Επιτελών ΗΠΑ (ΚΑΝΣΑΣ)

Απόφοιτος Σχολής Προληπτικής Συντήρησης ΗΠΑ (ΚΕΝΤΑΚΥ)

Απόφοιτος Σχολής Εθνικής Αμύνης

β. Πτυχία

Βιομηχανικής Σχολής Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

α. Προαγωγές

Ανθυπολοχαγός 1943

Υπολοχαγός 1946

Λοχαγός 1948

Ταγματάρχης 1952

Αντισυνταγματάρχης 1962

Συνταγματάρχης 1968

Ταξίαρχος 1972

Υποστράτηγος 1973

Αντιστράτηγος 1974

β. Υπηρεσίες εις τις οποίες υπηρέτησε ως Διοικητής

Διοικητής Μοίρας Καταδρομών

Διοικητής Συντάγματος Πεζικού

Διοικητής Μεραρχίας Πεζικού

Διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού

Διοικητής Δ΄ Σώματος Στρατού

Α΄ Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού

Διοικητής 1ης Στρατιάς

Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

γ. Υπηρεσίες εις τις οποίες υπηρέτησε ως Επιτελής

Υπηρέτησε ως Επιτελής εις διάφορους Επιτελικές θέσεις εις την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ.

Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων εις την Ελληνικήν Πρεσβεία της Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

ΤΙΜΕΣ-ΠΑΡΑΣΗΜΑ-ΜΕΤΑΛΛΙΑ- Προαγωγή επ’ ανδραγαθία- Χρυσούς Σταυρός του Φοίνικος μετά ξιφών- Χρυσούς Σταυρός του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄- Σταυρός των Ταξιαρχών του Βασιλ. Τάγματος του Φοίνικος- Σταυρός των Ταξιαρχών του Τάγματος του Γεωργίου Α΄- Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας (εξάκις)- Πολεμικός Σταυρός Β΄ Τάξεως- Πολεμικός Σταυρός Γ΄ Τάξεως (επτάκις)- Μετάλλιο εξαιρετικών πράξεων (τρις)- Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως- Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως- Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940-1941- Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941-1945- Βρεταννικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944- Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας (CΟMMANDEUR DE L’ORDRE NATIONAL DU MERITE) 1978- Χρυσούς Σταυρός Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγίου Μάρκου- Χρυσούς Σταυρός μετά Στέμματος

ΑΛΛΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υπηρέτησε εις τον Ιερό Λόχο κατά την περίοδο 1942-1945

Γενικώς, συμμετείχε εις Επιχειρήσεις Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.Νήσου Κρήτης, Βορείου Αφρικής, Νήσων Αιγαίου και Επιχειρήσεις εμφυλίου 1946-1949. Τραυματίας πολέμου (δις).

Nυμφεύθηκε την Ακριβή Κοτζαλά. Τέκνο του η Έλενα Κόρκα, από την οποίαν έχει εγγονό και δισέγγονο.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΙΩΝΙΩΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΨΗΛΑ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΑΣ!ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Κυριάκος Κόκκινος

Δικηγόρος, πρ. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ